Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kužmová získala v New Yorku titul vo štvorhre junioriek

Slovenská tenistka Viktória Kužmová a Ruska Alexandra Pospelovová zvíťazili v sobotňajšom finále štvorhry junioriek na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (31. augusta - 13. septembra, celková minimálna dotácia 42,253 milióna USD, tvrdý povrch) nad rovnako nenasadenými Ruskami Annou Kalinskou a Anastasiou Potapovovou za 75 minút 7:5, 6:2.

13.09.2015 09:06
Viktória Kužmová Foto: ,
Viktória Kužmová na US Open.
debata

Za stavu 2:5 z ich pohľadu prerušili zápas pre dážď a približne po dvoch hodinách ho dohrávali už v halových podmienkach. Šampiónky sa s tým vyrovnali oveľa lepšie, na gemy to po pauze bolo 11:2.

"Úvod bol z našej strany dosť nervózny. Keď bolo v prvom sete 2:5, rozpršalo sa a zápas museli prerušiť. Nakoniec sa rozhodlo, že pôjdeme hrať do haly a začali sme úplne inak. Viac sme išli do lôpt, aj do volejov, a začali sme si to viac užívať. Veľmi sme sa povzbudzovali. Je to neskutočný pocit získať titul na grandslamovom turnaji,“ prezradila Kužmová po finále pre web svojej manažérskej agentúry www.starsforstars.eu.

SR má z éry samostatnosti už sedem juniorských titulov z veľkej štvorky, z nich štyri v debli. Priamo na US Open od roku 1993 zvíťazila vo dvojhre v sezóne 2007 Kristína Kučová. Ešte počas federálneho obdobia sa presadila Radka Zrubáková vo štvorhre v rokoch 1985 a 1986 (s Češkami Andreou Holíkovou, resp. Janou Novotnou) a v singli v sezóne 1991 Karina Cíleková-Habšudová. Pred rokom vo finále štvorhry dievčat v lokalite Flushing Meadows neuspela Tereza Mihalíková po boku Bielorusky Very Lapkovej.

Slovenskí juniori pred medzinárodnými otvorenými majstrovstvami Spojených štátov amerických neuspeli v šiestich z ostatných siedmich finále na Majors. Výnimku tvoril triumf spomenutej Mihalíkovej vo dvojhre na melbournských Australian Open 2015. Na tohtoročnom Wimbledone prehrala Mihalíková v súboji o titul vo štvorhre dievčat po boku Lapkovej.

Jánom Sabovčíkom trénersky vedená 17-ročná členka VSE TK Akademik Košice a hráčka programu NTC Kužmová v stredu prehrala v osemfinálovom 3. kole singlovej súťaže dievčat s Lapkovou 1:6, 3:6, vo štvorhre si však vybojovala dokonalú satisfakciu.

Terajšia 53. hráčka juniorského tzv. kombinovaného renkingu Kužmová (najvyššie bola na 34. pozícii) o dva úspechy prekonala svoje vlaňajšie miestne maximum aj celkové na veľkej štvorke medzi mládežníkmi vo štvorhre. Minulý rok sa dostala do semifinále debla dievčat v lokalite Flushing Meadows s krajankou Kristínou Schmiedlovou. Medzičasom bola vo dvojhre v semifinále wimbledonskej „juniorky“ 2015. Prevažne sa už venuje seniorským pokusom a má na konte tri trofeje vo dvojhre na „desiatkach“ ITF, z nich dve získala počas tejto sezóny.

Projektom Stars for Stars podporovaná Kužmová bola vlani spolu s Mihalíkovou a Tamarou Kupkovou členkou reprezentačného družstva do 16 rokov, ktoré si vybojovalo striebro na MS ITF tejto vekovej kategórie – Junior Fed Cupe v mexickom San Luis Potosí. Presne v tomto zložení triumfovali v sezóne 2012 na MS družstiev dievčat do 14 rokov v českom Prostějove.

Štvorhra junioriek – finále:
Viktória Kužmová, Alexandra Pospelovová (SR/Rus.) – Anna Kalinská, Anastasia Potapovová (Rus.) 7:5, 6:2 za 75 minút (49, 26)

debata chyba
Viac na túto tému: #Viktória Kužmová