Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sirénu je znovu počuť. Krídla jej dali rodičia

Keď si v týchto dňoch spomenie na predvlaňajšok, musí sa cítiť, akoby sa prebudila zo zlého sna. Plný zranení, nezdarov, trápenia, sklamania a bolesti. Taký bol pre Viktoriu Azarenkovú rok 2014. Bieloruská tenistka počas neho päť mesiacov strávila mimo súťažných kurtov.

03.04.2016 13:10
Viktoria Azarenková Foto: ,
Victoria Azarenková s víťaznou trofejou z Miami.
debata

Najprv pre zranenie ľavej, potom pre bolesti pravej nohy. Niekdajšia svetová jednotka klesla v renkingu WTA až do štvrtej desiatky – 32. miesto bolo pre ňu na konci roka najhorším od sezóny 2006.

Rodáčka z Minska, ktorú charakterizuje pri každom údere hlasný výkrik pripomínajúci sirénu, je však opäť v topforme. Od začiatku roka triumfovala už na troch turnajoch. Po Brisbane a Indian Wells, ovládla Azarenková aj podujatie v Miami. Vo finále zdolala s prehľadom Rusku Svetlanu Kuznecovovú. A stala sa len treťou ženou v dejinách tenisu, ktorá si v jednej sezóne odniesla víťaznú trofej z prestížnych turnajov v Kalifornii a na Floride. Na minisérii Indian Wells – Miami pred ňou zažiarili len Nemka Steffi Grafová (1994, 1996) a Belgičanka Kim Clijstersová (2005).

„Je pre mňa obrovskou cťou, že som sa zaradila k takýmto šampiónkam. Chcem sa za to poďakovať predovšetkým mojim rodičom. Nevidím ich síce príliš často, no nikdy som nezabudla na to, čo všetko pre mňa urobili,“ rozhovorila sa po záverečnej výmene Azarenková. „Boli to oni, kto mi dal pevné základy, vďaka nim som mohla roztiahnuť kídla a lietať naplno. Ešte raz im za všetko ďakujem,“ dodala v emotívnej reči.

Azarenková si v Miami vybojovala už dvadsiaty turnajový titul v kariére. Mimochodom, na posledné tri čakala nesmierne dlho. Pred touto sezónou zdvíhala víťaznú trofej naposledy nad hlavu v auguste 2013, keď v Cinncinati zaskočila po veľkej trojsetovej bitke domácu Serenu Williamsovú. „Chcela by som ViKtorii pogratulovať k výkonom, aké predvádza v tomto roku. Najmä v predošlých štyroch týždňoch. Hrá naozaj skvele,“ uznala výnimočné kvality súperky aj Kuznecovová. Azarenková je v ohromnej forme. Na turnajoch v Indian Wells a v Miami zdolala viacero hráčok z elitnej svetovej desiatky. Poradila si so Španielkou Garbine Muguruzovou (4. v rebríčku WTA), Nemkou Angelique Kerberovou (3.) a dokonca i líderkou rebríčka a jednou z najväčších postáv tenisovej histórie – Američankou Serenou Williamsovou.

Mimochodom, na ceste za titulom v Indian Wells zdolala aj slovenskú tenistku Magdalénu Rybárikovú (zranená s ňou neuhrala ani gem). Aj vďaka tomu sa 26-ročná hviezda od dnes posunie vo svetovom rebríčku už na piatu priečku. A opäť sa zaradí k najjužšej svetovej špičke. Skrátka – bieloruská siréna opäť kričí z plného hrdla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Miami #Indian Wells #Viktoria Azarenková