Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hantuchová sfúkla Cibulkovú! Na cestu domov jej zabalila kanára

Daniela Hantuchová zvíťazila v netrpezlivo očakávanom pondelňajšom derby slovenských tenistiek v 1. kole dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (29. júna - 12. júla, celková dotácia 26,75 milióna libier, tráva) nad Dominikou Cibulkovou za 86 minút 7:5, 6:0.

29.06.2015 20:02
Fed Cup, Cibulková, Hantuchová Foto:
Dominika Cibulková a Daniela Hantuchová.
debata (8)

Hantuchová pritom prehrávala 3:5. Odvtedy však získala všetky zostávajúce gemy. Predviedla uvoľnenejší, sebavedomejší a kompaktnejší výkon. Rekonvalescentku Cibulkovú zdolala aj v ich piatom vzájomnom súboji. Mala bravúrny pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 24:8 v porovnaní s bilanciou 19:23. Súperka si počínala odolne, aktívne a bojovne, chýbal jej však vyrovnanejší prejav. Pri mečbale urobila dvojchybu, svoju siedmu v stretnutí.

„Z tohto víťazstva som veľmi šťastná, vôbec to nebol ľahký zápas. Určite ani pre Dominiku… Hrať proti niekomu z vlastnej krajiny je vždy ešte náročnejšie, obe sme veľmi túžili uspieť. Som spokojná najmä s mojím výkonom od toho stavu 3:5. Hrala som, čo som na tráve mala. Splnila som taktiku, akú sme si stanovili, počínala som si agresívne. V tých posledných desiatich gemoch, ktoré som všetky vyhrala, to dobre vypálilo. Teším sa, že som v ďalšom kole. Pred zápasom som nejako nerozoberala moju pozitívnu bilanciu proti Dominike, takéto veci nezvyknem riešiť. Koncentrovala som sa na terajší vlastný výkon a ak som čosi trošku mala v podvedomí, potom skutočnosť, že Maťo ma veľmi dobre pozná, keďže bol v minulosti mojím trénerom. Možno to zo začiatku zohralo úlohu. Verila som si však, pretože som mala za sebou pár naozaj dobrých zápasov v Birminghame a celá týždňová príprava tu vo Wimbledone bola super. Cítila som sa sebavedome a užívala som si ten duel. Musím poďakovať aj slovenským fanúšikom, ktoré nás obe podporovali, utvorili výbornú atmosféru. Bol to super zápas s pekným koncom pre mňa“ povedala Daniela Hantuchová.

Tridsaťdvaročná popradská rodáčka Hantuchová bude v 2. kole čeliť úspešnej zo súboja Heather Watsonová (V. Brit.) – Caroline Garciová (Fr.-32). Na 3. kolo prichádza do úvahy jej duel s americkou líderkou svetového rebríčka WTA Serenou Williamsovou.

Sprievodnou pikantériou stretnutia bola skutočnosť, že 26-ročnú Bratislavčanku Cibulkovú trénersky vedie niekdajší Hantuchovej kouč Matej Lipták, zároveň kapitán oboch v Pohári federácie reprezentačných družstiev žien.

Bývalá päťka renkingu Hantuchová, aktuálne 72. v počítačovom poradí, hrá na medzinárodných otvorených majstrovstvách Anglicka 16. raz (vrátane kvalifikácie). Už v sezóne 2002 bola vo štvrťfinále, zastavila ju v ňom spomenutá S. Williamsová. Semifinalistka melbournských rovnako cenných Australian Open 2008 Hantuchová ťahala pri Temži sériu štyroch prehier počnúc nezdarom v 3. kole ročníka 2011. Vlani ju hneď na úvod vyradila vychádzajúca kanadská hviezda Eugenie Bouchardová, neskôr finalistka.

Cibulková sa len minulý týždeň v Eastbourne (dosiahla tam osemfinálové 3. kolo) vrátila do súťažného diania po štyroch mesiacoch odmlky, resp. marcovej operácii ľavej nohy. Na jej pondelňajšom výkone sa občas dal zaregistrovať nedostatok zápasovej praxe – úderovej disciplíny, jasnejšieho konceptu a presvedčivejšieho čítania hry. Od nezvládnutej koncovky úvodného dejstva vyznievala bezradne, hoci nekapitulovala bez odporu.

„Bol to zápas, v ktorom išlo o to, ktorá z nás vnúti súperke svoju hru. Daniele to vyšlo lepšie, odohrali sme možno 5–6 normálnych výmen takého toho môjho typu. Veľmi ťažko sa mi presadzovalo. Napriek tomu som to stále mohla uhrať minimálne v tom prvom sete – mala som 5:4, servis, 15:0 a nahratú loptu, ktorú som nedala. Nedohrala som to a vypomstilo sa mi to. Ona sa dostala na koňa, začala hrať ešte presnejšie, nebola to moja šálka kávy,“ uznala Dominika Cibulková.

„Prehra v grandslamovom 1. kole je vždy veľkým sklamaním bez ohľadu na okolnosti. Po tom Eastbourne som bola nabudená a verila som si, zároveň som sem však išla skromne. Najdôležitejšie je, že tá noha drží. Dnes som síce po jednom servise zle doskočila a trochu som to zacítila, ale celkovo je to fajn,“ skonštatovala Cibulková, ktorá sa pred zámorskou „hardovou“ šnúrou (Montreal, Cincinnati, New Haven, newyorské US Open) predstaví v Istanbule a Baku.

Nedávna členka Top 10 Cibulková (45.) si zahrala na Wimbledone deviaty raz. Pred štyrmi rokmi bola vo štvrťfinále, podľahla v ňom Ruske Marii Šarapovovej. Minulý rok ju – už ako finalistku AO – zastavila v 3. kole Češka Lucie Šafářová. Cibulková sa ešte predstaví vo štvorhre po boku krajanky Karolíny Schmiedlovej, ktorá v singli v pondelok nestačila na Američanku CoCo Vandeweghovú (4:6, 2:6).

Zo SR sú okrem Hantuchovej, Cibulkovej a Kar. Schmiedlovej v „pavúku“ londýnskej dvojhry aj Magdaléna Rybáriková a Jana Čepelová, obe začnú v utorok.

Dvojhra žien – 1. kolo:
Daniela Hantuchová (SR) – Dominika Cibulková (SR) 7:5, 6:0

8 debata chyba
Načítavajú sa športové výsledky...
Načítavajú sa športové výsledky...