Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hráči v Indian Wells sú šokovaní zo Šarapovovej. Nadal: Musí pykať

Na rozbiehajúcom sa prestížnom turnaji v americkom Indian Wells nenechali na seba dlho čakať reakcie popredných svetových tenistov na doping ruskej elitnej hráčky Marie Šarapovovej.

10.03.2016 11:08
Maria Šarapovová Foto: ,
Maria Šarapovová.
debata (1)

„Zostala som v šoku asi ako každý. Bol to určite veľmi smutný deň pre tenis. Som teraz vydesená, pretože viem, že každá pilulka má v sebe niečo zakázané. Keď som chorá, beriem len aspirín, pretože mám strach,“ povedala trojka podujatia Poľka Agnieszka Radwanská, ktorú tento rok už trikrát pozvali na antidopingovú kontrolu. V 2. kole dvojhry v Indian Wells ju vyzve Slovenka Dominika Cibulková.

Päťka „pavúka“ Simona Halepová si údajne každoročne sama kontroluje zoznamy Svetovej antidopingovej agentúry (WADA): „Sú to ťažké momenty pre tento šport, je to sklamanie. Vždy, keď niečo beriem, obrátim sa na ľudí, ktorí sa o to starajú. V tomto musíte byť veľmi opatrný.“

„Myslím si, že je to niečo, o čom by sme mali vedieť všetci – čo dávame do svojho tela. Šarapovová urobila obrovskú chybu. Ide o prípad, keď vidíme, že sa snažíme mať čistý šport. Systém funguje a antidopingový program odvádza dobrú prácu. Dúfam, že to neovplyvní tenisový svet, že fanúšikovia budú mať stále radi tento šport,“ doplnila turnajová osmička Petra Kvitová.

S podstatne tvrdšou reakciou vyrukoval španielsky tenista Rafael Nadal. „Je to hrozné vo všeobecnosti, čo sa týka globálneho športu a špeciálne toho nášho. Máme antidopingový program a hráči, ktorí nerobia správne veci, pôjdu pred súd. Uvidíme, ako to dopadne. Je ťažké si predstaviť, že sa niečo takéto môže stať, ale vždy sa nájdu chyby. Chcem veriť tomu, že Maria to nerobila účelovo. Pravidlá sú však pravidlá a teraz musí za to pykať,“ povedal niekdajší svetový hráč číslo jeden a dodal, že jeho lekár pozorne sleduje zoznam zakázaných látok: „Stopercentne verím svojmu tímu. Viem o všetkom, čo užívam.“

Päťnásobná grandslamová šampiónka Maria Šarapovová na pondelkovej tlačovej konferencii v Los Angeles navonok pokorne priznala, že neprešla dopingovou skúškou na tohtoročnom Australian Open na látku meldónium považovanú za antiischemické liečivo známe aj ako mildronát. Užívala ho od roku 2006, ale ako zakázaná látka figuruje na zozname WADA len od 1. januára 2016.

Ruská kráska uviedla aj niekoľko dôvodov, prečo začala pred 10 rokmi s jeho užívaním. Sú nimi nedostatok horčíka v tele, časté chrípky, nepravidelná činnosť srdca a tiež rodinná anamnéza s nábehom na cukrovku. Meldónium pôvodne vyvinuli v Lotyšsku a v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu sa využíval na liečbu srdcových ochorení, ale športovci ho hojne zvykli využívať na zlepšenie výkonnosti.

Sankcie v prípade Šarapovovej sa môžu pohybovať v pomerne širokom rozpätí od niekoľkoročného trestu až po žiadnu suspendáciu a posúdenie situácie ako omylu. Podľa prezidenta WADA Craiga Reedieho športovci, ktorí užijú meldónium, spravidla dostanú trest v podobe zastavenia činnosti na jeden rok. Zatiaľ je známe len dočasné stop bývalej svetovej jednotky v súťažnom dianí s platnosťou od 12. marca až do skončenia vyšetrovania jej prípadu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Maria Šarapovová #Agnieszka Radwanská #Petra Kvitová #Simona Halepová