Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pennettová ani Vinciová neverili vo finále, zahrajú si ho

Flavia Pennettová a Roberta Vinciová sa v sobotu od 21.00 h SELČ na US Open v New Yorku postarajú o prvé čisto talianske finále grandslamovej dvojhry žien v tzv. otvorenej ére tenisu, zároveň premiérové v Open Ere s aktérkami tridsiatničkami. Pre jednu aj druhú to bude debut takéhoto typu.

12.09.2015 10:30
Flavia Pennettová Foto: ,
Radosť Flavie Pennettovej.
debata

Obe talianske veteránky v piatkovom semifinále totálne postavili na hlavu papierové predpoklady. Pennettová a Vinciová zhodne kedysi boli líderkami deblového svetového rebríčka a sú susedkami podľa doterajšieho renkingového maxima vo dvojhre – prvá už bola v Top 10, druhá najvyššie na 11. priečke (ak teraz uspeje, zostane päť bodíkov od prominentnej desiatky, ktorá akoby pre ňu bola zakliata). Vyrastali cca 65 km od seba na juhovýchode Apeninského polostrova v Brindisi a Tarante. V roku 1999 spoločne získali titul vo štvorhre junioriek na vrcholnom parížskom antukovom Roland Garros. Už poznajú chuť seniorského triumfu na Majors vo štvorhre. V sezónach 2006, 2009, 2010 a 2013 sa podieľali na triumfe squadry v Pohári federácie družstiev žien. Teraz niektorá z nich nadviaže na vrcholný úspech Francescy Schiavoneovej z RG 2010.

„Nie,“ zastavila 32-ročná 43. hráčka terajšieho singlového hodnotenia Vinciová moderátora Toma Rinaldiho z ESPN, keď sa jej – ešte pred šokovaným publikom na kurte Arthur Ashe Stadium – pýtal, či reálne verila v šancu proti domácej líderke hodnotenia Serene Williamsovej, ktorá sa usilovala o kalendárny Grand Slam. Vinciová mala rezervovanú letenku na sobotu. Vo viac ako 5-minútovom rozhovore plnom emócií, odmĺk a grimás si získala publikum „na-liovskou“ bezprostrednosťou. Odzbrojila ňou každého, kto by jej nebodaj zazlieval prekazenie scenára s rozprávkovým koncom pre Serenu. „Zázraky sa dejú. Toto je najkrajší moment môjho života. Domácim fanúšikom sa ospravedlňujem, ale tento deň patrí mne,“ rozhodila rukami Talianka. ktorá má na konte 9 singlových trofejí, jej finálová súperka 10.

Zverenkyňa Francesca Cinu Vinciová napokon triumfovala 2:6, 6:4, 6:4. V rozhodujúcom sete sa dostala z manka 0:2. „Hovorila som si: ‚Len behaj a vracaj loptičku do dvorca. Nemysli na to, aký je to zápas a kto stojí na druhej strane siete‘. Je to ako zo sna, úžasný a neskutočný okamih. V hlave mi teraz víri toľko vecí! Bol to neuveriteľný zápas. Prehrala som prvý set, ale stále som sa snažila byť agresívna. Pred podávaním na postup sa mi zdalo, že to je priam nezvládnuteľné. Všimla som si však, že ona je nervózna, to mi pomohlo.“

Víťazka Australian Open, Roland Garros aj Wimbledonu 2015 Serena vyhlásila: „Nechcem hovoriť o tom, ako veľmi som sklamaná. Necítila som tlak, na tomto turnaji nikdy. Možno som dala pár kŕčovitých úderov, ale asi len nejaké dva. Súperka však predviedla zrejme najlepší tenis svojej kariéry. Zahrala doslova ako v pominutí zmyslov.“ Poslednou držiteľkou pravého Grand Slamu je už od sezóny 1988 Nemka Steffi Grafová.

