Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pán dokonalý. Tenisový kráľ je reklamným hitom

Najprv strohá, no o to jednoznačnejšia reč čísiel. Počet zápasov: 88. Počet víťazstiev: 82. Počet turnajových titulov: 11. Zarobené na prémiách: 26 miliónov amerických dolárov. Postavenie vo svetovom rebríčku: 1. miesto.

23.11.2015 20:36
Novak Djokovič Foto:
Novak Djokovič.
debata (2)

atiaľ čo podľa tradičnej čínskej astrológie sa končí rok Kozy, tenisový svet ho môže pokojne nazvať rokom Novaka Djokoviča. Srb má za sebou výnimočnú sezónu. Na konkurenciu sa každý deň díval z obrovskej výšky, aj nad najvážnejšími súpermi jednoznačne vyčnieval.

Od frustrácie k úsmevu

Rogerovi Federerovi, Stanovi Wawrinkovi, Rafaelovi Nadalovi či Andymu Murrayovi nezostávalo nič iné, len so značným rešpektom tlieskať. Na počesť tenisového kráľa, ktorý opäť vládol pevnou rukou (z bekhendu, forhendu, podania i voleja). „Zatiaľ čo ostatní sa snažia o vydarenú sezónu, pre Novaka je náročné zaznamenať zlý rok. Vo forme, akou sa pýši už dlhší čas, je takmer nezdolateľný. Viem, o čom hovorím. A uvedomujú si to aj ďalší hráči z úzkej svetovej špičky,“ sype slová chvály na adresu svojho konkurenta Federer.

Švajčiarska legenda sa postarala o tri zo šiestich tohtoročných prehier Djokoviča. Belehradský rodák podľahol už len Wawrinkovi, Murrayovi a na začiatku roka Ivovi Karlovičovi.

Práve zaváhanie s chorvátskym dlháňom trochu vystrašilo Djokovičových fanúšikov. Na úvodnom turnaji roka v Dohe sa predral len do štvrťfinále a nič nenaznačovalo tomu, že by mal mať pred sebou najúspešnejšiu sezónu v kariére.

„Vedel som, že pri jeho servise budem mať veľmi málo šancí. Dúfal som však, že niektoré z nich využijem,“ vravel po poslednej výmene frustrovaný Djokovič, ktorý počas zápasu hádzal raketu o zem, nervózne gestikuloval a nadával.

Počas zvyšku roka však na jeho tvári žiaril úsmev. Typický pre veľkých šampiónov. Na každom z ďalších pätnástich turnajov si zahral vo finále. Po jedenástich zdvíhal nad hlavu víťaznú trofej. Vrátane grandslamových Australian Open, Wimbledonu a US Open.

„To, čo predvádza Novak na kurte, vyzerá jednoducho. V skutočnosti to však jednoduché veru nie je. Za jeho úspechmi je dokonalá fyzická pripravenosť, mimoriadna psychická odolnosť. A prajný osud, vyhýbajú sa mu totiž zranenia,“ tvrdí Federer.

Zakliaty Paríž

Práve sedemnásťnásobný grandslamový šampión bol Djokovičovým posledným súperom v tejto sezóne. Vo finále londýnskeho Turnaja majstrov mu podľahol hladko vo dvoch setoch (3:6, 4:6). A pustil ho k piatemu titulu z prestížneho podujatia. Srb sa tak zaradil do jedného radu spolu s legendami – Petom Samprasom a Ivanom Lendlom. Za Federerom, rekordérom turnaja, zaostáva už len o jeden triumf.

Novak Djokovič. Foto: SITA/AP
Novak Djokovič Novak Djokovič.

„V tomto roku som zažil množstvo vrcholov. Vyzdvihol by som grandslamy i Turnaj majstrov. Najmä po US Open som hral v takmer dokonalej forme. Aj preto som prekonal niekoľko rekordov, zaznamenal viacero zápisov do histórie. Nebudem tvrdiť, že ma to nezaujíma. Mám z toho radosť,“ hodnotil sezónu 28-ročný tenista. „Hral som skvele, dokonca aj na antuke,“ dodal.

