Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenky sa zachraňujú. Tromfom je Cibulková

Pred jedenástimi rokmi bola pri tom. Slovenské tenistky podľahli v Pohári federácie Thajsku (1:4) a rozlúčili sa s II. svetovou skupinou. Čakali na nich boje v tzv. tretej lige prestížnej tímovej súťaže. Dosiaľ naposledy.

16.04.2016 10:00
tenis, Cibuľková, tenistka, šport Foto: ,
Slovenská tenistka Dominika Cibulková.
debata

Reč je o Dominike Cibulkovej. Bratislavská rodáčka bola v čase stretnutia v Bangkoku mladučkou tínedžerkou. Mesiac pred ním oslávila len šestnáste narodeniny a do sveta profesionálneho tenisu vstupovala veľmi opatrne. Bola nováčikom bez výraznejších skúseností.

Pozícia Slovenky sa odvtedy podstatne zmenila. Zaradila sa k svetovým hviezdam. Zahrala si vo finále Australian Open (2014), pozbierala päť turnajových titulov z okruhu WTA. Vo svetovom rebríčku privoňala k elitnej svetovej desiatke.

Teraz stojí Cibulková, ktorá vyhrala minulý týždeň turnaj v Katoviciach, pred ďalšou výzvou. Slovensko sa pokúsi zachrániť v II. svetovej skupine Pohára federácie. Práve ona by mala byť vo víkendovom súboji s Kanadou najväčšou zbraňou tímu okolo Mateja Liptáka.

„Keď som sa rozhodoval, koho nominujem na dvojhry, mal som jasno len v Dominike. Je v pohode. Verím, že to potvrdí aj na kurte a neľahkú úlohu zvládne,“ vraví o svojej zverenke slovenský kapitán.

Cibulkovej prisúdil status tímovej dvojky. Žreb v piatok rozhodol o tom, že stretnutie otvorí. Čeliť bude jednotke súpera – Francois Abandovej. „Som rada, že pôjdem na kurt ako prvá. Už dlho som nebola v takejto pozícii. S Abandovou som už hrala. Viem o nej, že kvalitne podáva, jej štýl pripomína hru sestier Williamsových,“ hovorí Cibulková o 260. žene svetového renkingu, ktorá oslávi na budúci rok len dvadsiate narodeniny.

Sily si obe zmerali predvlani v Montreale a v divokom zápase uspela po trojsetovej bitke Slovenka. „Aj teraz musím byť stopercentne pripravená. Verím, že ju dokážem zdolať a získať pre nás prvý bod.“

Zajtra by mala Cibulková čeliť podstatne skúsenejšej súperke – o dva roky staršej Aleksandre Wozniakovej. Niekdajšia 21. hráčka sveta sa vracia do súťažného diania po zranení a momnetálne sa v rebríčku nachádza až v šiestej stovke.

„Neviem, čo mám od nej očakávať. Naposledy som s ňou hrala pred dvomi rokmi vo Wimbledone, kde som podala výborný výkon,“ spomína si Cibulková. Okrem toho zdolala Wozniakovú aj pred deviatimi sezónami v New Haven.

V pozícii slovenskej jednotky sa predstaví Anna Karolína Schmiedlová. Košičanke sa v tejto sezóne nedarí (bilancia 2 – 9), no práve na antuke by sa mohla chytiť. „Teší ma, že mi dal kapitán dôveru. Pokúsim sa ju nesklamať,“ dúfa Schmiedlová.

Situáciu Slovenkám značne zjednodušila absencia zranenej Eugenie Bouchardovej. Či ju dokážu využiť, môžete sledovať v priamych prenosoch z bratislavského Národného tenisového centra. Vysiela ich Dvojka.

Vstupenky na stretnutie ponúkajú predajné siete Ticketportal.sk a Predpredaj.sk. Ich cena je 10 eur.

Program víkendu

Sobota, od 12.00: Cibulková – Abandová, Kar. Schmiedlová – Wozniaková. Nedeľa, od 13.00: Kar. Schmiedlová – Abandová, Cibulková – Wozniaková, Cibulková, Čepelová – Fichmanová, Robillardová-Millettová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #WTA #Dominika Cibulková #Fed Cup