Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bitka o trón. Českou stoličkou trasú Rusky

Všetko sa vyvíja ako podľa vopred napísaného scenára. Okruh šampiónov je úzky a pevne uzavretý. Svorky na jeho koncoch nepovolia. Ani o centimeter.

14.11.2015 09:52
Petra Kvitová Foto: ,
Petra Kvitová.
debata

Za posledných jedenásť rokov spoznali tenisoví fanúšikovia len tri krajiny, ktoré sa tešili z triumfu v prestížnom Pohári federácie. Po štyri prvenstvá si pripísali Rusky s Taliankami, trikrát uspeli Češky. Zmena nenastane ani v aktuálnej sezóne. Vo finále, ktoré hostí cez víkend pražská O2 Aréna, si zmerajú sily dva najsilnejšie tímy podľa rebríčka Medzinárodnej tenisovej federácie – vedúce Česko vyzve súpera z Ruska.

„Rozhodne nie sme favoritkami. Rusky majú v tíme najvyššie postavenú hráčku v rebríčku, oprieť sa môžu o zohratý pár pre štvorhru. Bude to vyrovnaný súboj,“ tvrdí pred úvodnou výmenou Petra Kvitová. Česká jednotka je jednou z trojice členiek elitnej svetovej desiatky, ktoré sa predstavia vo finále. Okrem nej sa rovnakým titulom pýšia aj jej krajanka Lucie Šafářová (9.) a Maria Šarapovová (4.).

Práve päťnásobná grandslamová šampiónka je pre Češky najväčšou prekážkou na ceste za úspešnou obhajobou trofeje (a štvrtým titulom za ostatných päť rokov). S Kvitovou (6:4) i Šafářovou (4:2) má pozitívnu zápasovú bilanciu. Zdvihnutým prstom sú však pre Šarapovovú súboje s najväčšími českými hviezdami v tejto sezóne. Šafářovej podľahla v osemfinále Roland Garros, Kvitovej v semifinále nedávneho Turnaja majsteriek v Singapure.

„S Maruškou je to zakaždým o zopár šanciach, ktoré vám ponúkne. Nevyhne sa výkyvom, môže urobiť dvojchybu na podaní. Základom je však udržať si dobré štatistiky pri vlastnom servise,“ ponúka Kvitová recept na Šarapovovú.

Češky sa stretli s Ruskami vo finále Pohára federácie aj pred štyrmi rokmi. V moskovskej dráme rozhodla záverečná štvorhra, ktorú ovládli hostky a tešili sa z víťazstva 3:2 (Kvitová vyhrala obe svoje dvojhry). „Česko-ruské bitky majú v športe dlhú tradíciu. Najmä čo sa týka hokeja. Verím, že počas tohto víkendu spoločne napíšeme ich ďalšiu kapitolu,“ vraví pre české médiá Petr Pála, kapitán domáceho výberu.

Jeho zverenky sa môžu počas oboch hracích dní spoľahnúť aj na výraznú divácku podporu. V O2 aréne (hrá sa na tvrdom povrchu) by ich malo povzbudzovať 13-tisíc divákov. Priame prenosy vysiela stanica ČT4 sport.

Víkendový program
Sobota, od 14.00: Kvitová – Pavľučenkovová, Kar. Plíšková – Šarapovová. Nedeľa, od 12.00: Kvitová – Šarapovová, Plíšková – Pavľučenkovová, štvorhra: Šafářová, Strýcová – Makarovová, Vesninová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fed Cup