Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bitka gigantov. Kto bude kráľom New Yorku?

Zopakuje sa história? Keď v roku 2011 ukončil Novak Djokovič sezónu, mohol si s hrdosťou povedať: bola najlepšia v kariére. Platí to dodnes. Pred štyrmi rokmi získal Srb desať turnajových titulov, z toho tri razy uspel na grandslamoch. Súperom nedal šancu na Australian Open, vo Wimbledone ani na US Open. Jedinú prehru pripravil súčasnej svetovej jednotke Roger Federer v semifinále Roland Garros.

31.08.2015 09:16
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič.
debata

Zverenec Mariána Vajdu a Borisa Beckera môže rovnaké tri grandslamy ovládnuť aj v tejto sezóne. Stačí jediné: získať trofej aj z US Open. „Novak je jednoznačne najväčším favoritom. Nič na tom nemení ani fakt, že Andy Murray s Rogerom Federerom sú vo výbornej forme,“ vraví Marin Čilič, prekvapujúci víťaz z minulého roka.

S obomi veľkými súpermi, ktorých vymenoval chorvátsky tenista, sa Djokovič stretol na posledných dvoch turnajoch pred US Open. Britovi podľahol vo finále podujatia v Montreale, na Švajčiara nestačil v boji o titul zo Cincinnati.

Ani s jedným z nich sa belehradský rodák nemôže stretnúť skôr ako vo finále. Žreb rozhodol aj o tom, že sa naisto vyhne ďalšiemu veľkému súperovi – Stanovi Wawrinkovi, ktorý mu v tomto roku pripravil jedinú prehru na grandslamových turnajoch (vo finále Roland Garros). V súvislosti s Parížom sa však môže zopakovať atraktívne štvrťfinále Djokoviča s Rafaelom Nadalom. Na najslávnejšej antuke sveta uspel po jednoznačnom priebehu Srb, veľkým favoritom by bol aj pred duelom v New Yorku.

Podstatne náročnejšia cesta do finále čaká na jedného zo štvorice Federer, Murray, Wawrinka, Berdych. Veľkí Djokovičovi rivali sa ocitli v druhej polovici pavúka. Spoločnosť im v nej robí aj chorvátsky bombardér Ivo Karlovič. „New York je pre všetkých poslednou šancou na veľký úspech v tomto roku. Každý z favoritov príde na US Open mimoriadne motivovaný,“ tvrdí Federer, ktorý je pre mnohých expertov horúcim adeptom na titul.

Svetová dvojka je napriek pokročilému veku (34 rokov) v obdivuhodnej forme. V tomto roku vyhrala tri turnaje na tvrdom povrchu a vo Flushing Meadows by sa mohla dočkať premiérového grandslamového titulu od júna 2012, keď ovládla Wimbledon.

Vo finále US Open však bol sedemnásťnásobný grandslamový šampión naposledy pred siedmimi rokmi, keď zdolal Murraya. Brit taktiež vie, ako chutí newyorský úspech. Pred tromi rokmi vyhral po veľkej päťsetovej nad Djokovičom. „Andy pracoval posledných osemnásť mesiacov naozaj tvrdo. Fyzicky je pripravený skvele. Jeho psychike určite pomohlo víťazstvo nad Djokovičom v Montreale,“ upozorňuje niekdajšia svetová jednotka John McEnroe.

Favoritov na posledný grandslamový titul roka je hneď niekoľko. Uspieť však môže len jeden. Kto sa stane kráľom New Yorku?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marin Čilič #Roger Federer #Novak Djokovič #US Open 2015
Načítavajú sa športové výsledky...
Načítavajú sa športové výsledky...