Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

O svetovú skupinu sa pobijú Kližan, Gombos, Martin a Zelenay

Martin Kližan, Norbert Gombos, Andrej Martin a deblový špecialista Igor Zelenay tvoria oficiálnu predbežnú nomináciu Slovenska na stretnutie s domácim Poľskom 18. - 20. septembra na tvrdom povrchu Rebound Ace v hale v Gdyni v play-off o svetovú skupinu Davisovho pohára 2016 tenisových reprezentačných družstiev mužov.

08.09.2015 11:44 , aktualizované: 12:14
Michal Mertiňák, Lukáš Lacko, Miloš Mečíř,... Foto: ,
Slovenský daviscupový tím.
debata

S tímom hostí, ktorí odcestujú na sever v nedeľu o 7.00 h, sa bude v dejisku pripravovať aj Lukáš Lacko. Definitíva o zložení kádra padne až pred žrebom programu, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 17. septembra o 13.00 h v reštaurácii Mondo di Vinegre. Na utorňajšej tlačovej besede v NTC v Bratislave to predznamenal kapitán Slovákov Miloslav Mečíř.

„Mohol som nominovať len štyroch hráčov a predbežne som nechcel meniť úspešnú zostavu z júla. Nehovorím však, že s Lukášom Lackom nerátam. Zavážia výsledky našej trojice Lacko, Gombos, Martin vo dvojhre na tohtotýždňovom challengeri vo francúzskom St. Rémy a potom aj forma počas spoločnej prípravy. Zatiaľ bolo v podstate jedno, koho som nahlásil, keďže ešte môžem urobiť dve zmeny. S Martinom Kližanom počítam 100-percentne, je našou jednotkou a oporou rovnako ako Igor Zelenay vo štvorhre, ktorú naposledy výborne zahral s Andrejom Martinom,“ povedal Miloslav Mečíř a papierové vyhliadky zhodnotil ako vyrovnané: „Je to ‚fifty – fifty‘. Poliaci majú výhodu v podobe domáceho prostredia a silnú štvorhru s viacerými možnými variantmi, ale v tejto súťaži človek nikdy nevie. Stačí si spomenúť, ako papierovo nečakane dopadla v náš prospech práve štvorhra v Rumunsku. Celkovo je recept na úspech jednoduchý: treba získať tri body.“

Kližan vidí percentáž mierne inak ako kapitán: „Povedal by som 60:40 vzhľadom na to, že Poliaci budú hrať doma a rýchly povrch im sedí viac ako nám. Šanca na postup do svetovej skupiny je však podľa mňa väčšia ako vlani v Amerike.“ Dvadsaťšesťročný Bratislavčan na margo jednotky domácich Jerzyho Janowicza so smiechom vyhlásil: „Je to výborný hráč, ale veľmi nestabilný. Takisto ako ja…“ Líder hostí verí, že napriek značnej vzdialenosti sa nájdu v štvortisícovom hľadisku aj priaznivci Slovákov: „Dúfam… Praví fanúšikovia by mohli prísť.“

Šéf realizačného štábu Poliakov Radoslaw Szymanik pravdepodobne znova dá dôveru kvartetu Jerzy Janowicz, Michal Przysiezny, Marcin Matkowski a Lukasz Kubot (svoju voľbu oznámi v utorok o 14.00 h). Do úvahy prichádza aj Mariusz Fyrstenberg, ktorý sa – rovnako ako Matkowski a Kubot – zameriava na štvorhru.

Víťaz zápasu Poľsko – Slovensko si v budúcej sezóne zahrá v elitnej šestnástke MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Zdolaný zostane v I. skupine euroafrickej zóny, v ktorej finalisti Davis Cupu 2005 Slováci pôsobia nepretržite od sezóny 2007.

Poliaci ešte nikdy neboli medzi elitou. V tejto súťaži debutovali už v roku 1925 a ich najväčším doterajším úspechom je štart v play-off o svetovú skupinu v sezóne 2013 (na varšavskej antuke vtedy podľahli Austrálčanom 1:4), teraz sa ho pokúsia prekonať. V renkingu krajín figurujú na 20. priečke, Slovákom patrí 17. miesto.

Najlacnejšie vstupenky do Gdynia Areny na piatkovú aj nedeľňajšiu časť programu (zhodne dve dvojhry) stoja 40 zlotých, čo je v prepočte približne 10 eur. Lístky na sobotňajšiu štvorhru predávajú za 30 zlotých, čiže cca 7 eur. Najvyššie ceny sú 140 zlotých (zhruba 33 eur) a 100 zlotých (okolo 24 eur). Hrať sa začne o 15.00 h (piatok), 13.00 h (sobota) a 12.00 h (nedeľa). Hlavnou rozhodkyňou bude Britka Jane Harveyová, empajrovými arbitrami Francúz Alexandre Juge a Srbka Marijana Veljovičová. Oficiálne predzápasové besedy oboch tímov naplánovali na utorok 15. septembra (SR o 11.30 h, Poľsko o 12.15 h).

Družstvo SR v tejto sezóne najprv v marci v 1. kole zóny zdolalo v Bratislave Slovincov 5:0, v júli v rozhodujúcom 2. kole prekonalo v Konstanci Rumunov 3:2. Poliaci v rovnakých termínoch a fázach zvíťazili v Plocku nad Litovčanmi 3:2 a v Štetíne nad Ukrajincami 3:1.

V doterajšej daviscupovej histórii sa slovenský tím stretol s poľským iba raz. V septembri 1996 v II. skupine euroafrickej zóny v Trnave zvíťazili domáci 4:1. Teraz budú hrať u súpera na základe pravidla o reciprocite. Pred devätnástimi rokmi proti Poliakom nastúpil aj aktuálny tréner slovenského tímu Karol Kučera: uspel v oboch svojich dvojhrách a podieľal sa na bode zo štvorhry.

debata chyba
Viac na túto tému: #Davisov pohár 2015 #Poľsko - Slovensko