Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tréner tenistiek Lipták: K veľkým víťazstvám vedú bonusy

Hlavu mal plnú myšlienok. Prevládalo v nich, pochopiteľne, sklamanie. Napriek neúspechu však výhovorky nehľadal. Na situáciu sa díval tak, ako mu je vlastné - triezvo a pokojne.

09.02.2016 10:20
dominika cibulková, daniela hantuchová, matej... Foto: ,
Slovenské reprezentantky s trénerom Matejom Liptákom (v strede).
debata

Už pred úvodnou výmenou fedcupového stretnutia medzi slovenskými a austrálskymi tenistkami upozorňoval Matej Lipták (38) na to, že jeho zverenky nie sú v pozícii favorita. Slová tímového kapitána sa potvrdili. Z víťazstva sa po dramatickom priebehu radovali hostky, ktoré potiahla k postupu Samantha Stosurová. „V príprave sme urobili pre úspech maximum. Či už ide o tím alebo hráčky. Za to by som sa chcel všetkým poďakovať,“ vravel na tlačovej besede šéf slovenskej lavičky.

O kľúčovom momente

Kaja Schmiedlová mala zápas so Stosurovou veľmi dobre rozohratý. Sama si ho však skomplikovala. V úvodnom sete mala za stavu 5:1 pri vlastnom podaní dva setbaly, v tomto okamihu však nastal zlom. Namiesto toho, aby súperku dorazila, prestala sa držať taktiky, ktorá dovtedy na Austrálčanku platila. Začala hrať veľmi opatrne, dávala Stosurovej podstatne viac priestoru. Vďaka tomu sa začala súperka cítiť na dvorci podstatne lepšie.

O poučení pre Schmiedlovú

Ak chce Kaja v budúcnosti zdolávať takéto hráčky, musí byť pripravená na to, že v rozhodujúcich momentoch na ňu vytiahnu najsilnejšie zbrane. Navyše, nesmie si pripustiť v hlave, že jej protivníčka niečo daruje. To sú všetko bonusy, ktoré môžu Kaju priviesť k veľkým víťazstvám. Level jej výkonnosti je totiž dostatočne vysoký. Stále sa však nevyhne momentom, kedy sa v jej hre objavia hluché miesta. Keby sa takého niečoho vyvarovala v zápase so Stosurovou, som presvedčený, že by zvíťazila.

O faktore Stosurová

Očakával som, že austrálska jednotka predvedie podobný výkon, aký sme napokon videli. Pred stretnutím sme nevedeli len to, v akej forme príde, ako zvláda stretnutia Pohára federácie. Vedeli sme však, že celý víkend bude o nej. Na naše nešťastie ho zvládla skvele. Pred Samanthou by sme mali dať klobúk dole, no ani na naše dievčatá sa nemôžeme pozerať negatívne. Verím, že príprava na víkend i samotné stretnutie im pomohlo a bude sa im na ďalších turnajoch dariť.

O dôvere

V otázke, kto môže zdolať Stosurovú, som najviac veril Janke Čepelovej. Paradoxne práve v zápase s ňou podala Austrálčanka svoj najlepší výkon počas celého víkendu. Šance na úspech mala napokon najvýraznejšie Kaja. Predsa len, mohla získať minimálne set. Vtedy by sa možno všetko zmenilo – vrátane premýšľania Stosurovej. A aj Schmiedlová by si určite viac dovolila, prejavilo by sa to na jej sebavedomí. Je to škoda, pretože prvý set bol o jednej lopte, na ktorej sa zlomil celý zápas. V náš neprospech.

O možnej zmene

V príprave na súboj sme urobili maximum. Či už ide o tím alebo hráčky. Za to sa im musím poďakovať. Napríklad Kaja sa nenachádzala v oslnivej forme, no bolo na nej vidieť, že urobila krok vpred. Aj keď v niektorých okamihoch sa u nej prejavila absencia sebavedomia. Pri Janke to bolo o tom, aby sa udržala zdravá. Dominika si zvykala na povrch, prišla však v solídnej forme. Priznávam, mal som dilemu, aké hráčky zvoliť do dvojhier, premýšľali sme aj o povrchu. Bol som presvedčený o tom, že naše šance sú vyššie na pomalšom podklade. Predpokladal som, že viac bude vyhovovať Kaji aj Janke. To isté sa týkalo aj štvorhry.

O Cibulkovej návrate

Dominika zvládla svoju úlohu výborne. Bola jasnou favoritkou zápasu, čo aj potvrdila. Nastúpila naň odhodlaná, dobre pripravená, s veľkým nasadením, čo je jej štýl. Na začiatku sa síce trochu trápila s returnom, zvykala si na povrch, no potom už jednoznačne dominovala a potvrdila, že je lepšou hráčkou. Zápas zvládla perfektne, ukázala, že sa dostáva do formy. Napriek nižšiemu rebríčkovému postaveniu ju súperka dobre preverila.

O najbližšom súperovi

Nech už nám žreb pridelí kohokoľvek, máme tím, ktorý by mal zvládnuť takéto výzvy. Do apríla zostáva ešte dostatok času. Verím však, že sa na stretnutie dostatočne dobre pripravíme.

SLOVENSKO – AUSTRÁLIA 2:3
Sobota:
Kar. Schmiedlová – Rodionovová 5:7, 7:5, 6:0
Čepelová – Stosurová 3:6, 4:6.
Nedeľa:
Kar. Schmiedlová – Stosurová 6:7 (5), 5:7
Cibulková – Birrellová 6:3, 6:1
Hantuchová, Čepelová – Stosurová, Dellacquová 7:5, 1:6, 2:6.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Fed Cup #Matej Lipták #Anna Karolína Schmiedlová