Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Australian Open má senzačnú šampiónku, Kerberová zdolala Serenu

Nemecká tenistka Angelique Kerberová nasadená ako siedma veľmi nečakane zvíťazila nad americkou líderkou svetového rebríčka, obhajkyňou trofeje a celkovo 6-násobnou miestnou šampiónkou Serenou Williamsovou za 128 minút 6:4, 3:6, 6:4 v sobotňajšom finále dvojhry na melbournských grandslamových Australian Open.

30.01.2016 11:56 , aktualizované: 12:52
debata
zväčšiť Angelique Kerberová s víťaznou trofejou z... Foto: SITA/AP, Rick Rycroft
Angelique Kerberová, Serena Williamsová Angelique Kerberová s víťaznou trofejou z Australian Open v debate so zdolanou finalistkou Serenou Williamsovou.

Kerberová znížila v bilancii zo vzájomných duelov na 2:5, v pondelok sa posunie na druhú priečku v renkingu WTA. V 1. kole odstránila jeden mečbal Japonky Misaki Doiovej. Získala svoju 8. trofej na hlavnej profesionálnej úrovni, vybojovala si 2000 bodov do hodnotenia a prémiu 3,4 milióna AUD pred zdanením. Zdolanú uteší 1300 bodov a 1,7 milióna austrálskych dolárov brutto.

„Serena, si inšpiráciou pre veľa ľudí a neuveriteľne skvelou osobou. Gratulujem ku všetkému, čo si podosahovala,“ skonštatovala Kerberová na slávnostnom ceremoniáli a dodala: „Moje sny sa splnili. Mám z toho husiu kožu. Celý život som tvrdo pracovala a teraz môžem povedať, že som grandslamová šampiónka, čo je bláznivé.“

„Gratulujem, Angie, na tomto turnaji si bola najlepšou hráčkou. Veľmi dúfam, že si vychutnávaš tieto okamihy. Zaslúžila si si ich,“ žičlivo skonštatovala Serena.

Debutantka v takto významnom súboji na veľkej štvorke Kerberová síce v úvodnom sete pustila favoritku z 3:1 na 3:3, ale potom dosiahla ešte jeden brejk a ten jej napokon stačil. V desiatej hre sa dopodávala na nulu. Serena priebežne mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 12:23, účelnejšie, trpezlivejšie a istejšie hrajúca Kerberová 4:3.

V druhej časti však 34-ročná S. Williamsová odskočila z 1:1 na 4:1 aj cez nepríjemný stav 0:30 na servise v piatej hre pri potvrdzovaní brejku a zvyšok už zvládla. O šesť rokov mladšia Kerberová predvádzala disciplinovaný, kompaktný a koncentrovaný výkon založený na odolnej defenzíve a umných protiútokoch, mladšia zo sestier Williamsových sa postupne dostávala do ofenzívneho tempa, zakončovala menej unáhlene a uvoľnenejšie ako počas úvodnej polhodiny v Rod Laver Arene. Na returne v ôsmom geme druhej časti nepridala nadstavbu k náskoku 30:0, ale potom bola neochvejná na podaní. Pri setbale si krížnym bekhendom vynútila Kerberovej forhendové zlyhanie pod tlakom.

Nemka s poľskými koreňmi aj oficiálnym sídlom v Puszczykowe sa však nerozochvela a dočasne zastavila nápor: umným forhendom do protipohybu odskočila na 2:0 v treťom sete. Američanka vzápätí pripomenula svoju mentálnu odolnosť: rezolútnym bekhendovým returnom druhého podania znížila na 1:2, následne vyrovnala a dostala sa na 30:30 na príjme.

Nemka Kerberová vyhrala Australian Open Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Pohľad na zaplnenú Rod Laver Arenu.

Kerberová sa kvalitnými podaniami posunula na 3:2 a aj s pomocou pásky siete išla na 30:15 v šiestom geme. Serenin forhend do siete z hrateľnej pozície jej dodal dva brejkbaly. Pri prvom napriek úctyhodnému odporu vo výmene s 19 údermi napokon nemala na stupňovaný útok, potom inkasovala eso. Blysla sa forhendovým obhodením, iba sa však prizerala odvážnemu a dobre trafenému bekhendu popri čiare. Bekhendovým kraťasom si vynútila ešte jednu zhodu (po ďalšom ese) a Williamsová spáchala dvojchybu. Kerberová jej pomohla bekhendom do siete, ale nasledovala dvojchyba a lacne zlyhanie Sereny pri stupňovaní tlaku – 4:2 a rýchlo aj 5:2.

Nemka na returne v ôsmej hre neťažila z nádejného stavu 30:30 a pri podávaní na životný úspech spočiatku pracovali nervy – 0:30 po dvoch chybách. Američanka vložila priveľa sily do prípravného úderu v rámci iniciatívy, ale vykompenzovala to razantným krížnym forhedom. Kerberová vymazala prvý brejkbal servisom, lenže reakčný forhend spod kolien a bez dostatku času vyhodila jasne mimo. Už viedla len 5:4. Keď sa zdalo, že Serena sa nadychuje k obratu, dvoma zlyhaniami z kategórie lacných spadla na 0:30. Pomohla si esom na „téčko“ a vyrovnala krížnym bekhendom v 17-úderovej prestrelke. Forhendom popri čiare v kombinácii s bekhendovým zakončením do voľnej časti dvorca odmietla prípadný mečbal, Kerberová si však vynútila zhodu a Williamsovej forhendová kontra do siete znamenala najvyššie ohrozenie. Nemka potom vytĺkla súperkine bloky: Serenin forhendový volej doplachtil za základnú čiaru.

Serena Williamsová má v trojsetových dueloch aktuálnu bilanciu 147:56, Kerberová 78:65. Američanka síce vynikla na víťazné údery 47:25, na nevynútené chyby to bolo však bolo vyvažujúco 46:13. S. Williamsová si musí počkať na svoj 22. titul na Majors, ktorým by sa v historickej bilancii dotiahla na druhú pozíciu ku Kerberovej krajanke Steffi Grafovej. Aj so zarátaním obdobia pred tzv. otvorenou érou vedie Austrálčanka Margaret Courtová s 24 trofejami.

Brémska rodáčka Kerberová sa vlani lúčila už v melbournskom 1. kole, keď nestačila na Rumunku Irinu-Cameliu Begovú, a ani teraz od toho nemala ďaleko: minulý utorok hneď na úvod prežila jeden mečbal Japonky Misaki Doiovej (6:7 /4/, 7:6 /6/, 6:3). Do soboty poslednou grandslamovou šampiónkou cez odvrátenie aspoň jedného mečbalu na AO bola od roku 2014 Číňanka Na Li (v 3. kole proti Češke Lucii Šafářovej, vo finále potom prekonala Dominiku Cibulkovú). Zverenkyňa Torbena Beltza Kerberová v minulosti bola v metropole Viktórie najďalej v osemfinále edícií 2013 a 2014. Najvyššie figurovala na 5. pozícii v počítačovom poradí. V roku 2011 si zahrala v semifinále US Open, v sezóne 2012 bola medzi najlepšími štyrmi na Wimbledone.

Na prípravnom podujatí v Brisbane bola Kerberová vo finále, nestačila v ňom na Viktoriu Azarenkovú, Bieloruske sa revanšovala v melbournskom štvrťfinále 6:3, 7:5 aj z manka 2:5 a 0:40 na príjme v druhom sete.

Do Australian Open 2016 poslednou Nemkou vo veľkom finále bola Sabine Lisická na Wimbledone 2013, poslednou finalistkou v metropole Viktórie Anke Huberová od roku 1996. Dosiaľ poslednou nemeckou šampiónkou na Majors bola spomenutá Grafová od parížskeho antukového Roland Garros 1999.

Kerberová, ktorá štartovala 33. raz v „main draw“ na veľkej štvorke, sa postarala o to, že na druhom takto významnom podujatí v rade získala titul novicka vo finále. Na US Open 2015 sa to podarilo Talianke Flavii Pennettovej. Poslednou novou grandslamovou šampiónkou, ktorá sa zrodila pri rieke Yarra, bola od roku 2012 Azarenková, zároveň stále posledná úspešná obhajkyňa miestneho titulu (2013). Do AO 2016 poslednou ľaváčkou s triumfom na veľkej štvorke sa predvlani na tráve v Londýne stala Češka Petra Kvitová. Na južnej pologuli to bola už v sezóne 1996 Američanka s balkánskym pôvodom Monica Selešová.

Dvojhra žien – finále:
Angelique Kerberová (Nem.-7) – Serena Williamsová (USA-1) 6:4, 3:6, 6:4 za 128 minút (39, 33, 56)

debata chyba
Viac na túto tému: #Serena Williams #Australian Open 2016 #Angelique Kerberová