Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kližan je osobnosť. Potrebuje však tvrdú ruku, vraví Hromec

Spájajú ich mená či bratislavský pôvod. Takpovediac i príslušnosť k menšine - ľavákom. Pred sebou majú najnovšie aj spoločný cieľ. Po tom, ako sa Martin Kližan rozišiel v lete s Čechom Martinom Dammom, dohral uplynulú sezónu bez trénera. Od nového roka bude na výkony slovenskej tenisovej jednotky dohliadať a radiť jej Martin Hromec (39).

26.11.2015 11:00
debata
Martin Hromec. Foto: Archív Vladimíra Pláteníka
Martin Hromec Martin Hromec.

„Ak bude Martin poctivo drieť, budú sa mu vyhýbať zranenia a spolupráca bude fungovať, môže dosiahnuť veľmi dobré výsledky,“ vraví niekdajší 208. muž svetového rebríčka a bývalý kouč Izraelčanky Šahar Peerovej či slovenskej fedcupovej reprezentantky Magdalény Rybárikovej.

Ako prišlo k spolupráci Kližan – Hromec?
S Martinom sme v kontakte už dlhší čas. O konkrétnej možnosti spolupráce sme sa však po prvý raz rozprávali približne pred mesiacom. Náznaky boli už pred dvomi rokmi, keď som ho sprevádzal na sérii amerických turnajov. Vtedy sa rozišiel s Karolom Kučerom a hľadal nového trénera. Uvažovali sme nad naším spojením. Nemohol som však na neho mať žiadny dosah. Mal som ešte angažmán, ktorý som nemohol prerušiť zo dňa na deň. Martin vtedy uprednostnil Damma.

Váhali ste dlho nad Kližanovou ponukou?
Priznám sa, že nie. Je to náš najlepší hráč, má obrovský potenciál. Navyše, dobre sa poznáme. Jeho ponuku som vnímal od prvého okamihu veľmi pozitívne.

Kližan je najväčšou hviezdou, akú ste doteraz viedli. Je pre vás výzvou?
Každý, koho som doteraz trénoval, bol pre mňa výzvou. Pre každého som sa snažil odviesť maximum. Inak to nebude ani pri Kližanovi. Aj jemu budem chcieť čo najviac pomôcť v tom, aby napredoval.

Rozprávali ste sa už o cieľoch pre budúcu sezónu?
Áno, ale nechcel by som ich konkretizovať. Ak bude Martin na tréningoch poctivo drieť, budú sa mu vyhýbať zranenia a naša spolupráca bude fungovať, môže dosiahnuť veľmi dobré výsledky. Nechcem však na neho vytvárať žiadny tlak, a tak o konkrétnych umiestneniach nechcem hovoriť. Samozrejme, máme predstavu, kam by sa v rebríčku mohol vyšplhať. To však závisí od veľkého množstva faktorov.

Pred uplynulou sezónou Kližan vyhlásil, že by chcel aspoň na okamih nazrieť do Top 10. Neskôr svoje slová oľutoval s tým, že na seba vytvoril zbytočný tlak. Je pre tenistu lepšie, keď nemá príliš veľké očakávania? <Ak>Stopercentne s tým súhlasím. Každý hráč má svoje vnútorné ciele. Uvedmuje si, na čo má. Tenistov zo svetovej desiatky charakterizuje železná disciplína, ich koncentrácia je počas celého roka na mimoriadne vysokom stupni. Taktiež sa udržiavajú vo výbornom zdravotnom stave. Všetky tieto faktory musia do seba zapadnúť, len potom sa môže dostaviť úspech. Súhlasím preto s tým, že vyhlásenia o vstupe do svetovej desiatky boli od Kližana zbytočné. Až výsledky ukážu, na čo Martin skutočne má.

zväčšiť Víťazné gesto Martina Kližana. Foto: SITA/AP, Geoff Burke
Martin Kližan Víťazné gesto Martina Kližana.

Skúste jeho možnosti odhadnúť.
Nechcem, aby ma niekto v budúcnosti chytal za slovo. Ak bude Kližan počas veľkej väčšiny sezóny podávať vyrovnané výkony, môže si súčasné postavenie v rebríčku výrazne vylepšiť (pozn. red.: sezónu dokončil na 43. priečke). Na škodu je, že na začiatku roka nebude nasadený na veľkých turnajoch. Uvidíme, ako sa s tým vyrovná.

Čo musí váš zverenec zmeniť, aby v renkingu stúpal?
Najmä taktiku. Chceme viac využiť jeho ľaváctvo. Viackrát sa mi zdalo, že svoje zbrane nedokáže pretlačiť do popredia. V prvom rade však musí byť hlavou len pri tenise, len vtedy môže niečo dosiahnuť. Chcel by som preto dospieť k tomu, aby boli jeho výkony podstatne vyrovnanejšie. Aby sa jeho prístup k tréningu zlepšil. Potom môže podávať konštantné výkony.

Vy ste taktiež ľavák. Bude to pri vašej spolupráci výhoda?
Určite. Čo sa týka taktického vnímania a využitia jeho predností, mal by som mu vedieť dobre poradiť. Viem, ako ostatní hráči vnímajú ľavákov, čo na nich nemajú radi, čo im najviac nesedí. Z tohto hľadiska by som mohol byť Martinovi nápomocný.

Kližan má veľmi komplikovanú povahu. Ste pripravený poradiť si s ňou?
Myslím si, že Martin už dospel do veku, keď si musí byť vedomý chýb, ktorých sa dopúšťa. Napokon, otvorene sa o nich neustále rozprávame. Taktiež si potrebuje uvedomiť, čo ho dovedie k víťazstvu. Ak príde do fázy, že bude hrať zle, musí byť schopný to zmeniť. Tam sa prejaví jeho sila.

Je v Kližanovom prípade jedným z kľúčov k úspechu psychika?
Určite. Ak sa bude cítiť v pohode, bude mať natrénované, môže konkurovať veľmi silným súperom.

Slovenská jednotka o sebe tvrdí, že potrebuje nad sebou tvrdu ruku. Disponujete ňou?
Je na každom trénerovi, aby poznal svojho zverenca. Je pravdou, že Martin potrebuje tvrdú ruku. Na druhej strane je však z neho veľká osobnosť, ktorá musí do istej miery zostať sama sebou. V tomto potrebujeme dosiahnuť rovnováhu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan #Martin Hromec