Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovič sa vyrovnal legendám. Na chrbát sa pozerá už iba Federerovi

Srbský líder svetového rebríčka tenistov Novak Djokovič sa s piatimi prvenstvami na koncoročnom šampionáte dotiahol na historickú druhú priečku k legendám Ivanovi Lendlovi a Petovi Samprasovi, už iba o jeden celkový triumf na tzv. Masters zaostáva za Rogerom Federerom, ktorého premohol v nedeľňajšom finále v Londýne 6:3, 6:4.

23.11.2015 13:04
Novak Djokovič Foto:
Novak Djokovič.
debata

Švajčiarovi sa druhý raz medzi elitou stalo, že v boji o titul podľahol súperovi, ktorého zdolal v základnej skupine: predtým sa mu takto revanšoval Argentínčan David Nalbandian v roku 2005.

„Proti Rogerovi je to veľmi špecifické. Vzhľadom na jeho štýl sa musíte takticky prispôsobiť. Hrá veľmi svižne, rád veci urýchľuje, berie súperom čas. V jeho prejave je veľká pestrosť – slajzy, nábehy k sieti, skvelý servis, jeden z najlepších forhendov vôbec. Je to veľmi kompletný hráč. Viem, že vždy sa bude usilovať tlačiť a strážiť si základnú čiaru, dialo sa to aj dnes,“ zhodnotil.

„Rozdiel oproti nášmu duelu zo skupinovej fázy spočíval v tom, že som bol solídnejší zozadu. Navyše, darili sa mi podania, keď bolo treba, dostával som sa z ťažkostí. Okrem toho som potriafal viac returnov ako pred piatimi dňami, dostával som sa do výmen. Zakaždým sa usilujem prinútiť ho zahrať ešte úder naviac,“ rekapituloval Djokovič finále, citoval ho web Asociácie tenisových profesionálov (AT­P).

Dvadsaťosemročný Belehradčan uspel na šampionáte štvrtý raz za sebou, čo je rekord (premiérovo sa presadil v roku 2008 ešte v Šanghaji). Venoval tým darček svojmu hlavnému koučovi Borisovi Beckerovi k nedeľňajším 48. narodeninám. V lóži bol aj dlhoročný člen Djokovičovho realizačného štábu Marián Vajda.

„Samozrejme, že som veľmi hrdý na to, čo som aj s mojím tímom podosahoval. Bola to dlhá sezóna a najlepšia v mojej kariére. Bez podpory zázemia a mojej rodiny by som nebol tam, kde som,“ upozornil „Nole“ Djokovič, ktorý tento rok nazbieral 11 trofejí – o jednu viac ako vo svojej prelomovej sezóne 2011.

Srb dosiahol zápasovú bilanciu 82:6 (pred štyrmi rokmi 70:6), od januára bol v 15 finále bez prerušenia. Djokovič aktuálne má vyrovnanú bilanciu proti dvom svojim najvýraznejším rivalom: s Federerom stojí 22:22, so Španielom Rafaelom Nadalom je jeho skóre 23:23.

„Bolo by prospešné, ak by som najmä v úvodnej fáze finále o čosi lepšie servoval a účinnejšie si počínal po jeho druhom podaní, lebo vtedy sa často dá proti nemu hrať. Asi som občas chcel priveľa. V okamihoch, keď som mal hrať viac na istotu, som to nerobil. A naopak. Ak by sme hrali ešte raz, snažil by som sa predovšetkým tieto aspekty zvládať inak. Celkovo to bol dobrý zápas a tesný. Prvých šesť gemov nastolilo vývoj. Prehrával som po nich 2:4, hoci som mal šance, aby to bolo prinajhoršom vyrovnané. Súper však zahral dobre,“ uznal Federer, ktorý ešte na slávnostnom ceremoniáli povedal:

„Tento týždeň bol skvelý a nedeľa priniesla niekoľko bláznivých výmen, ale napokon – ako veľakrát tento rok – si Novak zaslúžil víťazstvo. Gratulujem mu k neskutočne vydarenému roku.“

Federer síce vo finále vynikol na „winnery“ 19:13, lenže zároveň urobil výrazne viac nevynútených chýb – 31:14. Pri druhom mečbale súpera spáchal dvojchybu. Potvrdilo ju Jastrabie oko, bola zjavná. Ešte zjavnejšia je terajšia Djokovičova dominancia na okruhu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Novak Djokovič