Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Španielske prekliatie prelomila venezuelská rodáčka, Serena sa trápila

Podľa expertov, rebríčkového postavenia i žrebu, ktorý jej príliš neprial, mala sledovať wimbledonské dianie už len spred televíznej obrazovky či tribúny. Prognózy však obrátila naruby a teší sa z najväčšieho úspechu v kariére.

07.07.2015 18:02 , aktualizované: 20:12
Muguruzová Foto: ,
Garbine Muguruzová sa teší z cenného víťazstva.
debata

Garbine Muguruzová sa zaradila k najvýraznejším prekvapeniam tretieho grandslamu sezóny. Španielka si po včerajšom víťazstve nad Švajčiarkou Timeou Bacsinszkou zaistila miestenku v semifinále. Tak ďaleko sa rodáčka z venezuelského mesta Guatire na turnajoch veľkej štvorky dosiaľ nikdy neprebojovala. Jej maximom boli dve štvrťfinálové účasti na Roland Garros.

Muguruzovej cesta do semifinále nebola rozhodne jednoduchá. Už v treťom kole čelila svetovej desiatke – Nemke Angelique Kerberovej, v osemfinále zaskočila piatu hráčku renkingu WTA – Dánku Caroline Wozniacku.

Zverenka Aleja Mancisidora prelomila v Londýne dlhoročné španielske prekliatie. Niektorá z jej krajaniek sa naposledy tešila z postupu do semifinále Wimbledonu v sezóne 1997. Arantxa Sánchezová-Vicáriová vtedy podľahla v boji o finálovú miestenku Češke Jane Novotnej.

Nádej na vytúženú trofej stále živí aj Maria Šarapovová, ktorá si poradila s mladou Američankou Coco Vandeweghovou. Ruská hviezda síce stratila na turnaji prvý set, no nenechala sa vyviesť z miery a potvrdila úlohu favoritky.

„V tajbrejku druhého setu mi to trochu prekĺzlo pomedzi prsty. Súperka sa pozviechala a počínala si naozaj sebavedome. Ocitla som sa v situácii, v ktorej som mala triumf na dosah a ono sa to zrazu vyvíjalo inak. Som rada, že som napokon zo seba dostala všetko,“ vravela víťazka.

Jej zlyhanie by však vzhľadom na výsledky z posledných sezón nebolo veľkým prekvapením. V predošlých troch rokoch nepostúpila Šarapovová vo Wimbledone ani do štvrťfinále. Zároveň sa však pýši triumfom na londýnskej tráve. Ovládla ju v roku 2004, keď ju vo finále nezastavila ani Serena Williamsová.

Práve svetová a nasadená jednotka Serena Williamsová zvíťazila v obojstranne mimoriadne kvalitnom stretnutí utorňajšieho štvrťfinále nad bieloruskou bývalou jednotkou renkingu WTA Viktoriou Azarenkovou nasadenou ako dvadsiatou treťou za 124 minút 3:6, 6:2, 6:3. Uspela aj vo svojom 14. tohtoročnom trojsetovom „maratóne“. Celkovo má v drámach výrazne pozitívnu štatistiku 142:52.

„Bolo to veľmi intenzívne, ale zároveň sme si to užívali. Raz sa na niečom smiala Vika, inokedy som sa na zvláštnej situácii pobavila ja. Panovala skvelá atmosféra. Boli sme do toho naplno pohrúžené, bojovali sme zo všetkých síl. Podobne ako proti Heather Watsonovej som kolísala hore – dolu, ale napokon zostávam v hre,“ povedala 33-ročná S. Williamsová v interview pre organizátorov.

Medzi kvarteto najlepších postúpila aj Poľka Agnieszka Radwanská. Nasadená trinásta zvíťazila nad 20-ročnou americkou dvadsaťjednotkou hierarchie Madison Keysovou za 116 minút 7:6 (3), 3:6, 6:3. Nezastavil ju ani tucet es súperky. Paradoxom je, že nazbierala o tri loptičky menej – 95:98.

Dvojhra žien – štvrťfinále:
Serena Williamsová (USA-1) – Viktoria Azarenková (Biel.-23) 3:6, 6:2, 6:3
Maria Šarapovová (Rus.-4) – CoCo Vandeweghová (USA) 6:3, 6:7 (3), 6:2
Agnieszka Radwanská (Poľ.-13) – Madison Keysová (USA-21) 7:6 (3), 3:6, 6:3
Garbine Muguruzová-Blancová (Šp.-20) – Timea Bacsinszká (Švaj.-15) 7:5, 6:3

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Garbine Muguruzová-Blancová #Wimbledon 2015