Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vo finále US Open vyhrala Pennettová

Talianska tenistka Flavia Pennettová nasadená ako dvadsiata šiesta zvíťazila v sobotňajšom derby vo finále dvojhry žien na záverečnom štvrtom vrcholnom turnaji sezóny US Open v New Yorku (31. augusta - 13. septembra, celková minimálna dotácia 42,253 milióna USD, tvrdý povrch) nad Robertou Vinciovou za 93 minút 7:6 (4), 6:2.

12.09.2015 23:30
US Open, Roberta Vinciová, Flavia Pennettová Foto: ,
Roberta Vinciová a Flavia Pennettová po zápase a ich priateľské objatie.
debata

Favorizovaná Pennettová v prvom sete na Arthur Ashe Stadium klesla zo 4:2 na 4:5, ale dva razy zvládla podávanie proti nezdaru v tomto dejstve. V tajbrejku si počínala aktívnejšie a istejšie. Navyše, prítlakovým bekhendom premenila brejkbal na 2:0 v druhej časti, odskočenie potvrdila aj cez jednu hrozbu straty servisu. Následne pridala „poistku“ na príjme a zišla sa jej. Vinciová totiž na returne znížila na 1:4 a potom dala aj na 2:4. Pennettová sa však aj zásluhou zlyhaní súperky posunula na 5:2 a k tomu 40:0 na returne. Hneď prvý mečbal využila vstúpeným forhendom.

Pennettová bola na esá lepšia 4:0, obe urobili jednu dvojchybu. Šampiónka mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 28:22, zdolaná 21:30. Pennettová zužitkovala 4 z 11 brejkbalov (z nich však sedem mala v jednom geme), Vinciová polovicu zo štyroch. Víťazka zvládla 16 z 20 zákrokov pri sieti, jej vyzývateľka len 15 z 30.

Tridsaťtriročná rodáčka z Brindisi Pennettová získala prémiu 3,3 milióna USD brutto a 2000 bodov do renkingu, v ktorom sa v pondelok vyšvihne z 26. na 8. miesto, čím si o dve priečky zlepší singlový osobný rekord. O rok mladšia Vinciová, ktorá inkasuje 1,6 milióna USD, sa zásluhou prídelu 1300 bodov posunie k 14. septembru zo 43. na 19. post, už bola aj na 11. priečke.

Talianka Roberta Vinciová počas finálového duelu. Foto: SITA/AP, David Goldman
US Open, roberta vinciová, Talianka Roberta Vinciová počas finálového duelu.

„Som neskutočne prekvapená a naozaj šťastná. Bolo pekné zahrať si toto finále s kamarátkou. Počínala si neuveriteľne. Splnil sa mi sen a pri tejto príležitosti hovorím zbohom tenisu,“ vyhlásila Pennettová na slávnostnom ceremoniáli, citovalo ju twitterové konto podujatia. Pre Eurosport neskôr konkretizovala, že ešte dohrá túto sezónu.

„Sama som spokojná a k tomu veľmi šťastná za Flaviu. Bolo to neskutočné, newyorské publikum je úžasné, vidíme sa o rok,“ vyhlásila Vinciová.

Priateľka popredného talianskeho tenistu Fabia Fogniniho Pennettová upravila v bilancii zo seniorských vzájomných duelov s Vinciovou na 6:4. Nadviazala na triumf 6:4, 6:1, ktorý dosiahla predvlani vo štvrťfinále medzinárodných otvorených majstrovstiev Spojených štátov amerických. Práve vtedajšie semifinále dosiaľ bolo jej miestnym maximom aj celkovým vo dvojhre na Majors. Podobne univerzálna rodáčka z Taranta Vinciová bola v osmičke singla v lokalite Flushing Meadows aj v sezóne 2012, nikde inde sa neprebila za osemfinále.

Zverenkyňa Salvadora Navarra Pennettová je najstaršou hráčkou s prvým singlovým grandslamovým titulom v tzv. otvorenej ére, mohla sa ňou stať aj Vinciová. Už dve Talianky v jednom semifinále boli precedensom Open Ery. Krajina z Apeninského polostrova sa radovala z prvej finalistky dvojhry na US Open, ba hneď dvoch. V roku 2010 získala Francesca Schiavoneová trofej na rovnako hodnotnom parížskom antukovom Roland Garros. Vo francúzskej metropole si o dva roky neskôr zahrala finále singla Sara Erraniová.

Držiteľka už 11 singlových primátov Pennettová a jej kamarátka už od mladosti Vinciová (vyrastali približne 65 km od seba) majú v sobotu dovedna 66 rokov a 19 dní, čo znamená „najzrelšie“ grandslamové finále v modernej epoche. Dosiaľ bol na vrchole príslušného historického poradia Wimbledon 1977 – Virginia Wadeová a Betty Stoveová mali spolu 63 rokov a 11 mesiacov.

Pennettová je len siedmou šampiónkou v singli na veľkej štvorke, ktorá sa presadila v čase svojho výskytu mimo Top 25 hierarchie. V hlavnej súťaži dvojhry na Majors štartovala 49. raz a prekonala rekord otvorenej éry v podaní Francúzky Marion Bartoliovej, ktorá na Wimbledone 2013 triumfovala na 47. pokus na vrcholnej scéne.

Obe hráčky z Apeninského polostrova sa v piatok v semifinále postarali o veľké prekvapenia. Pennettová vyradila rumunskú dvojku hodnotenia Simonu Halepovú suverénne 6:1, 6:3 a Vinciová dokonca zastavila domácu líderku počítačového poradia Serenu Williamsovú (2:6, 6:4, 6:4), ktorá smerovala za prvým kalendárnym Grand Slamom po 27 rokoch od takéto vyniknutia Nemky Steffi Grafovej.

debata chyba
Viac na túto tému: #Roberta Vinciová #Flavia Pennettová #US Open 2015
Načítavajú sa športové výsledky...
Načítavajú sa športové výsledky...