Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenisová bomba! Čepelová vyradila vo Wimbledone svetovú trojku

Slovenská tenistka Jana Čepelová senzačne zvíťazila v utorňajšom stretnutí 1. kola dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (29. júna - 12. júla, celková dotácia 26,75 milióna libier, tráva) nad jasne favorizovanou rumunskou trojkou svetového rebríčka WTA Simonou Halepovou za 135 minút 5:7, 6:4, 6:3.

30.06.2015 19:08
Jana Čepelová Foto:
Jana Čepelová počas zápasu proti Rumunke Halepovej.
debata (1)

Na dvorci č. 1 predviedla sympaticky nebojácny a výsostne kvalitný tenis, dokázala naplno profitovať zo značne nesúrodého prejavu finalistky vlaňajšieho rovnako hodnoteného parížskeho antukového Roland Garros.

„Je to fakt pekný pocit. Koncentrovala som sa na vlastnú hru a snažila som sa dať do toho všetko,“ citoval Čepelovú web podujatia.

Dvadsaťdvaročná Košičanka Čepelová, 106. v renkingu (už bola aj v Top 50), sa revanšovala 23-ročnej rodáčke z Konstance Halepovej za prehru 2:6, 1:6 z 2. kola vlaňajších newyorských US Open. V 2. kole bude hrať s ďalšou Rumunkou Monicou Niculescovou. Dvadsaťsedemročnej 48. hráčke počítačového poradia skúsi odplatiť debakel 0:6, 1:6, ktorý inkasovala vlani v máji na antuke v Madride. Už má istotu 70 bodov do hodnotenia a prémie 47 000 libier brutto.

Pre zverenkyňu Martina Zathureckého Čepelovú zatiaľ stále je miestnym maximom a zároveň absolútnym osobným rekordom na veľkej štvorke 3. kolo, ktorého dosiahla už v sezóne 2012 pri svojom debute v All England Lawn Tennis and Croquet Clube. Ako kvalifikantka vtedy nestačila na Bielorusku Viktoriu Azarenkovú.

Už pred súbojom s Halepovou bolo jasné, že Čepelová si nemôže zlepšiť osobák podľa renkingu prekonanej súperky. Vlani v apríli na zelenej antuke v Charlestone totiž v 2. kole senzačne vyradila líderku hodnotenia Serenu Williamsovú z USA, napokon bola až vo finále, dosiaľ svojom jedinom singlovom na hlavnom profesionálnom okruhu. Proti členkám Top 3 teraz má lichotivé skóre 2:2.

Čepelová v tejto sezóne absentovala od polovice januára so polovice marca pre zápal pľúc, ktorý dostala na prahu melbournských Australian Open.

Semifinalistka vlaňajších medzinárodných otvorených majstrovstiev Anglicka Halepová sa krátko pred Wimbledonom rozišla s koučom Victorom Ionitom, aktuálne pracuje s krajanom Danielom Dobrem a Austrálčanom Darrenom Cahillom.

Jana Čepelová a jej víťazné gesto. Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
Jana Čepelová Jana Čepelová a jej víťazné gesto.

Zo SR sa v utorok v singli žien ešte predstaví Magdaléna Rybáriková. V pondelok Daniela Hantuchová vyradila Dominiku Cibulkovú, Karolína Schmiedlová prehrala s Američankou CoCo Vandeweghovou.

Dvojhra žien – 1. kolo:
Jana Čepelová (SR) – Simona Halepová (Rum.-3) 5:7, 6:4, 6:3

Čepelová rýchlo mala manko 0:2, ale už vtedy rozpútala sympatický odpor. Čoskoro viedla 3:2 (Halepová pod ťarchou brejkbalu vo štvrtej hre urobila dvojchybu) a dokonca mohla aj 4:2. Rumunka však včas zastavila nápor súperky postavený aj na množstve zlyhaní z rakety favoritky (napríklad štyri dvojchyby v prvých troch „podávacích“ gemoch).

Halepová napokon nielen vyrovnala na 3:3, ale aj išla do brejkového náskoku 4:3, keď pri druhej šanci doplachtil bekhendový slajz Slovenky tesne vedľa, potvrdilo to Jastrabie oko.

Rumunka sa postupne predsa len dostala do rytmu a pohody, cez 30:30 išla na 5:3. Čepelová však na podaní takisto obstála pri mentálne náročnej výzve v podobe skóre 30:30, znížila na 4:5 a následne zabrala na returne. Za stavu 40:0 z jej pohľadu sa len prizerala famóznej bekhendovej kontre popri čiare, potom však nachytala súperku, ktorá si nestihla obehnúť forhend – 5:5.

Keď sa zdalo, že Slovenka môže riadne zdramatizovať minimálne prvé dejstvo, vôbec nezvládla jedenásty gem, počínala si unáhlene a neisto – 5:6. Halepová si pred opätovným podávaním na set nechala privolať fyzioterapeuta, ošetrili jej ľavé chodidlo. Po pauze dala hladko – na 15 – na 7:5. V prvej časti mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 15:17, protivníčka 4:5.

V otváracom geme druhého setu Rumunka neťažila z náskoku 40:15, ale premenila tretí brejkbal: Slovenkina bekhendová odpoveď na return zaletela mimo. Halepovej výkon však stále zďaleka nebol bez výkyvov – pustila Čepelovú na 1:1 bez zisku čo i len fiftínu. Slovenka odvtedy čoraz citeľnejšie držala krok. Definitívne sa osmelila, presvedčivo išla na 2:1, 3:2 aj 4:3 a v ôsmej hre predviedla brejk z 0:30.

Pri skóre 30:30 poslala Rumunka forhend v dlhej výmene do siete a potom ďalší forhend za základnú čiaru. Čepelová však „divokým“ forhendom klesla na 0:40 a pri druhom brejkbale nemala odpoveď na razantný return. K setbalu ju posunula až Halepovej bekhendová chyba za stavu 15:30 v desiatom geme. Slovenka dosť zbytočne pokazila forhend, vzápätí však detto urobila Rumunka.

Čepelová sa ani na začiatku tretieho setu nevyhla brejku. Za stavu 0:40 k nej dvakrát bola milosrdná páska (najprv pustila jej úder, potom zastavila Rumunkin), ale smelý forhend inside out dopadol vedľa, ako ukázal kontrolný systém Hawk Eye – 0:1.

Simona Halepová bola so svojim výkonom nespokojná. Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
Simona Halepová Simona Halepová bola so svojim výkonom nespokojná.

Slovenka ani náhodou nekapitulovala. Z 0:30 na príjme si utvorila brejkbal, ktorý Rumunka vymazala presvedčivou ofenzívou, ale neskôr znova spáchala dvojchybu – 1:1. Čepelová, ktorú ako outsiderku čoraz počuteľnejšie podporovalo publikum, sa následne jasne posunula na 2:1 a oslavne zdvihla pravú ruku po premení brejkbalu na 3:1, keď Halepová neodolala tlaku.

Ruka nahor sa zopakovala po piatej hre, v ktorej sa Rumunka na returne vyškriabala z 15:40 na dve zhody, nie však ďalej. Tentoraz ľavá ruka pumpovala vo vzduchu po loptičke na 40:30 (z 0:30) za stavu 4:2, lenže Halepová sa prebojovala k brejkbalu a vynútila si Čepelovej forhendovú kontru do siete.

Slovenka už viedla iba 4:3, ale rezolútnym krížnym forhendovým returnom si vypracovala náskok 40:0 a Rumunka poslala vstúpený bekhend do siete. Čepelová podávala na postup. Ani sa nenazdala a Halepová ju precíznou aktivitou dostala do úzkych – 0:40.

Pri prvých dvoch brejkbaloch pokazila Rumunka hrateľné returny, potom prepálila forhendový kros z pohybu. „Jastrab“ ju nevytrhol – zhoda. Po Čepelovej bravúrnom forhendovom stop-voleji dokonca mečbal. Slovenka začala vyskakovať do vzduchu, keď protivníčka nezvládla forhend popri čiare.

Hlas

Tibor Macko (prezident Slovenského tenisového zväzu): „Je to super, na diaľku posielam veľkú gratuláciu k tomu, ako to Janka zvládla – všetka česť! Zahrala neskutočne kvalitne. Predviedla skvelý výkon po technickej aj taktickej stránke. Vzhľadom na jej nie príliš priaznivé výsledky z ostatného obdobia po tej zdravotnej prestávke sa na to mimoriadne príjemne pozeralo. Samozrejme, všetci sme si vedomí toho, že ona má na taký pekný tenis, aký dnes ukázala. Veľmi sa teším aj z dôvodu, že potrebovala takýto výsledok na povzbudenie do ďalšej práce po neľahkom období.“

Martin Zathurecký (tréner Jany Čepelovej): „Je to veľké povzbudenie po trápení, ktoré prežívame od začiatku roka. Sme šťastní, že sa to podarilo práve na Wimbledone. Janka sa v podstate už dala kondične dokopy, za čo ďakujeme tímu Olaszovcov. Dnes vydržala hrať s Halepovou dlhé výmeny a bola v nich tvorivejšia aj agresívnejšia. Pomerne dobre aj podávala a robila minimum chýb.“

Brad Gilbert (bývalý kouč Agassiho, Roddicka, Murraya či Nišikoriho): „Wow, ‚Halepeno‘ vonku, postaral sa to o 106. hráčka renkingu Čepelová.“

Ben Rothenberg (publicista, New York Times, zdroj: Twitter): „Čepelová dokáže hrať skvelé lopty. Vlani v Charlestone zaskočila Serenu a dostala sa tam až do finále. Toto však prišlo akoby z ničoho.“

Simona Halepová gratuluje k postupu Slovenke... Foto: Reuters, STEFAN WERMUTH
Simona Halepová, Jana Čepelová Simona Halepová gratuluje k postupu Slovenke Jane Čepelovej.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Čepelová #Simona Halepová #Wimbledon 2015
Načítavajú sa športové výsledky...
Načítavajú sa športové výsledky...