Víťazné gesto Talianky Roberty Vinciovej. Foto: Reuters, ALESSANDRO BIANCHI
Roberta Vinciová Víťazné gesto Talianky Roberty Vinciovej.

Serenin francúzsky poradca Patrick Mouratoglou sa pri novinároch zdržal o čosi dlhšie: „Dnes bola veľmi pomalá. Spodok tela jej nefungoval, takže nebola v pozíciách na agresivitu a útočenie. Akosi to nevedela nájsť. Človek sa nezobudí každý deň v rovnakom rozpoložení. Niekedy sa cítite dobre, inokedy nie, to je život. Ona obvykle nájde cestu, ale v tomto prípade to neplatilo.“

Vinciová, ktorá v minulosti nebola v singli na veľkej štvorke za štvrťfinále (US Open 2012 a 2013, v druhom prípade podľahla práve Pennettovej), na tlačovej besede zdôraznila: „Serena je jednotkou. Nezáleží na tom, že dnes so mnou prehrala, stále je najlepšia v súčasnosti.“

Američanka sa snažila brať veci v chlácholivom širšom kontexte: „Vyhrala som tri tohtoročné grandslamové turnaje, ba celkovo dokonca štyri v rade, čo je značne dobré. Vnímam to ako pozitívum.“

Pennettová nasadená ako dvadsiata šiesta v úvodnom semifinále prevalcovala zarážajúco mdlú rumunsku dvojku systému Simonu Halepovú 6:1, 6:3 aj z manka 1:3 v druhom sete. Vinciová pred derby pripustila: „Obe budeme napäté ako struny.“ Pred príchodom do New Yorku nebola tento rok na vrcholnej úrovni za 2. kolom, ktoré dosiahla na južnej pologuli. Pennettová sa tiež dva razy lúčila v 1. kole (Melbourne a Londýn). V období po Wimbledone obe zdolala Magdaléna Rybáriková – Pennettovú v New Havene, Vinciovú v Istanbule.

Tridsaťtriročná Pennettová je najstaršou debutantkou v takto dôležitom finále dvojhry v Open Ere. „Od prvého zápasu na tomto turnaji sa len usilujem počínať si na kurte najlepšie, ako viem. Usilovala som sa nezaoberať sa príliš žrebom a podobnými vecami. Len som sa koncentrovala na to, čo treba robiť. Krok za krokom. A zrazu som už vo finále… Som veľmi, veľmi šťastná,“ skonštatovala zverenkyňa Salvadora Navarra. Pennettová štartuje v hlavnej singlovej súťaži na Majors 49. raz. Ak priateľka Flavia Fogniniho dobyje trofej, prekoná rekord tzv. otvorenej éry v podaní Francúzky Marion Bartoliovej, ktorá na Wimbledone 2013 zvíťazila na 47. pokus na vrcholnej scéne.

„Necelý mesiac dozadu sa ma môj ‚fyzio‘ pýtal, či verím v možnosť triumfu na grandslamovom podujatí či aspoň prieniku do finále. Odvetila som, že nie, lebo som na to mala veľa dôvodov. Človek však fakt nikdy nevie. Musíte len hrať a snažiť sa zo všetkých síl a väčšinou dobré veci prídu vtedy, keď ich nečakáte a netlačíte na pílu. Inak to zvyčajne býva veľká pohroma,“ pripomenula Pennettová, ktorá v bilancii proti Vinciovej vedie tesne 5:4 aj zásluhou minisérie dvoch úspechov vrátane víťazstva vo štvrťfinále US Open 2013. Pennettová má na stávkovej burze kurz 1,46, Vinciová 3,1. Bude to premiérové derby v newyorskom finále dvojhry žien od roku 2004, keď Ruska Svetlana Kuznecovová prekonala inú členku zbornej Jelenu Dementievovú.

debata chyba
Viac na túto tému: #Roberta Vinciová #Flavia Pennettová #US Open 2015
Načítavajú sa športové výsledky...
Načítavajú sa športové výsledky...