Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Návrat kráľa? Nadal opäť dusí súperov

Pred rokom bol v hlbokej kríze. Na kurtoch sa trápil. Na povestné výkriky ani zaťaté päste nemal dôvod. "V hlave už nie je taký silný ako predtým," priznával jeho strýko a tréner v jednej osobe Toni.

25.04.2016 15:52
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal.
debata

Rafaela Nadala mnohí zatracovali. Ešte v júni 2014 bol španielsky tenista svetovou jednotkou, no odvtedy mali jeho výkony i výsledky klesajúcu tendenciu. Zatiaľ čo iní zbierali turnajové tituly, 14-násobný grandslamový šampión si liečil ubolené telo. Najprv si dával dokopy zápästie, potom čelil zápalu slepého čreva, neskôr ho sužovali problémy s chrbtom. Druhú polovicu predminulej sezóny premaródil.

Niet divu, že počas vlaňajška hľadal rodák z Mallorcy stratenú formu a s turnajmi sa lúčil na svoje pomery priskoro. Aj preto mu hrozilo, že sa po dlhom čase opustí Top 10. Zdá sa však, že jeden z najlepších tenistov histórie má to najhoršie za sebou. S príchodom antukovej časti sezóny opäť naháňa súperom strach.

A predovšetkým – víťazí!

V súčasnosti ťahá 10-zápasovú sériu bez prehry. Vďaka nej ovládol fanúšik futbalového Realu Madrid po podujatí v Monte Carle aj turnaj v Barcelone. Prešiel ním bez straty setu a vo finále si poradil s Japoncom Keiom Nišikorim. „Tieto momenty si dokonale užívam. Nesmierne som drel, aby som sa ich opäť dočkal. Som šťastný,“ vravela po finálovom zápase čoskoro 30-ročná hviezda.

Nadal v Katalánsku potvrdil, že miestna klíma mu výnimočne sedí. Trofej tu zdvihol nad hlavu po deviaty raz. Zároveň sa postaral o vyrovnanie rekordu v počte titulov z antukových turnajov. Spolu s Argentínčanom Guillermom Vilasom sa (zatiaľ) zastavil na čísle 49.

Nadal sa dostáva do pohody v najsprávnejšom čase. Približne o mesiac odštartuje v Paríži druhý grandslamový turnaj sezóny – Roland Garros. Napriek tomu, že tomu veril len málokto, práve tu by mohla prísť Španielova šanca na ďalší titul z turnajov veľkej štvorky. Vo francúzskej metropole uspel deväťkrát. Jubilejný desiaty triumf nemusí byť nereálny.

„Je to v jeho silách. Znovu dusí súperov, nebojácne prechádza do útoku, má podstatne väčšiu sebadôveru,“ tvrdí Danielle Rossinghová, tenisová expertka magazínu Forbes. Jej slová potvrdzuje aj hráč. „Samozrejme, keď víťazíte, vaše sebavedomie narastá. Ak prehrávate, zaručene klesá. Kto tvrdí opak, klame,“ hovorí piaty tenista sveta.

Zdá sa, že slová jeho strýka Toniho spred roka už nie sú na mieste. Tenisový bojovník je opäť silný a pripravený čeliť najlepším. Dokázať to môže počas ďalších týždňov, keď ho čakajú tvrdé skúšky v Madride a Ríme.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal