Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovensko - Austrália 1:1. Čepelová na veľkú favoritku nestačila

Dvojka domáceho tímu Jana Čepelová prehrala za 76 minút 3:6, 4:6 v sobotňajšom súboji s líderkou hostiek Samanthou Stosurovou v rámci víkendového bratislavského stretnutia Slovensko - Austrália v 1. kole II. svetovej skupiny Pohára federácie 2016 tenisových reprezentačných družstiev žien.

06.02.2016 15:28 , aktualizované: 19:02
Jana Čepelová Foto: ,
Jana Čepelová v zápase proti Samanthe Stosurovej.
debata (1)

Predviedla solídny výkon, ale súperka nadštandardný: s výnimkou vstupného štádia presvedčivo išla za triumfom.

Predtým Karolína Schmiedlová prekonala na tvrdom povrchu DecoColor pod zatiahnutou strechou vypredanej Aegon arény NTC debutantku na MS tímov ITF Arinu Rodionovovú za 182 minút 5:7, 7:5, 6:0 z manka 5:7, 1:4 s dvojitým brejkom. Po úvodnom dni teda je stav 1:1.

„Stosurová určite zahrala najlepšie z tých našich troch doterajších vzájomných zápasov, mala som to proti nej veľmi ťažké. Celý týždeň som hrala v príprave super a ani dnes to nebolo zlé, ale ona mi nedala šancu. Po nevydarenom začiatku si začala počínať silovejšie a rýchlejšie, riskovala a padalo jej to tam. Ten jej forhend mi odskakoval až niekde na úroveň hlavy, zložito sa mu čelilo. Vždy som držala krok približne do polovice setu, ale keď som si prehrala podanie, súperka už zhodne bola suverénna,“ uznala Čepelová v rozhovore pre RTVS.

Dvadsaťdvaročná Košičanka Čepelová, 132. v počítačovom poradí, viedla vo vstupnej časti 3:1, odvtedy však proti jasnej favoritke nezískala do konca tohto setu už ani gem. V druhom dejstve proti hrdinke singla z newyorských grandslamových US Open 2011 a bývalej jednotke renkingu štvorhry mala po jednom brejkbale vo štvrtom aj šiestom geme, ale nedala a sama prišla o servis na 3:4 z náskoku 40:15 v predmetnej hre.

O deväť rokov staršia Stosurová (27., bola aj na 4. pozícii) si potom už skúsene postrážila koncovku. Dopodávala sa na nulu, mečbal premenila bekhendom popri čiare.

Schmiedlová prekonala nervozitu

Triumf Karolíny Schmiedlovej 5:7, 7:5, 6:0 nad Arinou Rodionovovou sa rozhodne nerodil jednoducho. „O to viac si tento úspech cením,“ vyhlásila jednotka domáceho tímu. Schmiedlová sa musela vyrovnať s nervozitou i prekvapujúcim výkonom súperky, ktorý najskôr vôbec neodrážal jej aktuálne postavenie 275. tenistky singlového renkingu.

Karolína Schmiedlová v zápase proti Austrálii. Foto: SITA, Martin Medňanský
Karolína Schmiedlová Karolína Schmiedlová v zápase proti Austrálii.

Rodionovová sa podľa vlastných slov snažila skrátenými loptami nabúrať Schmiedlovej kvalitnú hru od základnej čiary. “Na tomto povrchu je odraz loptičky veľmi nízky,” podotkla Slovenka.

“Najmä v úvode som bola trochu nervózna. Veľmi si toto víťazstvo vážim, lebo si nepamätám, kedy som duel otočila z takéhoto nepriaznivého stavu (5:7, 1:4). V treťom sete sa mi už darilo podľa predstáv. Bol to nesmierne dlhý súboj, dávno som taký neabsolvovala. Veľa som sa nabehala, no zvládla som to," povedala 21-ročná Košičanka po fyzicky aj mentálne vysilujúcej konfrontácii v Aegon aréne NTC. Svoje vystúpenie zhodnotila na trojku.

