Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sedem krokov k nesmrteľnosti. Odolá Serena tlaku?

Americký sen. Rozprávka s tradične šťastným koncom. Alebo smutný príbeh, v ktorého závere počká na hlavnú hrdinku sklamanie.

31.08.2015 06:00
Serena Williamsová Foto: ,
Serena Williamsová vo vlaňajšom finále US Open.
debata

Do sveta profesionálneho tenisu vstúpila Serena Williamsová pred dvadsiatimi rokmi. Za ten čas odohrala viac ako osem stoviek zápasov, vo dvojhre oslávila 69 turnajových titulov. Stala sa legendou, ktorá sa pýši vskutku bohatou a mimoriadne úspešnou kariérou. Najbližšie dva týždne však môžu byť pre 34-ročnú svetovú jednotku najdôležitejšími v športovom živote.

Podľa mnohých najlepšia hráčka tenisových dejín zaútočí na sezónny grandslam. Po tom, ako v tomto roku ovládla Australian Open, Roland Garros a konkurencii nedala šancu ani vo Wimbledone, je najväčšou favoritkou na triumf aj na US Open, ktorý odštartuje na newyorských dvorcoch dnes. „Bude to súboj Sereny proti všetkým. Treba si však uvedomiť jednu vec: zatiaľ čo Serena môže prísť o všetko, jej konkurencia nemá čo stratiť,“ píše vo svojom komentári Chris Chase, tenisový expert denníka USA Today.

Serena bude pod obrovským tlakom. No tak, ako je silná fyzicky, patrí k jej silným stránkam aj odolná psychika. Tentokrát však bude v inej pozícii, ako na predošlých troch grandslamoch roka. Každý jej pohyb bude sledovať celá Amerika. V prípade, že sa prebojuje až do finále, všetkých sedem krokov na ceste medzi nesmrteľných urobí na štadióne Arthura Ashea. Na najväčšom dvorci US Open jej bude dýchať na chrbát 22-tisíc fanúšikov, ktorí si zakaždým budú pripúšťať jediné: Serenino víťazstvo!

„Myšlienke, že rovnaká šanca na veľký zápis do histórie už nemusí prísť, sa Serena nevyhne. Pravdou však je, že enormný tlak jej obzvlášť neprekáža. Spomeňme si na tohtoročný Wimbledon. V súboji s Heather Watsonovu bola na pokraji prehry. Práve vtedy ukázala, prečo je najlepšou na svete,“ vraví Brad Gilbert, tenisový odborník ESPN.

O strachu zo zodpovednosti a prílišnej nervozite nesvedčia ani slová obhajkyne titulu. „Vždy som snívala o tom, že si raz siahnem na sezónny grandslam. Nikdy som si ale nepripúšťala, že k nemu budem tak blízko. Tá chvíľa je tu a je len na mne, či uspejem,“ hovorí 21-násobná grandslamová šampiónka.

Ak na dvorcoch vo Flushing Meadows potvrdí úlohu jednoznačnej favoritky, stane sa len štvrtou ženou v histórii, ktorá ovládne všetky štyri grandslamy roka. Pred ňou sa splnil veľký sen Američanke Maureen Connnollyovej (1953), Austrálčanke Margaret Courtovej (1970) a Nemke Steffi Grafovej (1988).

Dosiaľ posledná držiteľka sezónneho grandslamu je pre Serenu veľkou motiváciou. Po US Open sa môže na manželku Andrého Agasiho dotiahnuť v počte grandslamových titulov. V historickom rebríčku by tak pred sebou mala už len Courtovú, ktorá sa pýši 24 titulmi z turnajov veľkej štvorky.

„Grafovú s Williamsovou považujem za dve najlepšie športovkyne všetkých čias. Bez akýchkoľvek pochybností. Keby sa venovali inému športu, vynikali by aj v ňom. Ak by som si musel vybrať medzi nimi dvomi, hlasoval by som za Serenu. Je neuveriteľné, ako dominuje svetovému tenisu aj neskoro po tridsiatke,“ tvrdí Gilbert.

Serena sa pritom na odchod do tenisového dôchodku tak skoro nechystá. Podľa vlastných slov by chcela trápiť súperky ešte aspoň dve sezóny. Pri jej úspešnosti by jej prvá priečka v historickom poradí v počte grandslamových titulov nemala uniknúť.

Na cestu za ďalším sa vydáva v New Yorku, kde neprehrala už tri roky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Serena Williams #US Open 2015
Načítavajú sa športové výsledky...
Načítavajú sa športové výsledky...