Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelá Mihalíková! Obhajoba je na dosah, mladá Slovenka je opäť vo finále

Slovenská tenistka Tereza Mihalíková je už len krok od vydarenej obhajoby titulu vo dvojhre junioriek na grandslamových Australian Open v Melbourne.

29.01.2016 07:16 , aktualizované: 12:10
Tereza Miháliková Foto: ,
Tereza Miháliková.
debata

Dvojka podujatia zvíťazila v zápase piatkového semifinále singlovej súťaže dievčat nad Švajčiarkou s polovičným slovenským pôvodom Rebekou Masárovou nasadenou ako deviatou za 77 minút 6:3, 6:3. Šestnásťročnej Bazilejčanke so sídlom v Barcelone odplatila prehru 4:6, 6:2, 2:6 z minuloročnej májovej antukovej milánskej Trofeo Bonfiglio. Mihalíková mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 22:21, zdolaná 14:22. Slovenka zvládla 15 z 24 zákrokov pri sieti a premenila všetkých päť brejkbalov, ktoré si utvorila, súperka zužitkovala obe svoje možnosti na returne.

Mihalíková mala v piatok ešte nastúpiť na finále štvorhry junioriek po boku Rusky Anny Kalinskej proti Ukrajinkám Dajane Jastremskej na Anastasii Zarickej. Pre dážď však zápas odložili na sobotu.

„Som veľmi spokojná s takým výsledkom proti ťažkej súperke. Veľmi som si verila aj za nepriaznivého stavu 0:3 v druhom sete. Škoda, že som nehrala aj finále štvorhry. Neviem sa dočkať oboch rozhodujúcich zápasov a najmä toho vo dvojhre v Aréne Roda Lavera, lebo mám krásne spomienky na minulý rok a veľmi by som chcela vyhrať obe súťaže,“ povedala Mihalíková a tréner Ján Studenič pre agentúru SITA zhodnotil jej výkon nasledovne: „Tereza odohrala vynikajúci zápas plný sebavedomia, hoci s malým výpadkom na začiatku druhého setu. Súperka dnes ťahala za kratší koniec.“

Sedemnásťročná rodáčka z Topoľčian Mihalíková sa vo finále stretne s bieloruskou päťkou „pavúka“ a rovesníčkou Verou Lapkovou (12. v juniorskom hodnotení). Proti svojej pravidelnej deblovej partnerke z minulosti má oficiálne medzinárodné skóre 1:1. Vlani s ňou prehrala 2:6, 5:7 v osemfinále na wimbledonskej tráve, revanšovala sa jej 4:6, 6:4, 6:3 v auguste v semifinále na tvrdom povrchu v College Parku v USA.

Hráčka TK Nitra Mihalíková môže v miestnej štvorhre junioriek nadviazať na titul Jany Čepelovej a Chantal Škamlovej zo sezóny 2010. Sama vo finále mládežníckeho grandslamového debla neuspela v roku 2014 na newyorských US Open ani vlani na Wimbledone, zhodne po boku spomenutej Lapkovej. Figuruje na 6. priečke v juniorskom renkingu, najvyššie bola na 4. pozícii. Už to pravidelne skúša aj medzi ženami, v januárových kvalifikáciách v Aucklande a práve na AO prehrala s Japonkou Kurumi Narovou, resp. so Švajčiarkou Stefanie Vögeleovou. Minulý rok si Mihalíková vybojovala dve singlové trofeje na „desiatkach“ ITF v Egypte, je na 563. pozícii v seniorskom hodnotení.

Dosiaľ poslednou hráčkou, ktorá na medzinárodných otvorených majstrovstvách Austrálie obhájila trofej vo dvojhre junioriek, je od roku 2007 Ruska Anastasia Pavľučenkovová.

Najčerstvejší zo siedmich juniorských grandslamových titulov pre Slovensko v ére samostatnosti (so zarátaním predchádzajúceho obdobia je to tucet trofejí) vybojovala vlani na US Open vo štvorhre dievčat Viktória Kužmová s Ruskou Alexandrou Pospelovovou. SR dosiaľ naposledy mala zastúpenie v juniorskom finále na Australian Open vlani, a to dvojnásobne: Mihalíková v ňom triumfovala, Alex Molčan v debli neuspel. Slováci boli v aspoň jednom juniorskom finále na šiestich z ostatných siedmich podujatí veľkej štvorky vrátane tohto, o výnimku v rámci úspešného obdobia počnúc Wimbledonom 2014 sa postaral parížsky Roland Garros 2015.

Dvojhra junioriek – semifinále:
Tereza Mihalíková (SR-2) – Rebeka Masárová (Švaj.-9) 6:3, 6:3
Vera Lapková (Biel.-5) – Sara Tomicová (Aus.) 6:2, 6:3

debata chyba
Viac na túto tému: #Tereza Mihalíková #Australian Open 2016