Práve na najpomalšom povrchu sa však dočkal najväčšieho sklamania. Na Roland Garros sa po po tretí raz prebojoval do finále, no opäť v ňom zlyhal. Zatiaľ čo v predošlých dvoch prípadoch ho o titul obral Nadal, tentoraz ho zastavil na ceste za skompletizovaním kariérneho Grand Slamu Wawrinka.

„Netajím, víťazstvo v Paríži bude v nasledujúcej sezóne jedným z mojich hlavných cieľov. Nebude to však len o ňom. Uspieť chcem aj na ďalších grandslamoch či olympiáde,“ vraví Djokovič.

Pod slovenským dohľadom

Jeho dominancia na kurtoch je obdivuhodná. Vo svete športu výnimočná. Zatiaľ čo vo futbale súperí o post najlepšieho hráča Lionel Messi s Cristianom Ronaldom, v hokeji Sidney Crosby s Alexandrom Ovečkinom či v basketbale LeBron James s Jamesom Hardenom, Djokovič konkurenciu nemá. Ak sa mu vážnejší súper postaví do cesty, prevalcuje ho. Aké je tajomstvo jeho úspechu?

„Dôraz som vždy kládol na tvrdú prácu a regeneráciu. Zakaždým sa snažím predviesť na dvorci to najlepšie. Nechýba mi motivácia a odhodlanie byť najlepší. Vďačím za to najmä môjmu tímu, ktorý ma na každú výzvu dokonale pripravil,“ nezabúda na najbližších spolupracovníkov Djokovič.

Už takmer desaťročie medzi nich patrí aj Marián Vajda. Uznávaný slovenský tréner stojí za všetkými veľkými úspechmi svojho zverenca. Pomohol mu k zisku desiatich grandslamových titulov, takmer šesťdesiatich trofejí z turnajov ATP. Urobil z neho najlepšieho hráča posledných rokov.

Expert, ktorého meno vyslovujú aj najväčšie hviezdy s uznaním a rešpektom, už v tomto roku necestoval s Djokovičom po svete tak často, ako v predošlých sezónach, no v Londýne nechýbal. Spolu s nemeckou legendou Borisom Beckerom, ktorý pribudol do tímu vlani.

Premiér? Skôr prezident

Za skvelou sezónou desaťnásobného grandslamového víťaza však nestoja len neoceniteľné taktické rady a drina. K jeho pohode prispieva aj rodina. Djokovič sa minulý rok oženil a manželka Jelena mu porodila syna Stefana. Práve títo dvaja ľudia sa stali pre svetovú jednotku najdôležitejšími v živote.

„Po svadbe a narodení dieťaťa som si uvedomil, že v živote sú dôležité úplne iné priority. Aj preto som na kurte uvoľnenejší. Rád sa venujem domácim prácam, pokazenú kľučku na dverách vymieňam s radosťou. Čas strávený s rodinou ma napĺňa. Už sa neviem dočkať najbližších dvoch týždňov, počas ktorých si dobijem baterky a budem sa venovať predovšetkým Jelene a Stefanovi,“ usmieva sa Djokovič, ktorý sa doma teší obrovskej popularite.

Mnohí fanúšikovia by ho dokonca radi videli v kresle premiéra. „A nie prezidenta? Ale nie, vtipkujem. Som rád, že môžem svojej krajine pomôcť. Ale len spôsobom, ktorý mi je najbližší. Športom,“ usmieval sa na tlačovej besede Djokovič.

S raketou v ruke robí Srbsku reklamu, ktorú by s otvorenou náručou privítala každá krajina sveta. Napokon, sám z nej má rozprávkové príjmy. Podľa magazínu Forbes si vďaka reklamným aktivitám prilepšil tento rok o 48 miliónov dolárov. Medzi športovcami mu v rebríčku patrí trináste miesto.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič