Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Jan Kukal: Slovenský tenis čaká na Cibulkovej návrat

Vlani sa na parížskej antuke tešil z troch miesteniek v treťom kole. Tohto roku nemá slovenský tenis zástupcu vo dvojhre Roland Garros už po štvrtom hracom dni.

29.05.2015 10:00
Roland Garros, tenis, raketa, antuka Foto:
Ilustračné foto
debata

Ide o sklamanie či vyjadrenie reálnych kvalít? „Za sklamanie považujem zrejme len prehru Karolíny Schmiedlovej v prvom kole. Pri súčasnej forme nemal na viac ani Martin Kližan,“ tvrdí skúsený český tenisový expert Jan Kukal (72).

Ako vnímate vystúpenie slovenských tenistov na tohtoročnom Roland Garros?
Žiadny z nich nefiguroval medzi nasadenými, čo sa ukázalo ako veľmi podstatné. Napriek tomu mali – až na Lukáša Lacka – dobrý žreb. Išlo o prijateľných súperov. Všetky výsledky Slovákov dopadli podľa očakávania. Hádam až na nešťastnú prehru Schmiedlovej.

Neočakávali ste viac?
Nie, nič väčšieho sa očakávať nedalo. V súčasnosti je slovenský tenis v situácii, keď čaká na návrat doliečujúcej sa Dominiky Cibulkovej.

Najväčšie nádeje sa spájali s Martinom Kližanom. Bolo v jeho silách zdolať v druhom kole favorizovaného Gillesa Simona?
Slovenská jednotka nemala dobrú prípravu na Roland Garros. Pre zranenie dlhšie pauzovala, čo sa napokon odzrkadlilo na Kližanovom sebavedomí. To bol zrejme jeho najväčší hendikep. Na veľké turnaje sú väčšinou najlepšie pripravení tí hráči, ktorých forma vrcholí približne týždeň pred štartom. Vždy je lepšie, keď pricestujete unavený, ako keď ste bez zápasovej praxe. A to bol Kližanov prípad. To, že si neveril, bolo len logickým vyústením. Svedčí o tom množstvo nevynútených chýb v súboji so Simonom.

Kližan sa však na duel so Simonom vyslovene tešil. Na kvalitného súpera si trúfal.
To bola práve chyba. Bol príliš nabudený, mal zostať viac pri zemi. Veril, že na súpera má, no realita bola iná. Predsa len, Simon je skúsený hráč. Na súboj s ním musí byť hráč pripravený na sto percent.

V čom vidíte najväčší problém Daniely Hantuchovej?
Napriek tomu, že vyrastala na antuke, nie je pre ňu dobrým povrchom. Starším hráčom už menej vyhovuje, pretože práve pohyb je na nej veľmi dôležitý. A Daniela nikdy nevynikala veľkou pohyblivosťou. O Hantuchovú sa však neobávam, pri jej zodpovednom prístupe sa ešte dočká niekoľkých úspechov.

Rovnako ako Kližan, obhajovala tretie kolo z vlaňajška aj Karolína Schmiedlová. Prekvapilo vás, že sa lúčila už po úvodnom zápase?
Schmiedlová je na na antuke skvelá. Preto ma jej skoré vyradenie sklamalo. Je škoda, že na grandslam prichádzala bez výraznejšieho úspechu.

Najdlhšie vydržala v súťaži Magdaléna Rybáriková – paradoxne hráčka, ktorá antuku vyslovene neobľubuje…
Zatiaľ čo pre Kližana je vyradenie v druhom kole neúspechom, Rybáriková s ním môže byť spokojná. Patrí totiž tiež k hráčkam, ktoré sa antuke radšej vyhýbajú.

Osobitým prípadom je Lukáš Lacko. Na Roland Garros prišiel bez výraznejšej antukovej prípravy. Nepovažujete to za akýsi hazard?
Nemyslím si to. Keď sa človek pohybuje vo svetovom rebríčku okolo prvej stovky, jeho výdaje sú obrovské. Na grandslamoch sa dá zarobiť a preto nemôže len tak odmietnuť ani istú prehru v prvom kole. V roku 1980 ste dostali za finálovú účasť 20-tisíc dolárov, teraz ich zinkasujete za prehru v prvom kole. Myslím si však, že Lacko bol možno aj rád, že dostal na úvod náročného súpera. Nemusel sa ďalej trápiť na povrchu, ktorý vyslovene neobľubuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jan Kukal #Roland Garros