Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šarapovovú pred nálezom upozornili päťkrát za mesiac. Jej zázemie chce rok

Ruskú tenistku Mariu Šarapovovú vlani v decembri autority z tohto odvetvia päťkrát - rovnako ako iných hráčov - upozornili, že meldónium, ktoré brala, bude od 1. januára 2016 na zozname zakázaných látok.

09.03.2016 11:27 , aktualizované: 13:35
Maria Šarapovová Foto: ,
Maria Šarapovová na pondelkovej tlačovej konferencii v Los Angeles.
debata (17)

S takouto informáciou vyrukoval britský denník The Times. Niekdajšia líderka svetového rebríčka WTA oznámila v pondelok na tlačovej besede v americkom Los Angeles, že mala pozitívny výsledok antidopingovej skúšky počas januárových melbournských Australian Open.

Zodpovednosť zobrala na seba. Vyhlásila, že prehrešok vyvstal z jej nedbanlivosti – nezoznámila sa s rozšíreným zoznamom Svetovej antidopingovej agentúry (WADA). The Times zároveň pripomenuli, že podľa lotyšského výrobcu príslušného lieku Mildronat odporúčajú jeho užívanie 4–6 týždňov.

Dvadsaťosemročná držiteľka kariérneho Grand Slamu povedala, že prípravok brala desať rokov počnúc rokom 2006.

Kafeľnikov nie je zástancom Šarapovovej, rozšíril si index

Ruský bývalý líder svetového rebríčka tenistov ATP vo dvojhre Jevgenij Kafeľnikov, momentálne viceprezident národnej federácie FTR, zďaleka nerozšíril rady zástancov krajanky Marie Šarapovovej po jej dopingovom náleze. „Naša Maša celých tých 10 rokov bola chorá a brala tento ‚liek‘? Akú teda mala diagnózu? Páni lekári, poinformujete nás, prosím? Táto škvrna pretrvá,“ napísal Kafeľnikov prostredníctvom twitteru. Moderátorka Sofia Tartakovová v relácii televíznej stanice MatchTV na túto tému označila Kafeľnikovovo vyhlásenie za „hlúpe obvinenia nehodné viceprezidenta federácie“. Napadnutý na to verejne zareagoval, že kanál sa ocitol na jeho čiernej listine. Podľa Live Tennis je ťažko predstaviteľné, že Kafeľnikov po takomto konflikte zostane vo funkcii.

zväčšiť Maria Šarapovová. Foto: SITA/AP, Aaron Favila
Maria Šarapovová Maria Šarapovová.

Kritický hlas zaznel aj od švajčiarskej extenistky Emmanuelle Gagliardiovej: „Som veľmi smutná. Bola si ikonou zanietenia a sily. Kvitujem odvahu, s akou si sa k tomu postavila, ale mňa tá najpredpoklada­nejšia výhovorka nepresvedčila. Som hlboko sklamaná, lebo rovnako ako Ty som zasvätila časť môjho života tenisu, vždy som to však robila čestne. Čudujem sa, prečo špička tohto športu nereaguje. Chápem rešpekt, čo však znamená toto počuteľné ticho??? Výrobca meldónia skonštatoval, že látka sa používa proti symptómom, ktoré Maria uviedla, ale 4–6 týždňov, nie 10 rokov :-((((“ napísala 39-ročná niekdajšia 42. hráčka renkingu WTA Gagliardiová na facebooku.

Šarapovová v pondelok oznámila, že v januári mala dopingový nález počas melbournských grandslamových Australian Open. Zodpovednosť zobrala na seba. Vyhlásila, že prehrešok vyvstal z jej nedbanlivosti – nezoznámila sa s rozšíreným zoznamom Svetovej antidopingovej agentúry (WADA).

Wiggins: Pre Šarapovovú neexistuje ospravedlnenie

Na doping Šarapovovej reaguje mnoho profesionálnych športovcov z celého sveta, ticho nezostal ani hviezdny cyklista Bradley Wiggins. Dvadsaťosemročná päťnásobná grandslamová šampiónka sa v pondelok priznala, že počas januárových Australian Open neprešla antidopingovou kontrolou na meldónium, ktoré brala 10 rokov, ale na zoznam zakázaných látok sa dostalo až 1. januára 2016.

