Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nezlomný Kližan. Premohol neobľúbeného súpera Bautistu-Aguta

Rovnakí súperi, no rozdielny scenár. Prvý tentoraz nepodáva ruku a negratuluje k víťazstvu. Naopak, od radosti hádže raketu na zem, zatína päste, bije sa nimi do pŕs a emotívne kričí do hľadiska.

12.02.2016 17:40 , aktualizované: 18:48
Kližan, Nadal Foto: ,
Zaťatá päsť Martina Kližana.
debata (1)

Cesta Martina Kližana sa na turnaji v Rotterdame nekončí. Slovenská tenisová jednotka sa postarala v Holandsku o prekvapenie, keď zdolala Španiela Roberta Bautistu-Aguta. S mimoriadne neobľúbeným súperom si rodák z Bratislavy poradil po dramatickom priebehu v troch setoch.

Po tom, ako zverenec Martina Hromca nezvládol v úvodnom dejstve záver tajbrejku, čelil v druhom piatim mečbalom favorita. Odvrátil ich a po výbornom výkone v treťom sete sa po dva a trištvrte hodine radoval z postupu medzi najlepšiu štvoricu hráčov.

Kližan tak v piatok prelomil nepriaznivú sériu, ktorú ťahal v súbojoch s 27-ročným Španielom. Na profiokruhu sa s ním do piatku stretol v hlavnej súťaži štyri razy a zakaždým mu podľahol. V tomto roku na neho nestačil na Australian Open. V Melbourne s ním zviedol veľkú päťsetovú bitku (dotiahol manko dvoch setov), po ktorej sa s úvodným grandslamom roka lúčil už v prvom kole.

„Bol to pravý boj. Napriek mečbalom súpera som odmietal kapitulovať. Nikdy nie je koniec, kým neodohráte poslednú loptičku. Samozrejme, celkovo sa prejavilo aj to, že Bautista-Agut tento rok už má za sebou veľa tenisu,“ povedal Kližan podľa webu turnaja.

„Dnes to bolo brutálne vybojované. Musím povedať, že v prvom sete mal chalan aj nehorázne šťastie. Všetko mu tam padalo, mal neskutočnú percentáž prvého servisu, dával čiary a prasiatka. To však k tomu patrí. Hneď v prvom geme druhého setu ma brejkol, z jeho strany to bol super tenis. Ja som si potom držal servis a on sa koncentroval na svoj. Až prišiel gem, v ktorom viedol 40:15, mal dva mečbaly… Zmákol som to, vyšlo mi niekoľko forhendových ‚winnerov‘ a tajbrejk som zahral perfektne. V treťom sete už to bol iný level. Bol som v laufe a nechcel som to pustiť z rúk. Bol to výborný výkon, som veľmi rád,“ vyhlásil Martin Kližan, jeho slová sprostredkoval mediálny manažér Jozef Korbel.

„Je to veľmi cenný skalp, vidieť výkonnostný posun za ostatné týždne. Bautista-Agut má fantastický rok, vyhral dva turnaje, bol v šestnástke na Australian Open. Musím vyzdvihnúť Maťovu bojovnosť, klobúk dolu. Bol to zápas vysokej úrovne, súper nedal ani loptičku zadarmo, Maťo si potreboval všetko uhrať sám, čiže veľká spokojnosť,“ uviedol tréner Martin Hromec.

Kližanovi vstup do novej sezóny nevyšiel. Pred Australian Open nezvládol úvodné kolo v Dauhe, so Sydney sa musel lúčiť po prvom zápase pre zranenie ramena. Vo februári sa však 43. hráčovi renkingu ATP darí. Minulý týždeň sa predstavil na turnaji v Sofii, kde to dotiahol až do semifinále. V ňom vzdoroval Srbovi Viktorovi Troickému, prehral v troch setoch. V bulharskej metropole však zdolal aj dvojicu kvalitných súperov – poradil si s Čechom Lukášom Rosolom či Talianom Andreasom Seppim.

V Rotterdame vyradil okrem Bautistu-Aguta aj dvojicu niekdajších členov Top 10. Najprv zvíťazil nad španielskym veteránom a niekdajšou svetovou päťkou – Tommym Robredom. Po ňom nedal šancu ani bývalému ôsmemu hráčovi renkingu – Cyperčanovi Marcosovi Baghdatisovi.

V boji o finálovú miestenku čaká na Kližana prijateľný súper. V sobotu si zmeria sily s 34-ročným francúzskym veteránom Nicolasom Mahutom. Rodák z Angers postúpil do hlavnej súťaže z kvalifikácie a vo svetovom rebríčku je na 54. mieste.

Dvojhra – štvrťfinále:
Martin Kližan (SR) – Roberto Bautista-Agut (Šp.-6) 6:7 (5), 7:6 (6), 6:0

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan