Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Wimbledonský triumf môže prebiť parížske sklamanie

Pred tromi týždňami bol blízko k naplneniu veľkého sna. Od zavŕšenia kariérneho grandslamu ho delilo jediné víťazstvo - no pri poslednom kroku zlyhal. Na sklamanie z antuky môže zabudnúť na tráve.

29.06.2015 07:00
Novak Djokovič Foto: ,
Víťazné gesto Novaka Djokoviča.
debata

Pohľad na Novaka Djokoviča musel mnohých fanúšikov dojať. Po prehratom finále na tohtoročnom Roland Garros vzdoroval slzám zo všetkých síl. Napriek tomu sa v očiach svetovej jednotky zaleskli. „Sú aj dôležitejšie veci ako víťazstvá na tenisových kurtoch,“ vravel sbrský velikán počas ďakovnej reči.

Podobné slová by však o dva týždne opakoval nerád. Do Wimbledonu, ktorý odštartuje úvodným kolom už v pondelok, totiž prichádza nie len v pozícii obhajcu titulu, ale opäť aj najväčšieho favorita. Napriek tomu, že od parížskej prehry so Stanom Wawrinkom neodohral ani jeden súťažný zápas.

„Potreboval som na čas vypnúť. Oddýchnuť si, upokojiť myseľ. Čo som vlastne robil? Úplne bežné veci v domácnosti. Vynášal odpadky, upratoval, pral. Kupoval nové kľučky na dvere, pretože niektoré z nich boli polámané,“ prezrádza zverenec Mariána Vajdu a Borisa Beckera.

Vo Wimbledone sa zvykne Djokovičovi dariť. V semifinále slávneho turnaja nechýbal už päť rokov v rade. Dvakrát dokráčal až k trofeji (2011 a 2014). Vlani bol pred londýnskym dobrodružstvom v rovnakej pozícii ako teraz. Taktiež naň prichádzal v úlohe zdolaného finalistu z Roland Garros (po prehre s Rafaelom Nadalom).

„Priznávam, vyrovnať sa s ďalším sklamaním z Roland Garros nebolo pre mňa jednoduché. Navyše, prežil som ho už po niekoľký raz. Športovec si však na podobné pocity musí zvyknúť. Nikto nemôže vyhrávať neustále. Môžem pokojne povedať, že na Paríž som už takmer zabudol a teraz sa sústredím na ďalšiu výzvu. Wimbledonskej trávy sa už nemôžem dočkať. Netajím, že si idem po ďalší triumf,“ tvrdí belehradský rodák.

Rovnaké ciele však majú pred ďalším z vrcholov tenisovej sezóny aj Djokovičovi konkurenti. Zatiaľ čo sa osemnásobný grandslamový šampión venoval v posledných týždňoch rodine, Rafael Nadal, Andy Murray či Roger Federer dolaďovali formu na turnajoch v Stuttgarte, Queens Clube či Halle.

Každý z nich si obohatil osobné štatistiky trofejou pre šampióna. „V tejto časti sezóny som nikdy predtým nemal za sebou toľko víťazných zápasov ako teraz. Napriek tomu prichádzam do Wimbledonu skromne. Chcem ísť od zápasu k zápasu a uvidíme, kam to napokon dotiahnem,“ tvrdí Murray, ktorý triumfoval v Londýne pred dvomi rokmi.

Chuť celkového víťazstva poznajú aj Nadal (2008 a 2010) s Federerom. Švajčiar získal wimbledonskú trofej sedemkrát (2003 – 2007, 2009, 2012). Ak získa aj ôsmu, osamostatní sa na čele historického poradia – pred Britom Williamom Renshawom a Američanom Petom Samprasom.

„Na Wimbledon som zrejme nikdy nebol lepšie pripravený. Týždeň prípravy navyše mi pomohol. Triumf v Halle mi zas dodal dostatok sebavedomia,“ tvrdí bazilejský rodák.

Vlani bol k ďalšiemu wimbledonskému triumfu nesmierne blízko. Vo finále však napokon nezvládol päťsetovú drámu s Djokovičom. Obaja rivali sa môžu aj na tohtoročnom londýnskom podujatí stretnúť až vo finálovom zápase. Žreb totiž prial Srbovi, ktorý nemôže skôr naraziť ani na Murraya či Nadala.

Víťaz si z Londýna odnesie viac ako 2,6 milióna eur. Zdolaný finalista polovicu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andy Murray #Rafael Nadal #Roger Federer #Novak Djokovič #Wimbledon 2015
Načítavajú sa športové výsledky...
Načítavajú sa športové výsledky...