Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Stosurová bola nad sily Sloveniek. Po dvojhrách dominovala aj vo štvorhre

Jana Čepelová a Daniela Hantuchová prehrali nedeľňajšiu rozhodujúcu štvorhru proti jasne favorizovaným hostkám Casey Dellacquovej a Samanthe Stosurovej za 117 minút 7:5, 1:6, 2:6 v dramatickom rozuzlení víkendového bratislavského stretnutia Slovensko - Austrália v 1. kole II. svetovej skupiny Pohára federácie 2016 tenisových reprezentačných družstiev žien. Tím SR má v debloch s takouto závažnosťou štatistiku už 2:9, napriek sympatickému výkonu domáceho tandemu sa napokon potvrdil nepríjemný trend.

07.02.2016 15:16 , aktualizované: 20:05
Daniela Hantuchová, Jana Čepelová, Fed Cup, Foto: ,
Daniela Hantuchová (v popredí) s Janou Čepelovou počas štvorhry.
debata (2)

Slovenky budú 16. – 17. apríla hrať o zotrvanie v druhej osmičke v hierarchii MS tímov ITF – pravdepodobne proti niekomu z kvarteta Argentína, Belgicko, Taiwan, Ukrajina. Súpera spoznajú v utorok 9. februára rovnako ako Austrálčanky protivníka v play-off o elitu sezóny 2017. Žreb bude o 13.00 h SEČ v londýnskej centrále Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF).

Premiérovo v celej kariére spoločne hrajúce Čepelová a Hantuchová prehrávali v úvodnej časti 0:3 a 15:40 pri podaní prvej menovanej a neskôr ešte 2:4, predviedli však bravúrny obrat. Aktuálna trojka príslušného renkingu Dellacquová s bývalou líderkou deblového hodnotenia Stosurovou aj v druhom dejstve unikli na 3:0 a tentoraz si proti nadšene, vyburcovane a pozitívne nastaveným súperkám postrážili koncovku. Pridali brejkovú „poistku“ proti Hantuchovej na 5:1 a ľavoruká na forhende stojaca Dellacquová to dopodávala: Stosurová pri setbale zakončila rezolútnym volejom.

Držiteľka kompletnej zbierky grandslamových trofejí v mixe a spoludržiteľka Fed Cupu 2002 Hantuchová čelila v treťom geme tretieho setu trom brejkbalom za sebou. Neskoršiu štvrtú hrozbu zrušila na bekhende hrajúca Čepelová odvážnym vbehnutím do krosovej prestrelky, pri piatej sa Stosurová unáhlila z forhendu. Následne odletel jej reflexívny zákrok z mŕtvej zóny za základnú čiaru, od tej sa pomýlila Čepelová – znova zhoda. Hantuchová skvostným forhendovým obhodením popri čiare nastolila výhodu. Stosurová nekompromisne od siete po stupňovaní tlaku odmietla nezdar v tomto čoraz kľúčovejšie vyznievajúcej geme, následne radostne zaťala päsť Dellacquová. Hantuchová dala na šiestu zhodu šikovným bekhendom do bližšej strany. Jastrabie oko však prisúdilo Austrálčankám siedmu šancu a Hantuchovej defenzívny forhend spod kolien doplachtil mimo – 1:2.

Slovenky odmietli kapitulovať: z manka 0:40 na príjme proti Dellacquovej bojovne preklopili na svoj brejkbal a spomenutá hráčka – stojaca na súťažnom kurte premiérovo od začiatku októbra a po otrase mozgu – prepálila forhend z úzadia. Domáce vzápätí začali 15:0, lenže Čepelovej dvojchyba znamenala 15:30 a Stosurová skúsene prečítala hru, potrestala priskoré prebehnutie Hantuchovej. Dellacquová na to nadviazala – 3:2 pre tenistky z južnej pologule. Stosurová bez zápletky posunula skóre na 4:2. Keď Hantuchová pustila servis na nulu, bolo vlastne hotovo. Slovenky od vyrovnania na 2:2 na gemy nazbierali dovedna len dva fiftíny v štyroch hrách. Stosurová premenila mečbal bekhendovým stopvolejom.

„Škoda… Veľmi sme chceli vyhrať, ale ukázalo sa, že súperky sú v tom debli oveľa, oveľa skúsenejšie. Nie nadarmo je Dellacquová tretia v rebríčku a Stosurová dokonca bola na vrchole. Bolo to počas celého víkendu tesné, rovnako dobre sme mohli zvíťaziť 3:2,“ skonštatovala Hantuchová pre RTVS.

„S Danielou sme spolu hrali prvýkrát, súperky boli zladenejšie. V druhom a treťom sete bolo cítiť kvalitatívny rozdiel. Bojovali sme, ale, žiaľ, napokon sme na ne nemali. Sme sklamané, už s tým však nič nenarobíme,“ vyhlásila Čepelová.

„Panovala fantastická atmosféra, diváci nám pomohli získať ten prvý set. Škoda, že sa nám nepodarilo zachytiť začiatok druhého. Celkovo sa však ukázalo, že súperky sú niekde inde. Ak my budeme častejšie hrať spolu, možno to čoskoro dopadne inak,“ podotkla Hantuchová a k svojej budúcnosti vo Fed Cupe dodala: „Keď ma kapitán osloví a budem zdravá, určite rada pomôžem.“

Stosurová povedala: „Vychutnávala som si to počas celého víkendu. Vopred som hovorila, že som pripravená odohrať tri zápasy, ak bude treba. Teší ma, že som v každom z nich prispela bodom, ale bez podpory tímu by to nešlo. Bolo skvelé byť jeho súčasťou, som na nás všetky hrdá.“ Dellacquová uviedla: „Každá urobila časť roboty: Arina unavila Schmiedlovú, Kimberly potrápila Cibulkovú. Ja som sa snažila príliš to vo štvorhre nekaziť Sam, ktorá má hlavnú zásluhu na našom celkovom triumfe.“

V súlade s očakávaniami bol po sobotňajších singloch na tvrdom povrchu DecoColor pod zatiahnutou strechou vypredanej Aegon arény NTC stav 1:1. Najprv si Karolína Schmiedlová poradila s debutantkou Arinou Rodionovovou za 182 minút 5:7, 7:5, 6:0 z manka 5:7, 1:4 s dvojitým brejkom. Následne nestačila Čepelová na Stosurovú, podľahla jej za 76 minút 3:6, 4:6, hoci začala sľubne 3:1. V nedeľu najprv Schmiedlová prehrala so Stosurovou za 117 minút 6:7 (5), 5:7, pričom v prvom sete viedla 5:1 a 40:15 a v druhej časti dvakrát mala náskok brejku (2:0 aj 4:3). Potom Dominika Cibulková prekonala Kimberly Birrellovú za 75 minút s prehľadom 6:3, 6:1, aktérky hrali namiesto Čepelovej a Rodionovovej.

SLOVENSKO – AUSTRÁLIA 2:3

SOBOTA
Dvojhry:
Karolína Schmiedlová – Arina Rodionovová 5:7, 7:5, 6:0 za 182 minút (63, 87, 32)
Jana Čepelová – Samantha Stosurová 3:6, 4:6 za 76 minút (34, 42)

NEDEĽA
Dvojhry:
Karolína Schmiedlová – Samantha Stosurová 6:7 (5), 5:7 za 117 minút (58, 59)
Dominika Cibulková – Kimberly Birrellová 6:3, 6:1 za 75 minút (43, 32)
Štvorhra:
Jana Čepelová, Daniela Hantuchová – Casey Dellacquová, Samantha Stosurová 7:5, 1:6, 2:6 za 117 minút (47, 29, 41)

Cibulková poľahky vyrovnala na 2:2

Dominika Cibulková. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Dominika Cibulková Dominika Cibulková.

Domáca favoritka Dominika Cibulková zvíťazila nad Kimberly Birrellovou za 75 minút s prehľadom 6:3, 6:1 v nedeľňajšej druhej dvojhre, celkovo záverečnej štvrtej, v rámci víkendového bratislavského stretnutia Slovensko – Austrália v 1. kole II. svetovej skupiny Pohára federácie 2016 tenisových reprezentačných družstiev žien. Vyrovnala tým na 2:2.

Cibulková za stavu 3:2 nepremenila proti nebojácne a aktívne hrajúcej mladej vyzývateľke tri jednotlivé brejkbaly a v ôsmej hre si súperka vynútila z 0:40 zhodu, ale pri dovedna siedmej šanci Cibulkovej v tomto dejstve nemala Birrellová dostatočnú odpoveď na forhend do protipohybu. Slovenka sa potom dopodávala hladko na nulu. Austrálčanka pri prvom setbale poslala forhendový drajv do siete. Niekdajšia členka Top 10 síce priebežne nemala prenikavú prevahu, ale ťažila zo skúseností a vyváženejšieho výkonu. Birrellová jej pod ťarchou brejkbalu na začiatku druhého dejstva darovala dvojchybu. Naopak, Cibulkovej sústavne dobre fungoval servis, na 2:0 potvrdila cez relatívne nepríjemných 30:30 aj zásluhou kvalitných podaní. Keď Austrálčanka pri tretej hrozbe v tretej hre poslala bekhendovú kontru vedľa, naznačilo to definitívu. Slovenka v koncovke prevzala kontrolu nad dianím. Bekhendový kraťas do siete za stavu 5:0 a 15:40 síce znamenal odklad radosti, žiadna väčšia dráma sa však už nekonala. Cibulková si v siedmej hre dodala skvelým forhendovým útokom dva mečbaly a potrebovala len jeden: Birrellová prehnala forhend. Austrálčanka dala 18 „winnerov“ proti 10, zároveň však spáchala 41 nevynútených chýb v porovnaní s len 16. Slovenka si pripísala 71 % fiftínov rozohraných svojím druhým podaním, zdolaná iba 40 %.

„Nie je ľahké hrať za takýchto okolností, ale mám už dostatok skúseností z podobných situácií, bola som vyhecovaná, hnalo ma to dopredu. Bolo to náročné, lebo súperka je mladá hráčka a nemala čo stratiť, hrala uvoľnene. Vyvíjala som na ňu taký tlak, že ona štvrtý – piatý úder pokazila. Mala som dobrú dĺžku úderov, hrala som rýchlo. Ak by som to iba nahadzovala, behala a bála sa o výsledok, tak by som sa zapotila,“ referovala Cibulková v rozhovore pre RTVS a k rozhodujúcej štvorhre dodala: „Hneď by som znova vybehla na kurt! Povedala som kapitánovi, že som pripravená ísť do toho. Je však pravda, že máme strašne ťažké súperky a ja som s Danielou prehrala veľa deblov, naozaj si nesedíme, treba vyskúšať niečo nové. Budem Danielu a Janku zo všetkých síl povzbudzovať.“

Dvadsaťšesťročná Bratislavčanka Cibulková, 66. v renkingu WTA, nastúpila proti ešte len 17-ročnej düsseldorfskej rodáčke Birrellovej (278.) pri skóre 1:0, čerstvo poznala jej hru. Značne nedávno – 13. januára – ju v osemfinále turnaja v tasmánskom Hobarte deklasovala 6:1, 6:0. V rámci MS tímov ITF teraz hrala premiérovo od 9. februára 2014. Upravila svoju osobnú bilanciu na 19:19, súperka hrala vo Fed Cupe prvý raz v kariére.

V súlade s očakávaniami bol po sobotňajších singloch na tvrdom povrchu DecoColor pod zatiahnutou strechou vypredanej Aegon arény NTC stav 1:1. Najprv si Karolína Schmiedlová poradila s debutantkou Arinou Rodionovovou za 182 minút 5:7, 7:5, 6:0 z manka 5:7, 1:4 s dvojitým brejkom. Následne nestačila Jana Čepelová na Samanthu Stosurovú, podľahla jej za 76 minút 3:6, 4:6, hoci začala sľubne 3:1. V nedeľu Schmiedlová prehrala so Stosurovou za 117 minút 6:7 (5), 5:7, pričom v prvom sete viedla 5:1 a 40:15 a v druhej časti dvakrát mala náskok brejku (2:0 aj 4:3).

