Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Schmiedlová sa teší na olympiádu, obavy má z bratislavskej exhibície

Košičanka Karolína Schmiedlová rozšírila menoslov Sloveniek, ktoré sa na konci kalendárneho roka v ankete Slovenského tenisového zväzu (STZ) Tenista roka mohli tešiť z ocenenia pre najlepšiu hráčku.

21.11.2015 15:58
Karolína Schmiedlová Foto: ,
Karolína Schmiedlová s ocenením pre najlepšiu hráčku roka.
debata (1)

Na čele toho zoznamu figurujú štvornásobné laureátky Karina Cíleková-Habšudová (1994 – 1997) a Henrieta Nagyová (1998 – 2001). „Nevidela som ich nikdy hrať. Ani neviem, či by som Habšudovú spoznala, keby som ju stretla. Veľmi často však o nej počúvam, lebo môj tréner ju voľakedy, keď bola malá, viedol. Často nás dve porovnáva. Takže od neho o nej viem dosť veľa. Určite to boli úžasné hráčky, keď túto anketu ovládli štyri razy za sebou. Ja som to až tak nesledovala, keď som bola malá,“ zareagovala Karolína Schmiedlová na otázku, či pozná dve zo svojich predchodkýň na slovenskom ženskom tenisovom tróne.

Keďže v odpovedi čerstvá víťazka ankety STZ spomenula svojho trénera Milana Martinca, prítomných novinárov zaujímalo, prečo sa im dvom v sezóne 2015 darilo, vďaka čomu ju tento skúsený kouč priviedol ku dvom triumfom vo dvojhre na okruhu WTA Tour (Katovice, Bukurešť).

„Rozumieme si. Veľmi dlho sme spolu. Poznáme sa dobre. Je s ním aj zábava. Najviac mi vyhovuje, že počas turnajov na mňa nevyvíja zbytočný tlak. Navyše, na mňa dobre pôsobí, keď je pri kurte, povzbudzuje ma a radí mi,“ skonštatovala aktuálne 26. hráčka svetového rebríčka WTA vo dvojhre a pokračovala: „Môj tréner má bohaté skúsenosti. V minulosti viedol veľa hráčov. Vďaka tomu mi dokáže vždy dobre poradiť. Veľmi dobre spolu vychádzame. Je to skoro môj druhý otec. Trávime spolu veľmi veľa času. Mám ho rada. Veľmi ma teší, že ma bude trénovať aj na budúci rok.“

zväčšiť Karolína Schmiedlová s trénerom Milanom Martincom. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Karolína Schmiedlová, Milan Martinec Karolína Schmiedlová s trénerom Milanom Martincom.

Karolína Schmiedlová, ktorá aj v nasledujúcej sezóne naďalej bude pod kuratelou bratislavského NTC, sa nebránila ani otázke, či po tejto úspešnej sezóne vzhľadom aj na 26. miesto v rebríčku WTA neuvažovala o zložení vlastného privátneho realizačného tímu. „To je dobrá otázka. Vzhľadom na to postavenie v rebríčku by bolo na mieste zostaviť si vlastný tím, ale keďže som ľudom z bratislavského NTC veľmi vďačná za šance a možnosti, ktoré mi doteraz ponúkli, rozhodla som sa zostať členkou NTC,“ vysvetlila Schmiedlová.

„Na ženskom okruhu som tretí rok. Teraz ma väčšina zo súperiek pozná. Cítim, že už ma sledujú pozornejšie. Vidia, aký úder mám slabší. Zisťujú, čo treba na mňa hrať. V poslednom čase som sa veľmi zlepšila. Už si určite všimli, že to so mnou nie je vždy ľahké,“ povedala Schmiedlová. Zverenka Milana Martinca sa na pôde NTC nevyhla ani otázke, čo vo svojej hre musí v blízkej budúcnosti ešte zlepšiť, na čom musí v tréningu popracovať.

„Musím mať väčšiu dĺžku úderov. Hrám dosť krátke údery. Potom sa spolieham na rýchle nohy. Snažím sa to zlepšiť. Servis je občas dobrý a občas zlý. Myslím si, že v budúcnosti by som mala aj viac chodiť na sieť. Napríklad v stretnutí s Taliankou Vinciovou (6:1, 6:0, pozn.) som podala veľmi dobrý výkon. V tom súboji som zahrala toľko volejov, koľko som nedala možno aj za celý rok. Ak to takto bude aj na budúci rok pokračovať, podľa mňa to bude dobrá sezóna,“ odpovedala Karolína Schmiedlová.

