Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Bratislavský fedcupový súboj otvoria Schmiedlová a Rodionovová

Karolína Schmiedlová a Arina Rodionovová otvoria v sobotu o 14.00 h víkendové bratislavské stretnutie Slovensko - Austrália v 1. kole II. svetovej skupiny Pohára federácie 2016 tenisových reprezentačných družstiev žien.

05.02.2016 12:02 , aktualizované: 12:57
Karolína Schmiedlová Foto: ,
Karolína Schmiedlová.
debata (1)

Po nich sa na tvrdom povrchu DecoColor pod zatiahnutou strechou Aegon arény NTC predstavia Jana Čepelová a Samantha Stosurová. Stanovil to piatkový žreb programu v dejisku. V nedeľu od 13.00 h najprv budú hrať Schmiedlová so Stosurovou a potom Čepelová proti Rodionovovej. Na záverečnú štvorhru nominovali kapitáni Matej Lipták a Alicia Moliková páry Jana Čepelová, Daniela Hantuchová, resp. Casey Dellacquová, Samantha Stosurová.

„Janka hrala na tréningoch dobre a myslím si, že má štýl, ktorý by na Stosurovú mohol platiť najviac z našej štvorice. Od začiatku prípravy som mal jasno, že ju postavím, ak bude zdravá a pôjde jej to, čo sa aj stalo. Stosurovej hra jej škodí určite menej ako napríklad Dominike, nevidel som dôvod meniť pôvodný zámer. Vždy hovorím, že nie je podstatné poradie zápasov, ale získané tri body. Teraz však pripúšťam, že ak sa to začne vyvíjať podľa papierových predpokladov, naše vedenie 1:0 by pre Janku mohlo byť určitou výhodou, lebo by dostalo Stosurovú pod väčší tlak,“ povedal Matej Lipták.

„Pravdupovediac, nominácia Rodionovovej ma trochu prekvapila, lebo som skôr čakal, že postavia tú svoju druhú ľaváčku Sandersovú. Asi vedia, prečo to urobili takto. Nám to uľahčilo situáciu, nemusíme využívať sparinga – ľaváka. Bez ohľadu na meno austrálskej singlovej dvojky však treba kvality potvrdiť na kurte, pristúpiť k tomu rovnako zodpovedne ako pri iných verziách, ktoré prichádzali do úvahy. Súperka môže zamiešať karty. Na debla mám určitú víziu a nahlásil som ho takto vzhľadom na typológiu našich hráčok aj pravdepodobných súperiek, ale môžem tú zostavu zmeniť podľa aktuálnej situácie – formy, stupňa únavy, predchádzajúcich zápasov,“ pripomenul šéf realizačného štábu SR.

„Myslím si, že by to mohlo byť v pohode. Keď zahrám dobre, bude sa to dať zvládnuť. Na tréningoch mi to naozaj išlo a teší ma, že mi kapitán prejavil dôveru. V príprave sme si všetky počínali dobre, určite to pri rozhodovaní nemal jednoduché. Som pomerne rada, že v sobotu budem hrať ako prvá. Urobím všetko pre to, aby som prispela k nášmu úspechu. Herne aj zdravotne sa cítim dobre a tento povrch mi vyhovuje,“ skonštatovala Schmiedlová.

„Či je to nástup novej vlny? Uvidíme… Sme s Kajkou také košické duo a ideme do toho. Dostali sme šancu a chceme ju využiť. Recept na Stosurovú si nechám pre seba, azda bude na dvorci platiť. Určite bude dobrá atmosféra, už sa teším na zápas,“ vyhlásila Čepelová, ktorá austrálsku jednotku zdolala predvlani v Dauhe 6:4, 4:6, 6:1 a 4. januára jej podľahla v Brisbane tesne 4:6, 6:3, 4:6, pričom v treťom sete viedla nádejne 3:0.

Mimo singlovej zostavy figurujú dve najskúsenejšie Slovenky Dominika Cibulková a Daniela Hantuchová, v minulosti zhodne členky Top 10 renkingu WTA. „Ty máš aspoň meno na tabuli,“ v ústraní so smiechom podotkla Cibulková smerom k Hantuchovej. Austrálsky káder dotvára Kimberly Birrellová. Hostky nemajú k dispozícii dve relevantné hráčky. Ruská rodáčka Daria Gavrilovová nedostala od Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) povolenie hrať za krajinu svojej voľby už počas prvého tohtoročného asociačného termínu. Jarmila Wolfeová, pred vydajom Gajdošová, sa v rodnom meste nepredstaví pre problémy s chrbtom.

Víťaz bude 16. – 17. apríla bojovať o elitnú osmičku ročníka 2017, zdolaný si v rovnakom termíne zahrá o zotrvanie v II. svetovej skupine. Hlavnou rozhodkyňou bude Rumunka Michaela Testibanová, empajrovými Američan Jake Garner a Brazílčanka Paula Vieirová-Sousová. Vstupenky na sobotu aj nedeľu stoja zhodne 15 eur, k dispozícii sú v sieťach ticketportal.sk a predpredaj.sk a na recepcii NTC.

Výhoda domáceho prostredia pre Slovenky vyplynula z pravidla o reciprocite. S Austrálčankami hrali v minulosti raz: 22. – 23. apríla 1995 na tráve v Royal King's Parku v spomenutom Perthe prehrali v II. svetovej skupine tesne 2:3. Strojkyňou triumfu domácich bola s 2,5 bodmi Nicole Bradtkeová, ku ktorej sa vo štvorhre postavila Rennae Stubbsová. Za hostky – vedené Ľubomírom Kurhajcom – Karina Habšudová aj Radka Zrubáková zdolali Rachel McQuillanovú.

Sprievodnou kuriozitou je fakt, že Austrália aj SR v predchádzajúcej sezóne zhodne prehrali 1:4 s Holandskom na jeho pôde. Slovenky vo februári práve v 1. kole II. svetovej skupiny na antuke v Apeldoorne a Austrálčanky v apríli v play-off o elitu na najpomalšom podklade v Hertogenboschi. Tím SR sa udržal v „II. lige“ prostredníctvom aprílového bratislavského triumfu 4:0 nad Švédkami.

Držiteľ Fed Cupu 2002 Slovensko figuruje na 13. priečke v renkingu ITF, Austrálii patrí 9. pozícia. Austrálčanky sa dosiaľ radovali z celkového triumfu 7-krát, a to v rokoch 1964, 1965, 1968, 1970, 1971, 1973 a 1974. Znamená to druhé miesto v historickom poradí.

Výsledok piatkového žrebu:

Sobota (postupne od 14.00 h):
Dvojhry:
Karolína Schmiedlová – Arina Rodionovová
Jana Čepelová – Samantha Stosurová

Nedeľa (postupne od 13.00 h):
Dvojhry:
Karolína Schmiedlová – Samantha Stosurová
Jana Čepelová – Arina Rodionovová
Štvorhra:
Jana Čepelová, Daniela Hantuchová – Casey Dellacquová, Samantha Stosurová

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pohár federácie 2016 #Slovensko - Austrália