Schmiedlová nestačila na Stosurovú

Karolína Schmiedlová na zemi počas súboja... Foto: SITA, Martin Medňanský
Anna Karolína Schmiedlová Karolína Schmiedlová na zemi počas súboja tímových jednotiek so Samanthou Stosurovou.

Líderka domáceho tímu Karolína Schmiedlová prehrala v úvodnej nedeľňajšej dvojhre, celkovo tretej, s jednotkou hostiek Samanthou Stosurovou za 117 minút 6:7 (5), 5:7 v rámci víkendového bratislavského stretnutia Slovensko – Austrália v 1. kole II. svetovej skupiny Pohára federácie 2016 tenisových reprezentačných družstiev žien. Hostky viedli 2:1. Schmiedlová v otváracom sete viedla 5:1 a 40:15 pri svojom podaní. Urobila však dvojchybu (druhú v tejto hre) a pustila ňou favoritku nazad. V jedenástom geme si Slovenka podvrtla členok, ošetriť si ho nechala po tretej hre druhej časti. V tajbrejku sa dostala z 0:3 s jedným minibrejkom na 3:3 a neskôr mala mierny náskok 5:4 a príjem, ale do konca tejto časti napokon už nezískala ani loptičku. Pri skóre 5:5 sa Stosurová presadila smečom aj po prípravnom údere, ktorý sa javil ako pridlhý. Setbal premenila bekhendovým volejom po presvedčivom postupnom útoku.

Do druhej časti vstúpila Schmiedlová znova nádejne – 2:0. Čoskoro to však bolo 2:3 aj po spomenutom intermezze s fyzioterapeutkou na kurte. V šiestej hre si Slovenka poradila s brejkbalom (do problémov sa dostala z 30:0) a vynikajúco jej vyšiel gem na returne za stavu 3:3. Potvrdzovanie však nezvládla: Austrálčanka úradovala najmä forhendovými returnami. Pri skóre 4:5 z pohľadu Schmeidlovej sa Stosurová skvostnými obiehanými forhendovými ofenzívami ako cez kopirák vyškriabala z 0:40 na returne až k zhode, mečbal však nemala. Následne sa v pohode posunula na 6:5. Na začiatku dvanásteho gemu privítala darček v podobe dvojchyby, bekhendovým volejom išla na 30:15, ďalším obehnutým forhendom na 40:15. Prvý mečbal si pokazila prepálením forhendu, pri druhom zabral jej aktívny prístup počnúc dôrazným returnom druhého servisu.

„Veľmi ma to mrzí, bola som blízko, viedla som 5:1 a mala som dva setbaly… Do toho skóre som hrala neskutočne. Škoda, že som si to neudržala dlhšie a neuhrala aspoň jeden set. Bol to veľmi dobrý zápas. Určite lepší ako ten môj včerajší, hoci tentoraz som napokon prehrala. Keď som viedla, začala som hrať menej agresívne a ona si v dôležitých chvíľach počínala naozaj dobre. Využila moju pasivitu, dostala sa do toho a tlačila ma. Dovtedy som predvádzala moju hru a súperka behala, potom sa to však vymenilo. Musím sa naučiť sama dohrať tie stavy, viac si veriť, ísť do toho sebavedomejšie a pozitívnejšie,“ uznala Schmiedlová v rozhovore pre RTVS. Mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 9:25, Austrálčanka 26:51. Víťazka zvládla 11 z 12 zákrokov pri sieti a premenila polovicu z desiatich brejkbalov, Slovenka 4 z 5.

V súlade s očakávaniami bol po sobotňajších singloch stav 1:1. Najprv si Schmiedlová poradila s debutantkou Arinou Rodionovovou za 182 minút 5:7, 7:5, 6:0 z manka 5:7, 1:4 s dvojitým brejkom. Následne na tvrdom povrchu DecoColor pod zatiahnutou strechou vypredanej Aegon arény NTC nestačila Jana Čepelová na Stosurovú, podľahla jej za 76 minút 3:6, 4:6, hoci začala sľubne 3:1.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Fed Cup #Samantha Stosurová #Anna Karolína Schmiedlová #Pohár federácie 2016