Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Slovensko prehralo, ale možno našlo deblový tandem

Až tretí set rozhodujúcej štvorhry určil víťaza víkendového bratislavského stretnutia Slovensko - Austrália v 1. kole II. svetovej skupiny Pohára federácie 2016 tenisových reprezentačných družstiev žien (konečný výsledok 2:3).

07.02.2016 21:47
Daniela Hantuchová, Jana Čepelová Foto: ,
Daniela Hantuchová (vpravo) a Jana Čepelová sa radia počas štvorhry s Austráliou.
debata (3)

Jana Čepelová a Daniela Hantuchová síce podľahli Casey Dellacquovej a Samanthe Stosurovej 7:5, 1:6, 2:6, ale vo svojom premiérovom spoločnom vystúpení zanechali v Aegon aréne NTC príjemný dojem, ktorý je prísľubom do budúcnosti slovenského fedcupového tímu.

„Sú typovo podobné, môžu si sedieť. Máme aj iné varianty, no v tomto prípade som Čepelovú s Hantuchovou považoval za najlepší. Ukázali sa v celkom dobrom svetle, s veľkými favoritkami set a pol držali krok. Keby zvládli gemy v začiatkoch druhého a tretieho setu, vyzeralo by to inak. Skúsené súperky sa s priaznivejším vývojom priamo úmerne cítia na dvorci lepšie. My sme postavili dve singlistky, ktoré hrajú dobre od základnej čiary, potrebujú však do svojho repertoára zaradiť viac deblových prvkov. Práve tie Austrálčanky použili pri zhodách či výhodách. Našim tenistkám chýbalo viac praxe vo štvorhre. Máme však dvojicu, čo môže nastupovať,“ skonštatoval kapitán tímu SR Matej Lipták.

„Hrali sme spolu prvýkrát, z tohto pohľadu to nebolo až také zlé. Jana je skvelá deblistka, nebojácna. Keď si na seba zvykneme a potrénujeme, má to budúcnosť,“ myslí si Hantuchová.

Absenciu overeného deblového tandemu označila za slabinu Sloveniek kapitánka Austrálčaniek Alicia Moliková. Tú zároveň, pochopiteľne, potešil postup jej zvereniek do baráže o účasť v I. svetovej skupine Pohára federácie: „Som hrdá. Dostali sme sa o krok bližšie k elite, kam patríme. Nestáva sa často, aby sa do fedcupového stretnutia zapojili všetky štyri nominované tenistky. Naším cieľom nebol stav 2:2 po dvojhrách, ten však spĺňal realistické očakávania. Neboli sme ďaleko od náskoku 2:0 po sobote. Napokon rozhodla zohratosť našich vo štvorhre.“ Pod všetky tri body hostiek sa podpísala Samantha Stosurová. „Neviem, či to bol môj najlepší výkon v tejto súťaži, no určite sa zaradil k top,“ poznamenala líderka Austrálie.

Nájsť zbraň proti Stosurovej – od začiatku úloha, ktorej splnenie bolo neodmysliteľným predpokladom úspechu Slovenska v tejto konfrontácii. „V príprave sme odviedli maximum. S odstupom času by som nemenil rýchlosť povrchu, ale výšku odskoku. Pred duelmi som proti Stosurovej najviac veril Čepelovej. Keď sa obzriem spätne, najbližšie k víťazstvu bola Schmiedlová. Mala veľké šance, mohla získať set. V takej situácii sa zmení myslenie oboch hráčok. Nevedel som odhadnúť, v akej forme bude Stosurová, ako zvládne, že úspech či nezdar celého družstva záleží jedine na nej. Klobúk dolu pred ňou, my však tiež nemôžeme byť negatívni. Niektorým hráčkam tento týždeň určite pomohol,“ pokračoval v hodnotení Lipták.

Domáci kapitán na bezprostrednej tlačovej besede ešte veľmi nechcel uvažovať o nadchádzajúcom play off o II. svetovú skupinu Pohára federácie 2017: „Belgicko a Ukrajina sú ťažkí protivníci, takže radšej by som si prial Argentínu alebo Taiwan. Disponujeme však tímom, čo by mal zdolať každého z tohto kvarteta.“

3 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská fedcupová reprezentácia #Pohár federácie 2016