Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovič sa opiera o rodinu. Liečila mu zlomené srdce

Presne pred rokom nosil na rukách po prvý raz v úlohe manžela milovanú Jelenu. V nedeľu už schovával v náručí pred zrakom svojej partnerky inú lásku - nablýskanú trofej pre wimbledonského šampióna.

14.07.2015 08:00
Wimbledon, Djokovič, trofej Foto: ,
Srbský tenista Novak Djokovič s trofejou zo slávneho Wimbledonu.
debata

Dvanásty júlový deň už odratával posledné hodiny, keď slávnym All England Clubom zaznel ohromný výkrik. Zaznel z Centrálneho kurtu, kde v stoji tlieskalo 15-tisíc fanúšikov. Nadšený dav oslavoval hrdinu – Novaka Djokoviča. Srb v tých chvíľach zavŕšil úspešnú cestu za obhajobou wimbledonského titulu. Ruky vzpínal k nebu, niečo si šepkal. Vzápätí pokľakol, aby si odtrhol zopár stebiel z dokonale zastrihnutej trávy a vložil si ju do úst.

Zabudnúť a dívať sa vpred

„Som šťastný, že som mohol zopakovať víťaznú tradíciu. Keď som ako chlapec sníval o triumfe vo Wimbledone, chcel som urobiť niečo zvláštne. Dúfam, že môj zvyk ľuďom neprekáža. Mne rozhodne nie, všetci ma uistili, že tráva je prírodná a neobsahuje lepok,“ vravel na tlačovej besede s nádychom humoru Djokovič, ktorý je povestný extrémne prísnym režimom stravovania. V potravinách, ktoré skonzumuje, nenájdete lepok.

Dodržiavanie overených zásad patrí k veľkým šampiónom. A ním belehradský rodák je. V Londýne získal už svoj deviaty grandslamový titul a neohrozene vládne súčasnému tenisu. Na čele svetového rebríčka má viac ako 4-tisícový náskok. „Naplnil som veľké očakávania. Vždy, keď sa turnaj skončí, sa mi uľaví. Najlepší koniec je samozrejme s trofejou v rukách,“ usmieval sa dobre naladený.

Vo Wimbledone bol pod nezávideniahodným tlakom. Po tom, ako prekvapujúco prehral finále na Roland Garros so Stanom Wawrinkom, sa na niekoľko dní utiahol do súkromia. Od tenisu si potreboval oddýchnuť, načerpať nové sily – fyzické i psychické. Venoval sa rodine, bežným povinnostiam jej hlavy. Nakupoval, opravoval pokazené kľučky na dverách, plnil si otcovské úlohy. Výsledok z Londýna potvrdil, že mu pauza výrazne pomohla. „Po Paríži som bol sklamaný. Prehra so Stanom mi zlomila srdce. Tenis ma však naučil rýchlo sa otriasť, zabudnúť a pozerať sa len vpred. Dokázal som nájsť potrebnú motiváciu, aby som mohol opäť hrať na najvyššej úrovni,“ prezradil Djokovič recept na úspech.

Žeňte sa a majte deti

Najlepší tenista planéty netají, že k jeho pohode prispieva najväčšou mierou rodina. Zatiaľ čo manželka mu utvára dokonalé podmienky na to, aby sa mohol sústrediť len na výkony na kurte, trištvrteročný syn Stefan je jeho naplneným snom.

„Prioritou už pre neho nie je len tenis. Rodina je na prvom mieste, čo z neho urobilo zodpovednejšieho človeka. Vďaka pohode v súkromí sa vie cez neúspechy preniesť ľahšie. Rodina je jeho oporným stĺpom a pomáha mu v momentoch, keď sa potrebuje uvoľniť a zrelaxovať,“ tvrdí pre denník Pravda Marián Vajda, slovenský tréner, ktorý stojí po boku Djokoviča už takmer desaťročie (momentálne aj s Nemcom Borisom Beckerom).

Slová rodáka z Považskej Bystrice potvrdzujú Srbove výsledky. V tomto roku triumfoval už na šiestich turnajoch, nechýbal vo finále ani jedného z grandslamov. Z 51 zápasov vyhral 48 a konkurencia sa na neho pozerá z úctyhodnej vzdialenosti. Na čele renkingu ATP je bez prestávky už 53 týždňov.

„Prežívam skvelú časť života. Pred rokom som sa oženil, v októbri sa nám narodilo dieťa. Odkedy mám rodinu, prehrávam len zriedka. Preto každému tenistovi odporúčam: ožeň sa a maj deti,“ odkazuje svojim kolegom Djokovič. V sezóne zarobil na prémiách už takmer desať miliónov amerických dolárov (celkovo viac ako 82 miliónov).

Bude ešte silnejší

Napriek obrovským úspechom má pred sebou ďalšie výzvy. Na blížiacom sa americkom turné, ktoré vyvrcholí newyorským US Open, bude opäť najväčším ašpirantom na zbieranie turnajových titulov. „Domnievam sa, že Novak sa ešte len blíži k vrcholu kariéry. To najlepšie má pred sebou. Som presvedčený, že bude ešte silnejší,“ vystríha konkurenciu v rozhovore pre BBC legendárny Američan John McEnroe.

Podľa niekdajšej svetovej jednotky môže Djokovič vyhrať ešte štyri, možno i päť grandslamových turnajov. „Ak zostane zdravý, bude svetovému tenisu vládnuť ešte niekoľko rokov. Nemá síce toľko grandslamov ako Rod Laver, Pete Sampras, Roger Federer či Rafael Nadal, ale do tejto výnimočnej skupiny hráčov určite patrí,“ chváli 28-ročnú hviezdu McEnroe.

Môže sa zdať, že Djokovič už dosiahol všetko. No nie je to tak. V budúcom roku môže stáť pred najväčšími výzvami kariéry. Okrem vysnívaného triumfu na Roland Garros sa možno pokúsi aj o sezónny grandslam. Výnimočný kúsok sa dosiaľ podaril len dvom hráčom – Američanovi Donovi Budgeovi (1938) a Austrálčanovi Rodovi Laverovi (1962, 1969). „Nie je to jednoduchá úloha. Je však v Djokovičových silách, aby ju splnil. Motivácia ani kvalita mu na to nechýba,“ tvrdí McEnroe.

Či sa Američanove slová potvrdia, je otázne. Isté však je, že Djokovič už teraz patrí k najväčším hráčom v dejinách tenisu.

Djokovičove grandslamové tituly

  • Australian Open 2008, 2011, 2012, 2013, 2015
  • Wimbledon 2011, 2014, 2015
  • US Open 2011

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Wimbledon 2015
Načítavajú sa športové výsledky...
Načítavajú sa športové výsledky...