Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nadal sa pomstil a útočí na rekord

Do tohto roka sa s ním stretol na súťažnom kurte štyrikrát. Zakaždým mával publiku s úsmevom na perách a v pozícii víťaza. V novej sezóne je však Fabio Fognini pre Rafaela Nadala postrachom. Skúsený Talian zdolal hviezdneho Španiela na antukových turnajoch v Riu de Janeiro i na domácej pôde v Barcelone.

02.08.2015 17:08
Rafael Nadal Foto: ,
Rafael Nadal s trofejou po víťazstve na turnaji v Hamburgu.
debata

Tretí úspech v súbojoch s niekdajšou svetovou jednotkou mohol dosiahnuť Fognini vo finále podujatia v Hamburgu. Tentokrát však na favorita nevyzrel. Nadalovi podľahol vo dvoch setoch (5:7, 5:7) a do zbierky nepridal štvrtý titul z profesionálneho okruhu.

Naopak, rodák z Mallorcy si pripísal už 67. trofej v kariére a 47. z antukových turnajov. Na rekordný zápis Guillerma Vilasa stráca už len dva triumfy. Argentínska legenda uspela na najpomalšom povrchu 49-krát. Nadal zároveň predĺžil vzácnu sériu. Od roku 2004 vyhral v každej sezóne aspoň jeden antukový turnaj na európskej pôde.

„Bolo to vskutku náročné finále. O to väčšiu radosť mám z víťazstva,“ vravel štrnásťnásobný grandslamový šampión po poslednej loptičke, ktorá prišla po viac ako dva a polhodinovom boji. Pre Nadala je titul z Hamburgu veľkým povzbudením. V aktuálnej sezóne sa mu totiž nedarí. Dosiaľ uspel len na troch turnajoch, premožiteľa našiel v tomto roku už dvanásťkrát. Troch z nich na grandslamových turnajoch.

S Australian Open i Roland Garros sa lúčil po štvrťfinále, s Wimbledonom dokonca po druhom kole (prehral s nemeckým kvalifikantom Dustinom Brownom). Výsledkom je, že vo svetovom rebríčku spadol 29-ročný ľavák na desiatu priečku a málokto verí, že jeden z najlepších tenistov v dejinách sa ešte dočká veľkých úspechov.

Výrazný vplyv na Nadalov pokles výkonnosti má najmä jeho zdravotný stav. V druhej polovici lanskej sezóny sužovali Španiela viaceré zranenia, podrobiť sa musel i operácii slepého čreva. Na kurty sa síce rýchlo vrátil, no jeho výkony nerobia fanúšikom veľkú radosť. Zrejme aj preto sa objavili tvrdenia z úst viacerých expertov, že by mal pristúpiť k zmene trénera. Nadala naďalej vedie strýko Toni.

Dvojhra – finále:
Rafael Nadal (Šp.-1) – Fabio Fognini (Tal.-8) 7:5, 7:5 za 155 minút

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal