Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Serena je v osemfinále, Nadal po 10 rokoch bez titulu z veľkej štvorky

Dvojnásobný víťaz Španiel Rafael Nadal vypadol s Talianom Fabiom Fogninim po setoch 6:3, 6:4, 4:6, 3:6, 4:6.

05.09.2015 09:13 , aktualizované: 09:55
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal po prehre v 3. kole US Open.
debata

Americká tenistka Serena Williamsová sa o ďalší krok priblížila zisku kalendárneho grandslamu. Svetová jednotka na to potrebuje vyhrať US Open a v New Yorku postúpila po výhre nad krajankou Bethanie Mattekovou-Sandsovou po boji 3:6, 7:5 a 6:0 do osemfinále, v ktorom ju čaká ďalšia domáca hráčka Madison Keysová. Dvojnásobný víťaz Španiel Rafael Nadal vypadol s Talianom Fabiom Fogninim po setoch 6:3, 6:4, 4:6, 3:6, 4:6.

Obhajkyňa titulu Williamsová nezačala dobre a tento rok už po ôsmykrát na grandslame vyhrala zápas až po stratenom prvom sete. V dueli so 101. hráčkou sveta Mattekovou-Sandsovou, ktorá sa veľa tlačila k sieti, získala od stavu 5:5 v druhom sete osem hier za sebou.

„Nesnažím sa žiť na hrane,“ povedala tridsaťtriročná Serena Williamsová na kurte po skoro dvojhodinovom dueli. „Jednoducho proti mne stoja súperky, ktoré hrajú výborne, tak ako dnes Bethanie, ktorá predviedla vynikajúci tenis,“ povedala Williamsová.

Tá môže získať kalendárny Grand Slam a ako prvá po Chris Evertovej vyhrať dvojhru žien štyrikrát po sebe. „Len si hovorím: Vieš čo, Serena? Choď ďalej. Snažím sa a bojujem, idem krok za krokom,“ povedala Williamsová.

Ôsmy nasadený Rafael Nadal v New Yorku triumfoval v rokoch 2010 a 2013 a vlani turnaj zo zdravotných dôvodov vynechal. Naposledy tu prehral vo finále v roku 2011 sa Srbom Djokovičom. Fognini, nasadený ako 32., je však pre neho nepríjemný súper, tento rok s ním prehral v Barcelone aj v Riu de Janeiro a porazil ho len vo finále v Hamburgu.

Španielsky tenista síce pomerne ľahko vyhral prvé dva sety a v treťom viedol 3:1, ale súper vyrovnal a v desiatej hre znova získal Nadalovo podanie. Vo štvrtom sete sa situácia takmer rovnako opakovala a posledný bod piatkového programu sa predĺžil ďaleko cez polnoc.

V rozhodujúcom sete už servis nebol žiadnou výhodou a od stavu 1:1 ho obaja hráči zhodne odovzdávali, Nadal v deviatej hre dokonca s nulou. Fognini však vzápätí svoje podanie využil a po takmer štyroch hodinách sa radoval z postupu do osemfinále.

"Ani neviem, ako som to celé zvládol. Je to pre mňa výnimočné víťazstvo. Zdolal som jedného z najlepších hráčov na svete, ktorý sa nikdy nevzdáva a navyše zo stavu 0:2 na sety… Musím si to celé nechať uležať, ale nebude čas. Základ je dať sa rýchlo dokopy a pripraviť sa na osemfinále,“ uviedol Fognini v prvom interview na kurte.

Neskôr pre server ATP World Tour doplnil: "Ak chcete uspieť proti Nadalovi a navyše prehrávate, musíte zmeniť svoju hru a začať riskovať. Nezáleží na to, koľko som spravil nevynútených chýb. To patrí k tomu. Podstatné je, že som triafal víťazné údery a to bolo podstatné proti hráčovi takého kalibru hry od základnej čiary.“

Fognini sa postaral o to, že 14-násobný grandslamový šampión Nadal prvýkrát po 10 rokoch ukončí sezónu bez zisku čo len jedného titulu z turnajov veľkej štvorky. Svoju obdivuhodnú sériu 29-ročný španielsky ľavák začal na Roland Garros 2005, kde zvíťazil celkovo deväťkrát. „Hral skvele,“ povedal Nadal. „Nemám z toho radosť, že hral lepšie ako ja, ale bolo to tak.“

O ďalšie prekvapenie na španielsky účet sa postaral Francúz Jeremy Chardy výhrou nad sedmičkou Davidom Ferrerom 7:6, 4:6, 6:3, 6:1. Španielsku česť zachraňoval Feliciano López, ktorý vystavil stopku turnajovej desiatke Kanaďanovi Milosovi Raonicovi po výhre 6: 2, 7: 6 a 6: 3.

debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #Rafael Nadal #Fabio Fognini #Serena Williams
Načítavajú sa športové výsledky...
Načítavajú sa športové výsledky...