Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

McEnroe pochybuje, že by Šarapovová o zákaze nevedela

Ruská tenistka Maria Šarapovová odmieta špekulácie, že ju až päťkrát varovali pre to, že meldónium bude od začiatku tohto roka na listine zakázaných látok.

14.03.2016 07:20
Maria Šarapovová, Flavia Pennettová Foto: ,
Maria Šarapovová.
debata (3)

Päťnásobná grandslamová víťazka mala pozitívny test na túto substanciu počas tohtoročného Australian Open. Hrozí jej kvôli tomu až štvorročný zákaz činnosti.

„Objavili sa správy o tom, že ma päťkrát varovali o chystanom zákaze látky, ktorú som brala. To však nie je pravda, nič také sa nestalo,“ napísala Šarapovová v otvorenom liste fanúšikom na svojom facebookovom profile.

Bývalá svetová jednotka vo vyhlásení zopakovala, že chybovala, keď si nezistila nové informácie o zákaze látky, ktorú podľa svojich slov užívala od roku 2006. „Ale nie je pravda, že som dostala päť varovaní,“ uviedla. Látku začala brať, pretože trpela nedostatkom horčíka a mala nepravidelný srdcový tep a tiež ako prevenciu proti rodinnej chorobe cukrovke.

Opačný názor má však John McEnroe. Legendárny tenista sa pripojil do tábora tých, ktorí pochybujú, že by ruská hviezda nevedela, že užíva zakázanú látku. „Je ťažké uveriť, že nikto v jej tíme, nikto z tých 25 alebo 30 ľudí, ktorí pre ňu pracujú, alebo dokonca Maria sama, netušili, že k tomu došlo,“ povedal k tvrdeniu Šarapovovej, že si nevšimla, že látku meldónium od 1. januára zaradili na zoznam zakázaných preparátov.

McEnroe pripomenul vlastnú príhodu z Australian Open 1990, keď ho vylúčili zo zápasu, pretože si nevšimol, že sa v pravidlách znížil počet varovaní zo štyroch na tri. „Nikto mi to nepovedal, takže je možné, že to Maria naozaj nevedela, je to však vysoko nepravdepodob­né,“ dodal.

ITF teraz musí vyriešiť, aký dlhý trest Šarapovová dostane. McEnroe žartovne poznamenal, že by mala dostať len dva roky, keď tvrdí, že k tomu došlo neúmyselne. Všetko by ale podmienil tým, že Ruska sľúbi skoncovať s hlasitým jačaním počas hry. „Keď nebudeš vzdychať Maria, žiadny trest. Keď budeš s jačaním pokračovať, dva roky,“ vyhlásil.

Dvadsaťosemročná Šarapovová sa už podľa svojich slov teší na disciplinárne konanie, kde chce zástupcom Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) predložiť detailné lekárske záznamy. „Dúfam, že mi umožnia znovu hrať,“ napísala.

Kvôli dopingovému prehrešku prerušilo spoluprácu s Ruskou v posledných dňoch niekoľko významných sponzorov, naopak výrobca rakiet Head sa za Šarapovovú postavil a plánuje s ňou predĺžiť zmluvu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Maria Šarapovová