Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V britských očiach sa leskne túžba. Splní ju škótsky bojovník?

Pred tromi rokmi mu Veľká Británia dala jedinú, no o to náročnejšiu úlohu: z londýnskej olympiády prines zlato! Cieľ splnil. Na krk mu zavesili najcennejší kov.

27.11.2015 09:00
Davis Cup, Andy Murray Foto: ,
Britský tenisový tím pred vzácnou trofejou.
debata

V ďalšej sezóne sa do All England Clubu vrátil a opäť sa za jeho úspech modlili milióny Britov. Ani tentoraz ich nesklamal. Na najslávnejšej tráve sveta nenašiel premožiteľa. A ako prvý Brit (od čias Freda Perryho) sa po 77 rokoch tešil z domáceho titulu.

Zdá sa, že Andy Murray s obľubou a do bodky plní to, čo vidí na očiach svojich krajanov. Už niekoľko dní sa im v nich leskne ďalšia veľká túžba. Po slávnom Davisovom pohári. Veľká Británia je po takmer štyroch desaťročiach vo finále prestížnej tímovej súťaže. Šancu na jubilejný desiaty titul (dosiaľ posledný získala ešte v roku 1936) si tak nechce nechať ujsť. Priviesť ju má k nemu bojovný Škót.

„Briti sú favoritmi. Dôvod? Majú predsa Andyho. Je skvelé, že sa môžu oprieť o takého kvalitného hráča,“ prognózuje Roger Federer pred finálovým súbojom, ktorý hostia na antuke v Gente Belgičania. „Domáci si zvolili veľmi správny povrch. Briti na ňom nehrajú tak dobre. To však nie je Andyho prípad. On je zakaždým výborný. Cesta k úspechu pre Belgičanov cez Murrayho nevedie,“ dopĺňa Rafael Nadal v ankete na oficiálnej stránke súťaže.

Rodák z Glasgowa má za sebou veľmi dobrú sezónu. Získal štyri turnajové tituly, nevyhral síce žiadny grandslamový turnaj, no po prvý raz v kariére ukončil rok v pozícii svetovej dvojky.

„Prešli sme si náročnou cestou. Zdolali sme zvyšné tri národy, ktoré každoročne hostia grandslamy – Američanov, Francúzov i Austrálčanov. Teraz stojíme pred ďalšou výzvou. Zdvihnúť nad hlavu Davisov pohár by bol splnený sen,“ vraví Murray, ktorý je, prirodzene, najväčšou hviezdou finále.

Jeho túžba po triumfe je obrovská. Potvrdzuje to i prístup 28-ročnej hviezdy. Pred minulotýždňovým Turnajom majstrov dokonca uvažoval, že sa podujatia nezúčastní. Pred rozprávkovými prémiami a prestížou chcel uprednostniť prípravu na Davisov pohár. Jedným z dôvodov bol i fakt, že zatiaľ čo v Londýne hrali tenisti na tvrdom povrchu, v Gente na nich čaká antuka.

Od svojho zámeru upustil Murray až po tom, ako ho Chris Kermode, šéf Asociácie tenisových profesionálov, upozornil, že účasť na Turnaji majstrov nie je pre kvalifikovaných hráčov len výsadou, ale aj povinnosťou. V O2 Aréne napokon zlyhal, vyhral jediný zápas a nepostúpil zo skupiny.

Nielen Murray, ale aj celá Británia si uvedomuje, akú dôležitú úlohu hrá v reprezentačnom výbere. „Vraví sa, že jeden muž nemôže vyhrať Davisov pohár. Predsa len, ide o tímovú súťaž. Keď sa však pozriete na Andyho, je fenomenálny,“ tvrdí pre BBC jeho krajan Tim Henman, bývalá svetová štvorka.

Víťaz Wimbeldonu a US Open hrá v tohtoročnom Davisovom pohári skvele. Z ôsmich duelov (vrátane štvorhry, v ktorej nastupuje po boku o rok staršieho brata Jamieho) neprehral ani raz. Ak zvládne v Belgicku aj ďalšie tri zápasy, stane sa len štvrtým hráčom histórie s jedenástimi víťazstvami počas jedného roka. Pred ním dosiahli rovnakú métu len Američan John McEnroe, Nemec Michael Stich a Chorvát Ivan Ljubičič.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #davis cup