Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Schmiedlová sa na postup do 3. kola nadrela. Čaká ju Kvitová

Slovenská tenistka Karolína Schmiedlová nasadená ako tridsiata druhá zvíťazila vo štvrtkovom stretnutí 2. kola dvojhry žien na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (31. augusta - 13. septembra, celková minimálna dotácia 42,253 milióna USD, tvrdý povrch) nad rovesníčkou Dankou Koviničovou z Čiernej Hory v kvalitnej a strhujúcej dráme za 164 minút 6:4, 5:7, 6:4.

04.09.2015 03:20
Karolína Schmiedlová Foto: ,
Slovenská tenistka Karolína Schmiedlová.
debata (2)

Premenila ôsmy mečbal. Bol to súboj hrdiniek ostatných dvoch ročníkov májového antukového trnavského podujatia ITF Empire Slovak Open.

V prvom dejstve Schmiedlová pustila súperku z 5:1 na 5:4, nie však ďalej. V druhej časti si poradila s mankom 1:3 a za stavu 4:5 eliminovala dva jednotlivé setbaly pri vlastnom podaní, v dvanástej hre ešte jeden, nie však dovedna štvrtý. V rozhodujúcom sete odskočila Schmiedlová na 4:0 a už nepustila Koviničovú nazad, hoci sa ešte výdatne potrápila. Na „winnery“ síce zaostala 18:44, zároveň však urobila extrémne menej nevynútených chýb – 36:74. Spáchala 9 dvojchýb proti 8 esám. Premenila 5 z 12 brejkbalov, zdolaná 4 z 15.

Dvadsaťročná Košičanka Schmiedlová, premiérovo nasadená na veľkej štvorke, bude v sobotu v 3. kole v lokalite Flushing Meadows čeliť 25-ročnej dvojnásobnej wimbledonskej šampiónke Petre Kvitovej z ČR nasadenej ako piatej. So štvorkou aktuálneho hodnotenia a dobyvateľkou minulotýždňového prípravného turnaja v New Havene ešte nehrala.

Fedcupová reprezentantka SR Schmiedlová už vedie nad Koviničovou (81.) aj so zarátaním jedného juniorského úspechu 5:2. Nadviazala na triumf dva razy 6:2 z júlového štvrťfinále na antuke v rumunskej metropole. V tomto období sa jej darí: presadila sa v 15 z najčer­stvejších 17 zápasov. V tejto chvíli, ak sa nič extrémne nestane, v podstate už bez zábran môže myslieť na olympijské Rio de Janeiro 2016.

Schmiedlová už má istotu prémie 120 200 USD pred zdanením a 130 bodov do renkingu, v ktorom figuruje na 32. priečke, vyššie ešte nebola. Zverenkyňa Milana Martinca v rámci programu NTC sa v okamihu premenenia mečbalu posunula v prepočtovom neoficiálnom online svetovom rebríčku na 29. post, ale do 14. septembra sa ešte môžu udiať viaceré zmeny v závislosti od výsledkov iných hráčok na US Open.

Hrdinka tohtoročných turnajov WTA v Katoviciach a v Bukurešti a štvrťfinalistka prestížneho prípravného podujatia v Cincinnati „Kajka“ Schmiedlová si už vyrovnala maximum z veľkej štvorky. V 3. kole bola aj na parížskom antukovom Roland Garros 2014. V areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center v lokalite Flushing Meadows predvlani pri debute v „main draw“ bola v 2. kole, prehrala v ňom s Estónkou Kaiou Kanepiou. Minulý rok sa lúčila už na úvod, keď v rámci vtedajšieho chabého obdobia nestačila na bieloruskú kvalifikantku Alexandru Sosnovičovú.

Vychádzajúca hviezda WTA za júl Karolína Schmiedlová je po Dominike Cibulkovej druhou Slovenkou v 3. kole medzinárodných otvorených majstrovstiev Spojených štátov amerických 2015. V pondelok prehrali v 1. kole Daniela Hantuchová a Magdaléna Rybáriková, minulotýždňovou kvalifikáciou neprešli Jana Čepelová a Kristína Kučová.

