Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nadal bol pozitívny, tvrdí francúzska exministerka. Tenistu to rozhorčilo

Španielsky tenista Rafael Nadal sa pred svojím vstupom do turnaja ATP World Tour Masters 1000 v americkom Indian Wells v Kalifornii rozsiahlo vyjadril k dopingovej téme, ktorú čerstvo zviditeľnil pozitívny nález u Rusky Marie Šarapovovej.

10.03.2016 14:20
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal.
debata (32)

„Neexistuje, pustite to z hlavy,“ rozhorčil sa 29-ročný Malorčan, keď sa ho spýtali, čo hovorí na čerstvé verejne vyslovené podozrenia voči jeho osobe, podľa News.com.au pritom použil aj najčastejší anglický expresívny výraz.

Francúzska exministerka zdravia, mládeže a športu Roselyne Bachelotová v utorok v programe Le Grand 8 televízneho kanála Direct 8 (video je na napríklad na webe CloserMag.fr) šokujúco vyhlásila: „Vieme o slávnom zranení Rafaela Nadala, ktoré viedlo k 7-mesačnej prestávke, že to určite bolo pre pozitívnu kontrolu.“ Vo všeobecnej rovine Bachelotová dodala, že autority „síce – samozrejme – nie vždy, ale veľmi často nezverejňujú prehrešky a sankcie za ne, maskuje sa to za dlhodobé zdravotné problémy“.

Štrnásťnásobný grandslamový šampión Nadal skonštatoval: „Nikdy som nemal ani len pokušenie urobiť niečo zlé. Od dopingu mám veľmi ďaleko. Som kompletne čistý. Počas mojej kariéry som tvrdo pracoval a keď som bol indisponovaný, nebral som nič zakázané na urýchlenie návratu. Párkrát sa ku mne doniesli tie podozrenia, ktoré sa ma týkali, a som z toho už trochu unavený. Verím v šport a vyznávam jeho hodnoty. Sme príkladom pre spoločnosť vrátane detí a ak by som páchal niečo proti tomu, klamal by som v prvom rade sám seba, nie mojich súperov.“

Španiel povedal, že niekoľkokrát počas kariéry podstúpil moderné terapeutické metódy na báze kmeňových buniek či plazmy (PRP): „Sústavne som otvorený. Nikdy som neskrýval nič z toho, čo som robil. Absolvoval som PRP aj kmeňové bunky. PRP prvý raz zabralo fantasticky, druhýkrát však zle a musel som prestať s tenisom na sedem mesiacov. Kmeňové bunky som využil dva razy na problémy s kolenami a fungovalo to veľmi dobre. Opakujem však: nikdy som neurobil ani neurobím niečo zlé.“ S podozreniami na jeho adresu v minulosti vyrukovali napríklad Belgičan Olivier Rochus či Rakúšan Daniel Köllerer.

Niekdajší líder renkingu Nadal k Šarapovovej „meldóniovému“ prípadu uviedol: „Je to hrozná správa pre naše odvetvie, ktoré musí zostať čisté a vyznievať čisto. Dobrou správou je, že máme kvalitný antidopingový program. Ja poznám všetky veci, ktoré prijímam. Je teda pre mňa ťažko predstaviteľné, že niečo takéto sa stalo. Chyby sa zjavne dejú, nik nie je proti nim imúnny. Chcem veriť, že u Marie to bola chyba. Neurobila to vedome. Zjavne to bola ľahkovážnosť. Sú tu však pravidlá, to je fér. Ona teraz musí zaplatiť.“ Španiel zároveň priznal, že sám nikdy neskúma zoznamy zakázaných látok Svetovej antidopingovej agentúry (WADA). Povedal, že dôveruje svojmu lekárovi.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roselyne Bachelotová