Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kližana naštartoval víťazný pocit. Má môj rešpekt, chváli tréner Hromec

Po jeho boku nestojí ani tri mesiace a už ho priviedol k najvýraznejšiemu úspechu v kariére. Na napredovaní Martina Kližana má výrazný podiel jeho menovec a tréner - Martin Hromec (39).

15.02.2016 20:48
Martin Hromec Foto: ,
Martin Hromec, tréner Martina Kližana.
debata

„Môj zverenec dozrieva. V posledných týždňoch dokazuje, že svoje emócie vie dostať pod kontrolu. Jeho psychická sila je momentálne na vysokej úrovni,“ chváli slovenskú tenisovú jednotku bývalý kouč Izraelčanky Šahar Peerovej či Magdalény Rybárikovej.

Je najväčší úspech Martina Kližana zároveň aj vaším najväčším úspechom v kariére?
Jednoznačne. O tom nie je pochýb.

Ako ste v hráčskej lóži prežívali osem mečbalov, ktorým váš zverenec čelil na ceste za titulom?
Na jednej strane som síce každú výmenu vo svojom vnútri emotívne prežíval, na druhej som sa pokúšal udržať v pokojnom stave. Dostal som sa totiž do módu, v ktorom ma ani na okamih neopúšťala viera v úspech. Najdôležitejšie bolo, že Martin neustále bojoval, nebol hlavou niekde inde. V daných momentoch som nepremýšľal nad tým, či zvíťazí alebo prehrá. Preto ani nemôžem vybrať okamih, pri ktorom mi bolo najťažšie.

Je rotterdamský triumf skôr výsledkom herného zlepšenia alebo väčšej mentálnej vyzretosti?
Ide o skĺbenie viacerých faktorov. Martin je človek, ktorý musí na kurte zrealizovať všetko, na čom sa dohodneme. Za to, ako jednotlivé situácie zvládol, má môj obrovský rešpekt. V hlave si dokázal všetko od základov poskladať a presvedčiť sa, že to bude fungovať.

Badáte na svojom zverencovi zmeny v správaní? Zdá sa, že pôsobí pokojnejšie…
Počas posledných troch týždňov sa správal príkladne. Vidí, že mu to prinieslo úspech, tak v nastolenom trende musí pokračovať.

V čom urobil Kližan v porovnaní s minulou sezónou najvýraznejší pokrok?
Zlepšil sa najmä v podaní, aj keď stále má rezervy. Zapracovali sme taktiež na forhende. Navyše, začal oveľa viac využívať herné kombinácie, ktoré sú mu vlastné. Naučil sa, že musí súpera zdolať svojimi najsilnejšími zbraňami. Jednotlivé situácie si vie lepšie zanalyzovať. Práve to mu v minulosti najviac chýbalo.

Zatiaľ čo vlani chcel útočiť na najlepšiu svetovú desiatku, tentoraz si konkrétny cieľ pred sezónou nestanovil. Odbremenilo ho to psychicky?
Od prvého dňa sme chceli jediné – stabilizovať výkonnosť. Mám totiž dojem, že stanovenie si cieľov nie je dobré. Človek na seba automaticky vytvára tlak. Športovec musí predovšetkým poctivo trénovať, byť cieľavedomý a potom sa úspechy zákonite dostavia.

Vstup do sezóny Kližanovi nevyšiel. Po Austrálii nemal najmenší dôvod na spokojnosť. Kedy a kde prišlo k okamihu, keď sa situácia začala zlepšovať?
Na začiatku sezóny menil Martin raketu, hrali sme v stálych podmienkach v hale, kde z nej mal veľmi dobrý pocit. Akonáhle s ňou vyšiel von, nesedela mu natoľko. Do kariet mu nezahrala ani prehra v 1. kole Australian Open, nestačil na rozbehnutého Bautistu-Aguta. No už tam sa uňho prejavila väčšia miera sústredenia a postupne sa začal zlepšovať. Za zlomový by som však označil prvý zápas na turnaji v Sofii, ktorý Martin zvládol a dočkal sa víťazného pocitu. Práve ten mu dovtedy chýbal a naštartoval ho.

Po dohode s Kližanom ste vraveli, že potrebuje mať trénera s tvrdou rukou. Aký prístup pri ňom uplatňujete?
Mimo kurtu sme kamaráti, vychádzame veľmi dobre. Na dvorci však od neho vyžadujem určité veci a od tých za žiadnych okolností neupustím. Ide o mix kamarátstva a profesionálneho prístupu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan #Martin Hromec