Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trofeje a milióny. Djokovič láme rekordy

Víťazstvá, tituly, peniaze. Všetko s rekordným podpisom. Koho iného ako Novaka Djokoviča. Vo svetovom tenise kedysi existovala takzvaná Veľká štvorka. Tvorili ju Roger Federer, Novak Djokovič, Rafael Nadal a Andy Murray. V posledných rokoch sa však zredukovala. Na Veľkú jednotku. Jediným členom je Djokovič. "Jeho dominancia je až zarážajúca," píše o počínaní Srba prestížny denník New York Times.

05.04.2016 08:00
debata (1)
Novak Djokovič s trofejou za víťazstvo na Miami... Foto: SITA/AP, Wilfredo Lee
Novak Djokovič Novak Djokovič s trofejou za víťazstvo na Miami Open.

Nadal mu už hľadí na chrbát

Rodák z Belehradu vyhral v tomto roku 28 z 29 zápasov. Z jediného, po ktorom mu prischla vizitka zdolaného, chtiac-nechtiac pre zápal v oku odstúpil. Namiesto predpokladaných piatich tak nazbieral dosiaľ štyri turnajové tituly. Absolútnu nadvládu nad dianím na svetových dvorcoch potvrdil po Dauhe, Australian Open a Indian Wells počas uplynulého víkendu aj v Miami.

Na ceste za ďalším veľkým triumfom nestratil ani set, s každým zo šiestich súperov si poradil hravo. „Zakaždým, keď sa sem vraciam, spomínam na rok 2007. Vtedy som tu taktiež triumfoval a bola to pre mňa prvá trofej v kariére z podujatia kategórie Masters 1000. Otvoril som si mnoho dverí a dodal natoľko potrebné sebavedomie,“ vravel Djokovič po finálovom zápase s Japoncom Keiom Nišikorim.

Odvtedy nazbieral na tisíckových turnajoch už 28 titulov. Po uplynulom víkende v historickom rebríčku o jeden preskočil Nadala a osamostatnil sa na prvej priečke. Pred momentálne zraneným Federerom má už náskok štyroch. Mimochodom, v Miami uspela svetová jednotka už po tretí raz v rade. Naposledy sa rovnaký kúsok podaril legendárnemu Američanovi Andrému Agassimu – ešte v rokoch 2001–2003.

Smiech s Beckerom

Po súboji s Nišikorim spájali svetové médiá Djokovičovo meno aj s ďalším z velikánov tenisovej histórie. Finálové víťazstvo bolo pre neho 714. v kariére, vďaka čomu predstihol v tejto štatistike svojho súčasného trénera Borisa Beckera.

„Táto štatistika je pre mňa najpodstatnejšia zo všetkých,“ uškrnul sa na tlačovej besede Djokovič. „S Borisom sme si telefonovali a smiali sme sa na tom. Ale teraz vážne. Všetky rekordy si nesmierne vážim. Je pre mňa cťou, že moje meno svieti v rôznych historických tabuľkách. Príliš sa tým však nezaoberám, nechcem sa zbytočne rozptyľovať a vytvárať na seba zbytočný tlak,“ dodal hráč, ktorému výraznou mierou pomohol k dobytiu tenisového sveta slovenský kouč Marián Vajda.

Aj vďaka nemu nemá Djokovič v súčasnom tenise vážnejšiu konkurenciu. Prekonáva jeden rekord za druhým, víťazstvá zbiera ako na bežiacom páse. Pred podstatnou väčšinou jeho zápasov nie je v hre meno víťaza, ale len skóre.

Ohromná suverenita urobila zo srbskej hviezdy nielen tenisového kráľa, ale aj multimilionára. Napokon, po turnaji v Miami sa pýši okrem športových aj finačným míľnikom. Za titul zinkasoval viac ako milión amerických dolárov. Celkovo si na prémiách zarobil 98 miliónov a 200 tisíc dolárov. Na líderskej pozícii vystriedal Federera, ktorý je tesne pod hranicou 97 miliónov. Niet pochýb o tom, že ak bude Djokovičovi slúžiť zdravie, budú víťazstvá, tituly i milióny na jeho bankovom konte ešte dlho pribúdať. V druhej polovici mája oslávi ešte len 29. narodeniny, a tak má pred sebou pokojne i päť aktívnych sezón.

Najbližšie sa pokúsi o rozšírenie svojej zbierky v Monte Carle.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič