Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Federer nemal nárok, Djokovič postúpil do finále Australian Open

Srbský obhajca trofeje Novak Djokovič zvíťazil nad švajčiarskym tenistom Rogerom Federerom za 139 minút v princípe so značným prehľadom 6:1, 6:2, 3:6, 6:3 vo štvrtkovom zápase semifinále dvojhry na grandslamových Australian Open v Melbourne.

28.01.2016 12:19
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič sa snaží utíšiť publikum počas zápasu s Rogerom Federerom.
debata (1)

Nedoplatil na menej efektívnu fázu z druhej polovice tretieho setu. Triumfoval zaslúžene. Djokovič predviedol výbušnejší, sebavedomejší a istejší výkon, nezriedka si počínal priam ohurujúco.

Hrdina medzinárodných otvorených majstrovstiev Austrálie 2008, 2011, 2012, 2013 a 2015 Djokovič bude v nedeľu od 9.30 h SEČ bojovať o svoj šiesty miestny titul a celkovo jedenásty z Majors proti úspešnému z piatkového semifinále Milos Raonic (Kan.-13) – Andy Murray (V. Brit.-2). Nad Kanaďanom vedie 5:0, proti Britovi má skóre 21:9 vrátane triumfov v melbournských finále 2011, 2013 a 2015. S Federerom stojí „Nole“ 23:22, v minulosti nikdy v rámci tejto rivality trvajúcej od roku 2006 neviedol.

Zdolal ho vo štvrtej grandslamovej konfrontácii za sebou a v šiestej z najčerstvejších siedmich (výnimku tvorí semifinále Wimbledonu 2012). V otvorenej ére tenisu je početne hojnejšou rivalitou iba tá medzi Djokovičom a Španielom Rafaelom Nadalom (24:23). Srb teraz prvý raz má pozitívnu bilanciu so všetkými ďalšími členmi Top 5 (nad Švajčiarom Stanom Wawrinkom vedie 20:4).

Líder svetového rebríčka ATP Djokovič predvádzal v Rod Laver Arene až do skóre 6:1, 6:2, 2:2 a brejkbal vari jeden z najlepších výkonov v histórii tohto športu aj s prihliadnutím na kontext. Prvými dvoma dejstvami preletel za 54 minút, pomer „winnerov“ a nevynútených chýb v nich mal 17:6, zatiaľ čo Federer 11:24. Po hodine sa zdalo, že bývalej jednotke renkingu Srb reálne môže uštedriť najhoršiu prehru v kariére na veľkej štvorke (zostáva ňou debakel 1:6, 3:6, 0:6 od Španiela Rafaela Nadala vo finále parížskeho Roland Garros 2008). Iba tri gemy v úvodných dvoch setoch v dueli na tri získané nazbieral Švajčiar premiérovo od US Open 2001, keď podľahol Američanovi Andremu Agassimu 1:6, 2:6, 4:6.

Skúsený Federer však v piatom geme tretieho setu na podaní odolal a potom dokonca premenil svoju tretiu možnosť v šiestej hre. Naplno tým zobudil dovtedy zarazené publikum, ktorého väčšina stála na jeho strane. V deviatej hre zužitkoval tretí setbal. Nasledovala pauza na zatiahnutie strechy. Po nej Švajčiar mal náskok 30:0 na returne, Djokovič však išiel na 1:0 vo štvrtom dejstve a odvtedy presvedčivo zvládal gemy na servise. Na returne v ôsmej hre si skvostnými reakčnými krosmi – najprv forhendovým a vzápätí bekhendovým – dodal náskok 30:0. Federer išiel na 30:30 ešte úžasnejším bekhendovým obhodením popri čiare po tom, ako sa vymanil z veľmi hlbokej defenzívy, lenže Djokovičovi pomohla páska siete k brejkbalu (Švajčiar bol pripravený na forhendový volej, nemal však nárok zareagovať na zmenu smeru loptičky) a Srb už neváhal – 5:3. Bez zachvenia aj 6:3. Za stavu 40:0 Djokovič priebojným forhendom donútil Federera k bekhendovej chy­be.

„V prvých dvoch setoch sa mi naozaj neuveriteľne darilo. Výkon takéhoto kalibru však bol proti Rogerovi nevyhnutný, pretože on na tomto turnaji predvádzal tenis vysokej úrovne. Po strate tretieho setu a zatiahnutí strechy som sa vrátil s tou správnou intenzitou a koncentráciou, až do konca to však bola bitka,“ povedal Djokovič ešte na kurte v rozhovore pre organizátorov.

zväčšiť Roger Federer počas semifinále. Foto: SITA/AP, Rick Rycroft
Roger Federer Roger Federer počas semifinále.

Dvadsaťosemročný Belehradčan Djokovič pricestoval do metropoly Viktórie ako držiteľ trofeje z katarskej Dauhy. Do finále sa prebojoval už na svojich ostatných 17 turnajoch, čím sa v tzv. Open Ere dotiahol na druhú priečku práve k Federerovi. Vedie Čech Ivan Lendl (18).

Zverenec Borisa Beckera a Mariána Vajdu Djokovič dosiaľ na južnej pologuli vždy získal primát, keď sa prebojoval takto ďaleko. Ak zachová trend, posunie sa za Federera (po štvrtku stále 80) a pred Stefana Edberga podľa počtu jednotlivých víťazstiev na medzinárodných otvorených majstrovstvách Austrálie – aktuálne ich má na konte 56 ako Švéd.

Tridsaťštyriročný držiteľ rekordného počtu 17 grandslamových titulov Federer (na AO triumfoval v sezónach 2004, 2006, 2007 a 2010), aktuálne tretí v počítačovom poradí, utrpel okrúhlu 50. prehru na veľkej štvorke. Zverenec daviscupového kapitána Severina Lüthiho a Chorváta Ivana Ljubičiča sa usiluje o svoju 18. vrcholnú trofej už od Wimbledonu 2012, čiže má za sebou 14 neúspešných pokusov. Minulý rok skončil na AO v 3. kole na rakete Taliana Andreasa Seppiho. Bazilejský rodák Federer hral na 65. podujatí veľkej štvorky v rade, čím zlepšil vlastné maximum modernej éry.

Dvojhra mužov – semifinále:
Novak Djokovič (Srb.-1) – Roger Federer (Švaj.-3) 6:1, 6:2, 3:6, 6:3 za 139 minút

Piatkový program semifinále dvojhry mužov:
Milos Raonic (Kan.-13) – Andy Murray (V. Brit.-2) / bilancia: 3:3

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Novak Djokovič #Australian Open 2016