Dvojhra žien – 2. kolo:
Karolína Schmiedlová (SR-32) – Danka Koviničová (Č. Hora) 6:4, 5:7, 6:4 za 164 minút

Koviničová dala v otváracom geme dve esá. Bekhendom popri čiare odskočila na 30:0 na príjme v druhej hre a neskôr jej Schmiedlová dvojchybou ponúkla brejkbal, ale Slovenka odstránila túto hrozbu i nasledujúcu – 1:1. Takto povzbudená si forhendovým returnom do bližšej strany vynútila 40:0 a pri druhom brejkbale zaúčinkoval bekhend popri čiare v dlhej výmene – 2:1 a bezpečne aj 3:1.

Schmiedlová v tejto fáze diktovala tempo aj obsah výmen, málokedy sa ocitala v defenzíve. Naopak, Koviničovú do nej zatláčala. Čiernohorka spáchala dvojchybu na 0:40 v piatom geme a poslala do siete forhendovú odpoveď na return. Slovenka potvrdila brejkovú „poistku“ na nulu, napokon nazbierala 10 fiftínov v rade. Súperka znížila na 2:5, vzápätí predviedla brejk bez povolenia čo len bodu (už len 3:5 z jej pohľadu) a unikla na 30:0 na podaní. Schmiedlová sa síce napokon prepracovala až k setbalu, ale Koviničová ho odstránila výborným bekhendom popri čiare, pridala bekhendový volej z dobre vypracovanej pozície a účinnú forhendovú spŕšku na 4:5. Náhle začala riadne štípať.

Čiernohorka sa ešte vyškriabala z 0:30 na príjme na 30:30, ale potom o dosť pokazila forhendový return a nebola včas pri bekhende s extrémnym uhlom – 4:6.

Robustná Koviničová však už v koncovke úvodného setu vystupňovala svoj výkon. Začala si počínať agresívnejšie, sebavedomejšie aj istejšie. Vstupná časť druhého dejstva len potvrdila toto jej vzopätie. Čiernohorka si forhendovým výstrelom utvorila náskok 40:15 vo štvrtom geme druhej časti. Schmiedlová si ju najprv rezolútne povodila, ale potom nemala na postupnú ofenzívu zakončenú smečom – 1:3.

Keď Čiernohorka silovou hrou unikla na 40:15 pri potvrdzovaní brejku, zdalo sa, že tzv. momentum sa priebežne naplno preklápa na jej stranu. Slovenka však tiež pridala rýchlostný stupeň, prispôsobila sa novému ‚levelu‘, zakontrovala, dostala vyzývateľku do pohybu, vnášala spomaľujúce prvky. Gurážnym bekhendom popri čiare vyrovnala Schmiedlová na zhodu a napokon zvládla aj rebrejk na 2:3. Koviničová neustala: vstúpeným bekhendovým krosom opäť odskočila na 40:15 na príjme. Slovenka si však tentoraz poradila s hrozbou – 3:3. Navyše, famóznym bekhendovým krížnym obhodením išla na 30:15 na returne a Čiernohorka potom chcela z bekhendu priveľa. Schmiedlová však pri prvom brejkbale predviedla „luft“ do zostrihu dňa a pykala za to – 3:4. Takéto jednotlivosti mohli navodiť rozhodnutie.

Slovenka pomerne s prehľadom dala na 4:4, Čiernohorka sa ešte presvedčivejšie posunula na 5:4, v deviatej hre viackrát pochváliteľne zakončila pri sieti. Schmiedlová sa v desiatej hre ocitla brutálnou dvojchybou na 30:30 a prehnala bekhendový pokus popri čiare. Proti setbalu výborne prečítala stopbal súperky. Dobehla aj ďalší a mala relatívne dosť času, ale odpoveď vôbec nezvládla. Koviničová pri druhom setbale riskla return druhého podania, netrafila. Tretiu šancu nedostala aj preto, lebo Slovenka zahrala bekhend s „nemožnou“ trajektóriou a neskôr podobný forhend. Tento najkrajší gem zápasu mal päť zhôd.

