Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Taktický súboj legiend. Beckera vyzve Ivaniševič

Bol takmer na dne. Našiel však v sebe dostatok síl a senzáciu nepovolil. Cesta za obhajobou wimbledonského titulu sa pre Novaka Djokoviča nekončí. Srbský tenista previedol v osemfinálovom zápase s Kevinom Andersonom veľký obrat.

07.07.2015 16:15 , aktualizované: 17:46
Novak Djokovič Foto: ,
Srbský tenista Novak Djokovič.
debata

Napriek tomu, že prehrával 0:2 na sety, Juhoafričana zdolal. V rozhodujúcom dejstve uspel zverenec Borisa Beckera a Mariána Vajdu 7:5 – po takmer štvorhodinovej bitke, ktorú museli organizátori pre tmu natiahnuť do dvoch dní.

„Mám za sebou jeden z najzložitejších zápasov vo Wimbledone, možno i v celej kariére. Gratulujem Kevinovi k úžasnému výkonu, jeho servis bol vskutku výborný. Ak by postúpil, rozhodne by to nebolo nezaslúžené,“ vravel po poslednej výmene Djokovič, ktorý potvrdil, že v súbojoch s Andersonom sa mu darí. Z piatich duelov vyhral štyri. Jediný raz odchádzal z kurtu so sklonenou hlavou hneď po ich premiérovom stretnutí v roku 2008. Odvtedy nestratil belehradský rodák so štrnástym hráčom sveta ani set.

Až doteraz – hneď dva. Dvojmetrový dlháň Djokoviča poriadne vytrápil. Zasypal ho štyridsiatimi esami, divákom predviedol na kurte číslo 1 viac ako sedemdesiat víťazných úderov. Prepracoval sa k ôsmim brejkbalovým možnostiam, percento získaných bodov po prvom podaní vytiahol na číslo 83. Ani to však na svetovú jednotku napokon nestačilo a Anderson sa premiérového grandslamového štvrťfinále v kariére nedočkal.

Naopak, Djokovič postúpil medzi osem najlepších tenistov na turnajoch veľkej štvorky už po 25. raz. V open ére sa pýši dlhšou sériou len dvojica velikánov – Švajčiar Roger Federer (36) a Američan Jimmy Connors (27).

Pre osemnásobného grandslamového šampióna bol Anderson prvým vážnym testom na tohtoročnom Wimbledone. Nemca Philippa Kohlschreibera, Fína Jarkka Nieminena i Austrálčana Bernarda Tomiča zdolal hladko v troch setoch. V boji o postup do semifinále však bude znovu čeliť ďalšiemu skvele podávajúcemu súperovi, ktorý ťaží zo svojej výšky. Na druhej strane siete bude stáť 198 centimetrov Chorváta Marina Čiliča.

So zverencom Gorana Ivaniševiča však má Djokovič skvelú bilanciu – vyhral všetkých dvanásť vzájomných zápasov. Obaja sa stretli aj v lanskom štvrťfinále tretieho grandslamu sezóny a fanúšikom predviedli päťsetovú drámu, v ktorej Djokovič otočil vo svoj prospech z 1:2 na sety. Zaujímavý bude súboj dvoch Balkáncov aj z trénerského hľadiska. Svojich zverencov povedú do boja wimbledonskí šampióni – Becker zdvihol jednu z najslávnejších tenisových trofejí nad hlavu trikrát (1985, 1986, 1989), Ivaniševič raz (2001).

Program štvrťfinále
Muži, dnes: Djokovič (Srb.-1) – Čilič (Chor.-9), Wawrinka (Švaj.-4) – Gasquet (Fra.-21), Pospisil (Kan.) – Murray (V. Brit.-3), Simon (Fra.-12) – Federer (Švaj.-2).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Wimbledon 2015
Načítavajú sa športové výsledky...
Načítavajú sa športové výsledky...