Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Slovenské zbrane? Drsný povrch a príprava s chlapom

Predošlé dve stretnutia odohrali na antuke. V druhom im priniesla víťaznú radosť. Napriek tomu sa po takmer dvoch rokoch vrátia opäť na tvrdý povrch. Aj keď trochu špecifický.

05.02.2016 10:00
Fed cup Foto: ,
Slovenský tím pred zápasom proti Austrálii.
debata

Jednou z najdiskutova­nejších tém pred víkendovým súbojom medzi tenistkami Slovenska a Austrálie v Pohári federácie bol v uplynulých dňoch podklad v bratislavskom Národnom tenisovom centre (NTC), na ktorom sa oba tímy pobijú o postup do baráže o I. svetovú skupinu. Organizátori povrch nanovo natreli. Už na prvý pohľad tak pôsobí veľmi drsne. Pripomína – šmirgeľ.

„Cieľom bolo, aby vyhovoval predovšetkým našim hráčkam. Ten predošlý bol extrémne rýchly, tento je podstatne pomalší. Veľa dlhších výmien by sme na ňom veru nevideli. Každá z nich by bola tak o dvoch či troch loptách,“ vraví Matej Lipták. „Dievčatá si musia zvyknúť na úplne iné načasovanie, taktiež aj na fakt, že došmykovanie je na ňom v podstate nemožné. Pohyb je preto výrazne náročnejší,“ dodáva kapitán Sloveniek.

Spomalenie jednoznačne vyhovuje Anne Karolíne Schmiedlovej. Domáca jednotka obľubuje predovšetkým antuku, ktorá je najpomalším povrchom v tenisovom svete. Naopak, o čosi rýchlejší variant by prijala Dominika Cibulková. Finalistka Australian Open 2014 sa však prispôsobila tímu. „Priznám sa, že keby som si mohla vybrať, zvolila by som si iný povrch. Je však dôležité, aby sme sa na dvorci všetky cítili dobre. Postupne si zvykám a verím, že každým dňom to bude lepšie,“ hovorí slovenská dvojka.

Na čosi úplne nové si počas tohto týždňa privyká v NTC aj Daniela Hantuchová – najskúsenejšia hráčka v Liptákovom výbere. „Je to veru poriadne pomalé. Na takomto šmirgli sa asi nehrá žiadny turnaj na svete,“ pousmeje sa popradská rodáčka.

Slovenky sú pohromade už od minulého víkendu, oficiálne sa však pripravujú na dôležité meranie síl od pondelka. Sparingpartnera im na tréningoch robí tentoraz aj silnejšie pohlavie. Filip Havaj by ich mal dostatočne pripraviť na nepríjemné podanie Samanthy Stosurovej. Austrálska jednotka sa vie do servisu poriadne oprieť, prezentuje sa však aj podaním s výrazným odskokom a mimoriadnou rotáciou.

„Práve tento sparing by nám mal dokonale modelovať Stosurovú. Verím, že sa na ňu dokážeme dostatočne pripraviť,“ hovorí Lipták, ktorý si uvedomuje, že jeho zverenky majú (až na Janu Čepelovú) s víťazkou US Open z roku 2011 strašidelnú bilanciu. Staršia zo sestier Schmiedlových, Cibulková, Hantuchová a Čepelová s ňou odohrali dokopy sedemnásť duelov, pätnásť z nich prehrali.

Stosurová sa však v poslednom čase nemôže v Pohári federácie pochváliť dobrou vizitkou. Z predošlých štyroch zápasov nevyhrala ani jeden. Zakaždým podľahla nemeckej súperke. Po dva razy si s 31-ročnou Austrálčankou poradili Andrea Petkovicová a Angelique Kerberová – víťazka tohtoročného Australian Open.

Nezostáva iné, len veriť, že Nemky dali slovenským kolegyniam na rodáčku z Brisbane vhodný recept.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pohár federácie