Čiernohorka viedla v jedenástej hre 40:15, spáchala však dvojchybu a hrubo zlyhala z forhendu. Pri zhode však úžasne zvládla ťažký bekhendový volej a potom prinútial Slovenku k forhendu za. Schmiedlová pri druhom podávaní proti strate setu viedla 30:0, ale Koviničová ešte pritlačila, aktivitou si vyslúžila dovedna tretí setbal, zbytočne sa pomýlila z forhendu. Precíznym bekhendovým volejom si však dodala ešte jednu príležitosť a Slovenka prepálila forhend.

Schmiedlová musela do tretieho setu, začala ho nádejne brejkom (Koviničovej bekhend vedľa) a ten potvrdila, hoci zo 40:0 ešte pripustila zhodu. Mentálne oveľa lepšie vkĺzla do tejto kapitoly. Po druhom sete akoby vyhorená a predčasne uspokojená Čiernohorka sa len zarazene rozhliadala, keď znenazdajky bola dolu 0:3 s dvojitým brejkom (tretí gem prehrala na nulu napospol vlastnými chybami). Slovenka klesla dvojchybou na 30:40, krížnym bekhendom však odvrátila brejkbal a napokon išla – cez ďalšie dve zhody – na 4:0. Koviničová skorigovala na 1:4 a bola aj na zhode na príjme v šiestej hre, Schmiedlová však zvýšila na 5:1. V ôsmom geme pri podávaní na postup bleskovo mala 30:0 zásluhou chýb súperky. Koviničová forhendom inside-out vyrovnala na 30:30 a dočkala sa bekhendového zlyhania Slovenky. Brejkbal premenila forhendom zápasu (aj s prihliadnutím na kontext).

Schmiedlová sa napokon za stavu 5:3 nevyhla opravnému pokusu dopodávať sa. V dlhej výmene zabral jej bekhend popri čiare na 40:15. Pri prvom mečbale nezvládla bekhendovú kontru, druhý Koviničová poslala do minulosti bekhendovým krosom. Mala potom aj gembal, ale o čosi neskôr sa nevynútenou chybou vystavila tretej hrozbe. Slovenka si ju dobre pritiahla k sieti, ale neuspela s obhodením. Napokon už iba 5:4 z jej pohľadu a k tomu 0:15 na podaní. Pomohli jej dve chyby Čiernohorky – 30:15, po krížnom bekhende tesne mimo 30:30. Schmiedlová si vstúpeným forhendom do krátkeho úderu dopriala dovedna štvrtý mečbal, o decimetre prehnala forhendovú reakciu na return. Piatu možnosť si vybojovala bodom priamo z podania, urobila dvojchybu, ktorou takmer ohrozila obecenstvo. Mečbal číslo šesť prišiel s odleteným forhendom Koviničovej. Čiernohorka však potrestala pasivitu forhendovou ranou popri čiare. Nasledoval jej forhendový omyl, Slovenka pri siedmom mečbale netrafila forhend zo záklonu. Pridala ďalšiu dvojchybu, proti brejkbalu rozpútala parádnu forhendovú ofenzívu. Koviničová odpovedala forhendovým „winnerom“, pri brejkbale číslo dva neskrotila bekhend. Po desiatich minútach tohto gemu Schmiedlová pri prechode k sieti spadla, ale Koviničovú akoby to rozhodilo a poslala bekhend vedľa. Slovenka sa konečne mohla radovať, keď Čiernohorka zlyhala z forhendu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #WTA #Petra Kvitová #Karolína Schmiedlová #US Open 2015
Načítavajú sa športové výsledky...
Načítavajú sa športové výsledky...