Schmiedlová označila zlomový moment zdanlivo strateného predstavenia: „Na 1:4 v druhom sete som klesla po dvoch vyrovnaných gemoch. Vtedy som sa do toho začala dostávať. Pridala som na agresivite, už som sa nenechávala zatlačiť. Upokojila som sa, veď už som nemala čo stratiť. Zrazu som diktovala hru. Nie je ľahké reprezentovať v Pohári federácie, navyše, neprežila som ideálny úvod roka, na kurte mi chýbalo sebavedomie. Možno práve teraz sa to zmenilo,“ dúfa zverenka Milana Martinca.

Pokiaľ kapitán družstva SR Matej Lipták nezmení nomináciu, domáca jednotka, 29. v hodnotení, bude nachystaná na nedeľňajšie meranie síl so Samanthou Stosurovou: „S regeneráciou nemávam problémy.“ Za stavu 5:5 v druhom sete si Schmiedlová rozbila koleno: „Keď to krváca, musí prísť na rad ošetrenie, aj keby som nechcela. Chvíľu som si oddýchla.“

Zľava: Karolína Schmiedlová zo Slovenska a... Foto: SITA, Martin Medňanský
Karolína Schmiedlová Zľava: Karolína Schmiedlová zo Slovenska a Arina Rodionovová z Austrálie počas prvého zápasu Pohára federácie reprezentačných družstiev žien - II. svetová skupina - 1. kolo - medzi Slovenskom a Austráliou.

Rodionovová na tlačovej besede potvrdila Schmiedlovej názor, že Austrálčanka nie je zvyknutá na takto dlhé stretnutia (182 minút). “Videli ste, čo sa dialo na kurte. Bol to veľmi emotívny zápas. Zo začiatku sme obe trpeli nervozitou, veď prišlo mnoho divákov a reprezentujeme svoje krajiny. Fed Cup je iný, nebojujete len za seba. Malo to všetko, krv, slzy aj kŕče. Vypätie stúpalo každým fiftínom, sety boli rozdielne. Ku koncu druhého som začala pociťovať únavu v nohách, na nedeľu však budem pripravená vďaka kvalitnému podpornému tímu," ubezpečila na tlačovej besede Rodionovová.

„My sme boli favoriti v prvom zápase, oni v druhom, aj to podľa toho dopadlo, hoci oba tímy si asi robili nádeje na náskok 2:0 po sobote. Proti ich outsiderke sme to ‚prežili‘ len tak-tak. Chvalabohu, že Kaja napokon vyhrala… Kaja nastúpila veľmi nervózne. Našťastie sa to potom začalo vyvíjať jej smerom, hoci veľmi neskoro. Dlho sa trápila so servisom, nedarilo sa jej rozvíjať svoju hru a dodávala tým Rodionovovej príležitosť budovať tú jej. Od stavu 5:7, 1:4 však predsa len dokázala zmeniť vývoj, lepšie servovala, bola aktívna, tlačila sa do dvorca, dávala loptičke aj iné smery. Austrálčanka už bola aj fyzicky slabšia a vlastne odvtedy získala len jeden gem, aj ten cez tri odvrátené setbaly. Som rád, že Kaja to takto zvládla. V druhom súboji Stosurová predviedla skvelý výkon. Janka nezačala zle, reakcia súperky však bola výborná. Čakal som, že naše vedenie 1:0 bude Austrálčanku trochu zväzovať, ale platilo to v podstate len na začiatku, keď porobila pár chýb. Potom už hrala prakticky neomylne. Janka jej konkurovala v úvode oboch setov, ale žiaľ zhodne napokon zaostala o brejk a súperku to nakoplo, už to úspešne dohrala,“ glosoval kapitán Sloveniek Matej Lipták.

V nedeľu od 13.00 h budú program postupne tvoriť dvojhry Schmiedlová – Stosurová a Čepelová – Rodionovová a napokon štvorhra, na ktorú kapitáni Matej Lipták a Alicia Moliková v piatok pred žrebom programu nahlásili páry Čepelová, Daniela Hantuchová, resp. Casey Dellacquová, Stosurová, v druhý deň však môžu urobiť zmeny na single i debla. V domácom kádri je okrem spomenutých hráčok aj Dominika Cibulková, na druhej strane Kimberly Birrellová.

Dvojhry:
Karolína Schmiedlová – Arina Rodionovová 5:7, 7:5, 6:0
Jana Čepelová – Samantha Stosurová 3:6, 4:6

1 debata chyba