Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovič: Hádam mi raz budú fandiť rovnako, ako teraz Federerovi

Nielen súperovi na kurte ale aj takmer celému obecenstvu čelil Srb Novak Djokovič vo finále tenisového US Open. Prvý hráč sveta ustál tlak viac ako dvadsiatich tisícok fanúšikov, ktorí hnali za výhrou Rogera Federera, a Švajčiara porazil.

14.09.2015 10:06
Novak Djokovič, Roger Federer Foto: ,
Nepríjemný pád Novaka Djokoviča, ktorý ním na chvíľu otriasol.
debata (6)

Zaplnený štadión Arthura Asha v New Yorku robil všetko možné, aby Federer dosiahol na svoj šiesty titul na US Open. Fanúšikovia vrieskali pri jeho úspešných loptách, podporovali ho, keď sa nedarilo, a radovali sa, keď Djokovič pokazil servis.

„Takú jednostrannú a obrovskú podporu v grandslamovom finále som nezažil,“ komentoval situáciu bývalý britský tenista Greg Rusedski.

Dvadsaťosemročný Djokovič v stretnutí ukázal nielen tenisový um, ale aj pevné nervy a Švajčiara porazil 6:4, 5:7, 6:4 a 6:4. „Nemôžem fanúšikov kritizovať. Chápem ich. Je logické, že fandia šampiónovi, akým je Roger. Skvelému hráčovi na kurte aj mimo neho. Tak je to všade na svete, kde som proti nemu hral, ​​a určite si to zaslúži,“ povedal Djokovič.

Finále US Open 2015 Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Zranenie Novaka Djokoviča na predlaktí, ktoré...

Po zisku desiateho grandslamového titulu dúfal, že sa snáď raz dostane do podobnej situácie. „A v budúcnosti budem rovnako obľúbený, ako je teraz on.“

Bezpochyby k tomu Djokovič mieri, aspoň čo sa týka úspechov na kurte. Tento rok vyhral tri zo štyroch grandslamov a na French Open prehral až vo finále. Má bilanciu 27:1 na grandslamoch, v sezóne celkovo vyhral 63 zápasov a prehral len päť.

Australian Open, Wimbledon a US Open ovládol Djokovič rovnako v roku 2011. „Dnes som ale iný hráč, iná osobnosť. Ako otec a manžel mám skúsenosti aj z iných oblastí života a mám k tenisu úplne iný postoj,“ povedal rodák z Belehradu.

„Cítim sa viac naplnený, fyzicky silnejší a psychicky skúsenejší ako pred štyrmi rokmi. Je ťažšie ma poraziť, pretože som komplexnejším hráčom,“ tvrdil Djokovič.

Vo finále proti Federerovi prakticky všetko potvrdil. V prvom sete spadol a odrel sa, ale aj so zakrvavenou rukou a nohou dohral gem a nechal sa ošetriť až počas pauzy. Ustál veľký tlak fanúšikov a na kurte zahral vždy najlepšie v momente, keď mu hrozila strata servisu. Federerovi dovolil využiť len štyri z 23 brejkbalov.

Desiatym grandslamovým vavrínom sa v historických tabuľkách vyrovnal Billovi Tildenovi, o jeden viac majú Rod Laver a Björn Borg. Potom už sú pred ním len Roy Emerson s 12, Rafael Nadal a Pete Sampras so 14 a vedúci Federer sa 17 titulmi. „Som samozrejme polichotený, že som sa dostal do spoločnosti legiend tenisu,“ usmieval sa Srb.

Dúfal, že má pred sebou ešte veľa rokov tenisu. „Vždy som sa staral o svoje telo i myseľ ako celok. Ďalej chcem pokračovať v rovnakom životnom štýle, pretože vďaka tomu som sa dostal tam, kde som, a ešte budem mať šancu bojovať o ďalšie trofeje,“ povedal.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Novak Djokovič