„Je mi jej ľúto, ale na druhej strane neexistuje pre to ospravedlnenie. Koniec koncov, sami sme zodpovední za to, čo dávame do svojho tela. Zodpovední sme tiež za sledovanie možných zmien antidopingových pravidiel na prelome rokov. Lekár britského národného tímu Richard Freeman je v tomto obozretný. Keď sa niečo zmení, povie nám, aby sme to už neužívali. Nie je ospravedlnením to, že vyhlásite: ‚Neuvedomil som si, že sú iné pravidlá‘,“ povedal Bradley Wiggins, víťaz slávnej Tour de France z roku 2012, pre Sky News.

Sankcie v prípade Šarapovovej sa môžu pohybovať v pomerne širokom rozpätí od niekoľkoročného trestu až po žiadnu suspendáciu a posúdenie situácie ako omylu. Zatiaľ je známe len dočasné stop bývalej svetovej tenisovej jednotky v súťažnom dianí s platnosťou od 12. marca až do skončenia vyšetrovania jej prípadu. Meldónium pôvodne vyvinuli v Lotyšsku a v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu sa využívalo na liečbu srdcových ochorení.

Zázemie chce dosiahnuť maximálne rok trestu

Zázemie Šarapovovej chce dosiahnuť suspendáciu hráčky maximálne na jeden rok za porušenie antidopingových pravidiel. V rozsiahlom texte mapujúcom kauzu to bez uvedenia konkrétnejšieho zdroja tejto informácie napísal denník New York Times. Právnik Paul Greene, zakladateľ špecializovanej kancelárie Global Sports Advocates, skonštatoval, že prvou vecou, ktorú by Šarapovovej odporučil, je pokus o získanie retroaktívnej terapeutickej výnimky: „Kritériá sú prísne, oveľa tvrdšie ako pri výnimke požadovanej smerom dopredu, ale mal som prípad, pri ktorom sa to podarilo dosiahnuť. Nie je to nemožné.“ Vysvetlil, že rozpätia trestov podľa miery preukázaného zámeru sú tri: 16 až 24 mesiacov, 8 až 16 mesiacov a 0 až 8 mesiacov.

Šarapovovej právnik John Haggerty povedal: „S Mariou posudzujeme všetky možnosti.“ S odvolaním sa na dôvernosť odmietol uviesť, či Ruska uvádzala meldónium do formulára pri antidopingových kontrolách v minulosti. Látka pribudla na zoznam zakázaných prostriedkov Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) s platnosťou od 1. januára 2016. Šarapovová v pondelok oznámila, že v januári mala nález počas melbournských grandslamových Australian Open. Zodpovednosť zobrala na seba. Vyhlásila, že prehrešok vyvstal z jej nedbanlivosti – nezoznámila sa s rozšíreným zoznamom WADA, hoci dostala upozorňujúci email. Podľa The Times bolo takýchto výstrah od tenisových autorít päť za mesiac. „Či to bolo jedno upozornenie alebo viac, Maria už uznala, že to mala zobrať na vedomie,“ priniesli NYT stanovisko manažmentu niekdajšej líderky renkingu.

Noviny pripomenuli, že meldónium nie je schválené na predaj v USA, kde Šarapovová dlhodobo žije, ale zároveň prístupné bez receptu v Rusku a niekoľkých ďalších európskych krajinách.

Haggerty upozornil, že verejnosť u Šarapovovej nesprávne predpokladá užívanie meldónia (lieku Mildronat) ako jediného medikamentu: „Myslím si, že je tu nedorozumenie. Brala ho, ale popri ňom viacero iných liekov.“ Podotkol, že vzhľadom na pravidlá antidopingového konania nemôže prezradiť meno lekára, ktorý Šarapovovej naordinoval inkriminovaný liek.

Haggerty, menovec prezidenta Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) Davida Haggertyho, povedal, že zatiaľ nemajú termín výpovede pred trojčlenným tribunálom ustanoveným ITF a ani dohodnuté stretnutie, na ktorom by ho mohli vytýčiť. New York Times pripomenuli, že dve zvučné tenisové mená – Srb Viktor Troicki a Chorvát Marin Čilič – nedávno dosiahli redukciu trestu od ITF u Športového arbitrážneho súdu (CAS) vo švajčiarskom Lausanne: Troicki z 18 na 12 mesiacov a Čilič z 9 na 4 mesiace.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Maria Šarapovová