Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci čelia wimbledonskému šampiónovi

Vytúžený cieľ môžu mať opäť na dosah. Po hladkom víťazstve (5:0) nad Slovinskom čaká na slovenských tenistov druhý z troch krokov na ceste za návratom do svetovej skupiny Davisovho pohára.

17.07.2015 09:00
Horia Tecau Foto: ,
Holanďan Jean-Julien Rojer (vľavo) a Rumun Horia Tecau po zisku Wimbledonu vo štvorhre mužov.
debata

Na antuke v Konstanci bude tím Miloslava Mečířa od dnes do nedele vzdorovať domácim Rumunom.

Slováci odleteli za súperom v 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny už v nedeľu. Nehrajúci kapitán má k dispozícii päticu Martin Kližan, Norbert Gombos, Jozef Kovalík, Igor Zelenay a Andrej Martin. V kádri tentokrát chýba Lukáš Lacko, ktorý antuku neobľubuje a v tejto sezóne na nej odohral jediný zápas (na Roland Garros nestačil na Davida Ferrera).

„Vieme, že nás čaká náročné, zrejme vyrovnané stretnutie. Rumuni majú silné družstvo, spoliehajú sa najmä na vynikajúcu štvorhru. Zo singlistov vyniká Marius Copil bojovnosťou a húževnatosťou. Adrian Ungur je menej výrazný a želal by som si, aby sme práve cez neho získali body,“ uviedol pre oficiálnu stránku Slovenského tenisového zväzu Karol Kučera, tréner daviscupového tímu.

Slováci sa budú spoliehať najmä na výkony Kližana. Národná jednotka obľubuje antuku a v súbjoch s Copilom i Ungurom by mal byť favoritom. Do tejto úlohy ho predurčuje postavenie vo svetovom rebríčku. Zatiaľ čo bratislavský rodák je na 38. priečke, ani jeden z rumunských singlistov nie je ani len v elitnej stovke. Copilovi patrí 180. miesto, Ungurovi 199.

„Do Rumunska ideme vyhrať. Na to, že odo mňa všetci očakávajú body, som už zvyknutý. Antuka je môj povrch, myslím, že karty hrajú v náš prospech. Rumuni majú nepríjemnú štvorhru, ale na antuke je všetko otvorené a dá sa na nej hrať s každým,“ tvrdí Kližan, ktorý sa dosiaľ s Ungurom ani Copilom v súťažnom zápase nestretol.

Fakt, že Kučera i Kližan upozorňujú na silnú rumunskú štvorhru, nie je náhoda. Kapitán Andrej Pavel má totiž k dispozícii mimoriadne silnú dvojicu – Horia Tecau – Florin Mergea. Najmä prvé meno vzbudzuje obrovský rešpekt. Tecau je v súčasnosti spolu s Holanďanom Jeanom-Julienom Rojerom svetovou jednotkou v debli. Spolu ovládli aj štvorhu na nedávnom Wimbledone.

„Uvedomujeme si, že cesta za úspechom vedie cez dvojhry. Aj v nich však majú Rumuni nebezpečných hráčov. Výkonnosť Copila s Ungurom je o čosi vyššia, ako je ich súčasné postavenie v rebríčku,“ upozorňuje Mečíř.

Víťaz stretnutia si zabezpečí miestenku v septembrovom play off o svetovú skupinu (súperom bude úspešnejší z dvojice Ukrajina – Poľsko). Medzi najlepšími šestnástimi reprezentačnými družstvami sveta si Slováci naposledy zahrali v roku 2006, keď nestačili v úvodnom kole na Čile (1:4) a v následnom play off o udržanie sa ani na Belgicko (2:3).

Odvtedy delilo Mečířovu partiu od návratu medzi elitu jediné víťazstvo hneď trikrát. Zakaždým však v play off zlyhala. V roku 2007 nestačila na Južnú Kóreu (2:3), v roku 2008 na Srbsko, ktoré viedol hviezdny Novak Djokovič (1:4). Vlani dostali Slováci príučku od Američanov (0:5).

Slovensko sa dosiaľ stretlo s Rumunskom raz. Pred trinástimi rokmi mu doma podľahlo 1:4. V Prešove sa predstavili aj súčasní členovia realizačných tímov – Kučera s Pavelom. Ako dopadne druhý súboj, môžete sledovať v priamych prenosoch RTVS.

Program stretnutia
Piatok, 12.00: sobota, 14.00: nedeľa, 12.00:

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan #Davisov pohár