Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Murray si doping radšej rieši sám, Šarapovová ho nešokovala

Keď ide o povinnosti spojené s antidopingovým programom, britský tenista Andy Murray sa nespolieha na asistenciu osôb zo svojho zázemia.

11.03.2016 10:37
Andy Murray Foto: ,
Andy Murray.
debata

Dvojnásobný grandslamový a úradujúci olympijský víťaz dostal pred turnajom ATP World Tour Masters 1000 v Indian Wells priestor na reakciu k „meldóniovému“ prípadu Marie Šarapovovej. Ruská tenistka mala pozitívny nález počas januárových melbournských grandslamových Australian Open. Zodpovednosť zobrala na seba. Vyhlásila, že prehrešok vyvstal z jej nedbanlivosti – nezoznámila sa s rozšíreným zoznamom zakázaných látok WADA platným od 1. januára 2016. Viacerí odborníci sa vyjadrili v tom duchu, že vinu nesie jej podporný tím.

„Každý k tomu pristupuje po svojom. Niektorí bezvýhradne dôverujú svojmu tímu. Ťažko súdiť, čo je lepšie, ale myslím si, že súčasťou našej práce je byť informovaný o všetkom, čo sa dostáva do nášho tela a nespoliehať sa iba na to, čo povie lekár alebo fyzioterapeut,“ povedal Murray. Po prevalení kauzy sa vraj snažil vyplniť medzery vo vedomostiach, aby sa o prostriedku dozvedel viac. „Príbehy ako tento nie sú až také výnimočné, takže o šoku by som v mojom prípade nehovoril. Prečítal som si pár článkov, aby som pochopil, o čo ide. Teraz viem, že od 1. januára bolo pozitívnych 55 športovcov. Na vrcholový šport je to dosť vysoké číslo, ak máme veriť tomu, že všetci mali problémy so srdcom,“ zapochyboval Murray.

Šarapovová sa v pondelok priznala, že meldónium užívala 10 rokov. Údajne na to mala zdravotné dôvody. Prostriedok využívaný najmä vo východoeurópskych krajinách ako liek proti ischémii a angíne sa dlho nenachádzal na zozname zakázaných látok. Hoci ho dlhší čas monitorovali, jeho klasifikáciu zmenili až s účinnosťou od 1. januára 2016, nakoľko zlepšuje rozvádzanie kyslíka do tela, čo má priaznivý vplyv na vytrvalostné ukazovatele organizmu. Podľa lotyšského chemika Ivarsa Kalviňša meldónium nevedomky užívali aj príslušníci sovietskych jednotiek počas vojny v Afganistane v 80. rokoch minulého storočia.

„Ťažko považovať za správne, keď si niekto nechá predpisovať liek, ktorý v skutočnosti nepotrebuje, len pre to, že nie je zakázaný,“ konštatoval Murray a jasno má aj v otázke konzekvencií: „Keď beriete nejakú látku za účelom zvýšenia svojej výkonnosti a neprejdete testom, musí prísť trest vo forme zákazu činnosti.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Andy Murray #Maria Šarapovová