„Je pravda, že grandslamové podujatia sú viac ako olympijské hry. Pre mňa hrať na OH bolo vždy veľkým snom. Aspoň raz v živote som chcela zažiť atmosféru tenisového turnaja pod piatimi kruhmi. Bude to pre mňa naplnenie dlhoročnej túžby, obrovský zážitok. Veľmi sa do Ria teším. Dúfam, že mi dobrá športová forma vydrží až tam,“ opísala „Kajka“ Schmiedlová šancu predstaviť sa v brazílskom Riu de Janeiro, kde sa tento rok prvýkrát v živote prebojovala do finále na turnaji WTA Tour. Navyše, existuje možnosť, že okrem dvojhry sa na OH 2016 zapojí aj do štvorhry po boku Dominiky Cibulkovej.

„To je ešte veľmi ďaleko. Zatiaľ sme sa o tom spolu nerozprávali. Ani neviem, ako to funguje. Napokon, nad štvorhrou pre OH v Brazílii som ešte ani nerozmýšľala. Máme na to čas,“ uviedla rodáčka z Košíc na adresu možnej štvorhry Cibulková – Schmiedlová na olympijských kurtoch v Riu (5. – 21. augusta). „Ako vnímam svoju partnerku pre možnú olympijskú štvorhru? Dominika je veľmi dobrá hráčka. Keď ju vidím bojovať na kurte, veľmi ju obdivujem. Je to môj vzor. Jej prístup k zápasom i tréningom mi dodáva silu. Na turnajoch sa nestretávame. Ona má svoj tím, s ktorým trávi väčšinu času. Verím, že v budúcom roku budeme spolu hrať vo Fed Cupe a bude sa nám dariť. Takisto dúfam, že budeme mať možnosti a priestor, aby sme sa lepšie spoznali a skamarátili.“

zväčšiť Karolína Schmiedlová. Foto: SITA/AP, Ahn Young-joon
Karolína Schmiedlová Karolína Schmiedlová.

Na Karolínu Schmiedlovú teraz čaká kondičné sústredenie vo Vysokých Tatrách, z ktorého sa do Bratislavy vráti až tesne pred tradičnou tenisovou exhibíciou, v ktorej má 1. decembra spolu s Petrou Kvitovou reprezentovať ženskú zložku chystaného tenisového galavečera v NTC. „Často nad tým rozmýšľam, lebo to nie je ľahké. Nie som vďačný typ na šou. Takže fakt neviem, čo tam budem robiť. Verím, že skúsenejší ľudia mi pred exhibíciou poradia, dajú mi nejaké podnety, rady, odporúčania. Pravdepodobne si budem aj ten večer hrať svoju hru. Nebudem to nejako siliť. Nebudem na kurte nejako extra šantiť, pretože to neviem. Nemám s tým žiadnu skúsenosť. Myslím si, že muži urobia úžasnú šou. Ja sa k nim iba pridám. Ešte sa porozprávam aj s Peťou Kvitovou. Niečo spolu určite vymyslíme,“ opísala slovenská tenisová jednotka svoje obavy pred tradičnou bratislavskou exhibíciou, v ktorej napríklad šoumen Mansour Bahrami bude účinkovať už štvrtý raz. „Naživo som na tenisovej exhibícii v Bratislave nikdy nebola. Trochu som pozerala video, niečo som o nej čítala, ale to je všetko, čo o nej viem. Preto mám z toho všetkého aj určité obavy,“ tvrdila Anna Karolína Schmiedlová pod strechou NTC.

V súvislosti s plánmi vybudovať Národné tenisové centrum aj v Košiciach sa ponúkla tiež otázka, či sa úspešná Košičanka v takom prípade vráti do rodného mesta. „Určite nie. Zostanem v Bratislave. Som v nej už päť rokov. Navyše, my z Košíc, keď chceme niekam cestovať do zahraničia, musíme ísť cez Bratislavu. Košice mám veľmi rada, máme tam rodinný dom, vyrástla som tam, naučila som sa tam hrať tenis. Do košického NTC sa však ako aktívna hráčka určite nevrátim. Možno niekedy po kariére,“ zdôraznila staršia zo sestier Schmiedlových.

„Môj cieľ pre budúci rok je dostať sa do top 20. Uvidíme, či sa mi to podarí, nebude to vôbec ľahké. Je to zložitá cesta. V budúcom roku musím obhájiť všetky body z tejto sezóny. V každom prípade sa budem snažiť. Rovnako by som chcela niečo viac odohrať na grandslamových turnajoch. Potom chcem ešte zabojovať o čo najlepšie umiestnenie na OH. Je to môj vysnívaný cieľ. Uvidíme, ako to ďalej pôjde, lebo to je až o pol roka. Neviem, ako to všetko dopadne. Dúfam, že dovtedy mi vydrží zdravie,“ priblížila úradujúca kráľovná slovenského tenisu plány pre olympijskú sezónu 2016.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Karolína Schmiedlová