Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kližan: Zresetoval som si hlavu

Na úvod nového roka by najradšej zabudol. Priniesol mu predovšetkým hnev a sklamanie. Na prvých troch turnajoch aktuálnej sezóny nezvíťazil Martin Kližan ani raz.

15.02.2016 18:26
Martin Kližan Foto: ,
Martin Kližan.
debata (2)

Zlyhal v Dauhe, zdravie mu neprialo v Sydney, šťastie sa na neho neusmialo v Melbourne. Prvého úspechu sa dočkal až začiatkom februára v Sofii.

„Keď sa na to pozriem spätne, bolo nesmierne dôležité, že som v Bulharsku v úvodnom kole natrafil na hráča, s ktorým som prakticky nemohol prehrať. Vždy je náročné vybojovať prvé víťazstvo v sezóne. Práve po ňom šla moja výkonnosť rapídne nahor,“ hľadala slovenská tenisová jednotka na včerajšom stretnutí s novinármi dôvody zlepšených výsledkov.

Bratislavčan sa vrátil do rodného mesta s vizitkou prekvapujúceho víťaza prestížneho turnaja v Rotterdame. Významnejšie podujatie predtým nikdy nevyhral. „Priznám sa, že v niečo podobné som nedúfal. Ako sa však neskôr ukázalo, nič nie je nemožné,“ vravel Kližan, ktorý v štyroch z piatich duelov na ceste za titulom absolvoval trojsetovú bitku. Tri razy sa vyrovnal so stratou prvého dejstva, dokopy odvrátil osem mečbalov a potvrdil, že je majstrom obratov.

„Viackrát som sa ocitol v náročnej situácii. V hlave sa mi však vtedy neodohrávalo nič špeciálne. Zakaždým som len bojoval až do konca. Niektorí súperi si možno mysleli, že keď ich od postupu delí jediná lopta, už sa im nemôže nič stať. Práve to som dokázal využiť,“ uviedol 26-ročný ľavák.

S nepriaznivým vývojom sa musel Kližan vyrovnať aj vo finále, no Francúza Gaela Monfilsa k trofeji nepustil. „Za najnáročnejší by som však označil štvrťfinálový duel s Robertom Bautistom-Agutom. Na Španiela doľahol veľký počet zápasov, ktorý mal od začiatku sezóny v nohách. V treťom sete som ho zdolal najmä vďaka lepšej fyzickej pohode,“ povedal zverenec Martina Hromca.

Napriek tomu, že Kližan si zmeral sily s viacerými vyššie postavenými hráčmi, bol na kurte zväčša dominantný, odvážny a diktoval tempo zápasov. Nevyhol sa preto otázke, či považuje výkony z Rotterdamu za najlepšie v kariére.

„Neviem, či som hral niekedy lepšie. S istotou však môžem povedať, že mám za sebou jeden z najvydarenejších turnajov v živote. Momentálne prežívam veľký progres, za čo vďačím celému tímu. Pred sezónou som ho obmenil, získal som nový pohľad na niektoré veci a absolútne som si zresetoval hlavu. Som na výbornej ceste, len na nej musím zotrvať.“

Najmä v kľúčových okamihoch pôsobil Kližan podstatne pokojnejšie ako v minulosti. Pri prejavoch radosti však emóciami nešetril. Po tom, ako v semifinále obral Nicolasa Mahuta v poslednej chvíli o podanie a udržal sa v zápase, predviedol 16-tisícovej rotterdamskej hale kotúľ. Po poslednej výmene zas napodobňoval veslovanie.

„Nič z toho som si vopred nepripravoval. Chcel som len urobiť niečo výnimočné, zabaviť publikum. Všetko bolo absolútne spontánne,“ pousmial sa tenista, ktorý sa vo februári pýši výbornou bilanciou. Z predošlých deviatich zápasov si pripísal osem víťazstiev a zabezpečil si miestenku na tohtoročných olympijských hrách v Riu de Janeiro.

V rebríčku patrí majiteľovi štyroch turnajových titulov od včera 27. priečka. Najvyššie bol dosiaľ na 24. mieste a tak sa výrazne priblížil k novému kariérnemu maximu. „V Sofii a Rotterdame som položil dobré základy. Verím, že budem v podobných výkonoch pokračovať. Už sa neviem dočkať antukovej sezóny, ktorá je mojou najobľúbenejšou,“ zakončil.

Po krátkom oddychu sa slovenský tenista na budúci týždeň predstaví v Dubaji. Nasledovať bude podujatie v Indian Wells.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan