Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Serena ušla hrobárovi z lopaty. Čaká ju duel proti sestre Venus

Americká líderka svetového rebríčka tenistiek Serena Williamsová zvíťazila v piatkovom zápase 3. kola dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne nad 23-ročnou domácou Heather Watsonovou (59.) v ich premiérovom vzájomnom súboji za 134 minút tesne 6:2, 4:6, 7:5. V osemfinále bude hrať v sesterskom derby s Venus Williamsovou.

03.07.2015 21:06
debata
Serena Williamsová v stretnutí 3. kola... Foto: SITA/AP, Tim Ireland
Serena Williamsová Serena Williamsová v stretnutí 3. kola Wimbledonu proti Heather Watsonovej.

Watsonová v stredu v 2. kole vyradila Danielu Hantuchovú a teraz bola na Centre Courte na prahu obrovskej senzácie. V rozhodujúcom sete viedla 3:0 s dvojitým brejkom po sérii šiestich získaných hier a mala dva jednotlivé gembaly na 4:0, ale nedala. V šiestej hre – už za stavu len 3:2 – prišla Britka o servis z náskoku 40:0.

V siedmom geme nezužitkovala hostiteľka jednu možnosť na príjme. K tomu všetkému dosiahla brejk na nulu v deviatom geme – 5:4. Pri podávaní na triumf sa vyškriabala z 15:40 na zhodu, neodolala však dovedna štvrtej hrozbe v desiatej hre.

Serena sa potom bleskovo posunula na 6:5. Na returne si za stavu 30:30 utvorila mečbal rezolútnou kombináciou forhendového a bekhendového krosu, ale pokazila forhendový príjem. Smečom si dodala ďalšiu príležitosť, znova našla forhendovým returnom sieť. Stupňovanou ofenzívou v dlhej výmene si Američanka vypracovala tretiu šancu a trafila bekhendový príjem presne na základnú čiaru, potvrdilo to Jastrabie oko.

Víťazka mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 53:33, zdolaná 20:11. Na esá to bolo 13:3, obe urobili 4 dvojchyby (Serena dve za sebou v geme na 0:3 v treťom dejstve). Američanka zvládla 27 z 38 zákrokov pri sieti, Britka 9 z 10.

„Heather hrala tak dobre… Nevedela som, čo mám robiť. Súperka mala vyhrať. Odovzdala všetko,“ povedala postupujúca ešte na dvorci, citoval ju Twitter podujatia.

Serena uspela aj vo svojom 13. tohtoročnom trojsetovom „maratóne“. Celkovo má v drámach výrazne pozitívnu štatistiku 141:52. Watsonovej čísla sú 3:6 a 19:31.

Tridsaťtriročná Serena, v britskej metropole šampiónka zo sezón 2002, 2003, 2009, 2010 a 2012 (okrem toho bola vo finále ročníkov 2004 a 2008) neprehrala s hráčkou mimo Top 50 od vlaňajšieho aprílového nezdaru proti Slovenke Jane Čepelovej (vtedy 79.) na zelenej antuke v Charlestone.

Patrickom Mouratoglouom trénersky dozorovaná Serena sa na medzinárodných otvorených majstrovstvách Anglicka usiluje o odčinenie vlaňajšieho miestneho zakopnutia práve v 3. kole (nestačila na Francúzku Alizé Cornetovú), ale aj o „Serena Slam“ (štvrtý triumf na Majors v rade), zachovanie šance na pravý kalendárny Grand Slam a 21. vrcholný singlový primát, čím by sa na jeden triumf priblížila k Nemke Steffi Grafovej (22 grandslamových titulov vo dvojhre – rekord tzv. otvorenej éry, Austrálčanka Margaret Courtová ich v dávnejšom období nazbierala 24).

Víťazka 67 podujatí na hlavnej profesionálnej úrovni Serena štartuje na adrese SW19 Church Road šestnásty raz a má zápasovú bilanciu 75:10. Spomenutá Venus sa v piatok posunula na 76:12 a figuruje na prvej priečke medzi aktívnymi hráčkami. Serena vedie v bilancii proti staršej sestre 14:11, ale prehrala v dosiaľ poslednej konfrontácii minulý rok v auguste na tvrdom povrchu v kanadskom Montreale.

„Venus je v lepšej forme ako ja. Myslím si, že je vo výhode. Pozitívne je, že jedna z nás bude vo štvrťfinále,“ podotkla Serena.

Zverenkyňa Diega Veronelliho Watsonová účinkovala v „main draw“ na Wimbledone šiestykrát. V roku 2012 bola tiež v 3. kole (podarilo sa jej to aj na AO 2013), podľahla v ňom Poľke Agnieszke Radwanskej, neskoršej finalistke. Teraz bola jedinou Britkou aspoň v 2. kole po vyradení Naomi Broadyovej, Johanny Kontovej aj Laury Robsonovej hneď na úvod.

Dvojhra žien – 3. kolo:
Serena Williamsová (USA-1) – Heather Watsonová (V. Brit.) 6:2, 4:6, 7:5

debata chyba
Viac na túto tému: #Serena Williams #Wimbledon 2015