Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čepelová sa nesmie zľaknúť veľkého záväzku, vraví Habšudová

Vie, ako chutí víťazstvo nad slávnou súperkou z Top 10. Počas kariéry zdolala Martinu Hingisovú, Arantxu Sánchezovú-Vicariovú, Conchitu Martinézovú či Ai Sugijamovú.

02.07.2015 09:00
Čepelová Foto: ,
Radosť Jany Čepelovej.
debata

„Každému hráčovi narastie po veľkom víťazstve sebavedomie. Nesmie si však na seba upliesť bič a nepodľahnúť vlastnému tlaku,“ vraví Karina Cíleková-Habšudová, niekdajšia slovenská tenistka, ktorá sa vo svetovom rebríčku prebojovala do elitnej svetovej desiatky. Rodáčku z Bojníc napodobnila vo Wimbledone Jana Čepelová, ktorá si v úvodnom kole poradila s treťou hráčkou sveta – Simonou Halepovou.

Nakoľko vás prekvapilo víťazstvo Čepelovej nad Halepovou?
Napriek tomu, že Rumunka nemá v tejto sezóne takú famóznu formu ako vlani, bola pred zápasom obrovskou favoritkou. Uvedomovala si to akiste aj Čepelová. Taktiež však vedela, že šanca na zdolanie veľkej favoritky je vždy v prvom kole. Jana ju dokonale využila. Podľa papierových predpokladov ide samozrejme o prekvapenie, no z hernej stránky určite nie. Keby ste mi pred zápasom položili otázku, či verím vo víťazstvo Čepelovej, nedostali by ste odo mňa kladnú odpoveď.

Čím zaskočila košická rodáčka členku najužšej svetovej špičky?
Čepelová hrala veľmi vyrovnane, mala výbornú dĺžku úderov, nechybovala. A vo väčšine výmen bola skrátka o úder lepšia.

Čo to urobí s hráčom, keď zdolá veľkého favorita?
Pre Janu je to prvý veľký výsledok v tomto roku, čo ju samozrejme výrazne ovplyvní. Sebavedomie jej pôjde hore, no nesmie si na seba upliesť bič. Nesmie dostať samú seba pod tlak. Mala by len pokračovať v tom, čo robila doteraz. Prinieslo jej to predsa postup do ďalšieho kola.

Môže víťazstvo nad jednou z ašpirantiek na titul predznamenať veľký úspech?
Ak nebude mať Čepelová veľké očakávania, nenaloží si toho na seba príliš veľa a bude si naďalej užívať tenis, môže dokráčať ďaleko. Zaujímavé bude sledovať zápas, v ktorom nastúpi proti rovnocennej súperke. Nesmie sa zľaknúť toho, že má nejaký záväzok. Nesmie si nechať zviazať ruky.

Čepelová po zápase tvrdila, že jej v zápase s Halepovou pomohli myšlienky na minuloročné víťazstvo nad svetovou jednotkou Serenou Williamsovou. Dodali jej viac sebavedomia?
Samozrejme. Presvedčila sa o tom, že môže zdolať veľkú hráčku. Ak nikdy nevyhráte nad súperkou z najlepšej svetovej desiatky, nebudete naplno veriť vo vlastné sily. Okamih, keď sa tak stane, môže byť pre hráča zlomový.

Svedčia Čepelovej víťazstvá nad Serenou či Halepovou o tom, že sa veľkých mien nebojí?
Pochopila, že v optimálnej hernej pohode sa nemusí obávať ničoho a nikoho. V zápasoch, v ktorých nemá čo stratiť, jej to skrátka ide.

Z ostatných výsledkov Slovákov vo Wimbledone zaujalo v doterajšom priebehu jednoznačné víťazstvo Daniely Hantuchovej nad Dominikou Cibulkovou. Zaskočilo vás?
V tej situácii, v akej sa obe nachádzali, bola pre mňa Daniela favoritkou. Tráva je pre ňu najprijateľnejší povrch. Napriek tomu, že Dominika uhrala minulý týždeň dobrý výsledok v Eastbourne, ešte nie je po návrate na kurty rozbehnutá a tráva jej veľmi nesvedčí. Skúsenosti hrali taktiež v prospech Hantuchovej. Opačný výsledok by ma prekvapil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Čepelová #Karina Habšudová-Cíleková #Wimbledon 2015
Načítavajú sa športové výsledky...
Načítavajú sa športové výsledky...