Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kližan v Paríži končí. Proti domácemu favoritovi neuhral ani set

Slovenský tenista Martin Kližan skončil svoje účinkovanie na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (24. mája - 7. júna, celková dotácia 28 028 600 eur, antuka) v 2. kole dvojhry. Kližan (36. v rebríčku ATP) v stredajšom súboji na dvorci číslo 1 parížskeho antukového komplexu nestačil na Francúza Gillesa Simona nasadeného ako dvanásteho a podľahol mu za 128 minút 5:7, 2:6, 3:6.

27.05.2015 13:30 , aktualizované: 14:45
Martin Kližan, Giles Simon Foto: ,
Martin Kližan počas zápasu s Gillesom Simonom.
debata

Zdolaný hráč urobil 44 nevynútených chýb popri 29 víťazných úderoch a sedemkrát v zápase prišiel o svoje podanie. Bilancia „winnery“ – nevynútené chyby u víťaza bola 16:21.

Tridsaťročný Simon prevýšil o päť rokov mladšieho energického ľaváka Kližana najmä vo vyrovnanosti úderov a celkovo pokojnejšom prejave s menším počtom chýb. V treťom sete Kližan viedol 3:1, ale za stavu 3:4 urobil tri dvojchyby v jednej hre a Simona sám poslal do rozhodujúceho náskoku 5:3. Ten potom pri svojom servise premenil prvý mečbal, keď slovenský tenista po tlaku súpera vyhodil loptičku ďaleko za základnú čiaru. V bilancii vzájomných zápasov Simon aktuálne vedie nad Kližanom 2:0.

„Najväčším problémom boli začiatky prvých dvoch setov. V prvom sete stálo Martina veľa síl vyrovnať na 5:5. Mal brejkbaly na 6:5, vtedy sa zápas lámal. V druhom sete bol podobný úvod, prehrával 0:3 a doťahovať proti takému ‚mazákovi‘, ako je Simon, ktorý má za sebou už veľmi veľa, je náročné. Maťa stála každá výmena veľa síl. Simon si hral svoju hru, je to múr, ktorý sa ťažko preráža. Žiaľ, nevyšlo, to,“ hodnotil Kližanov tréner Martin Damm pre internetovú stránku Slovenského tenisového zväzu (STZ).

Bývalý skvelý deblista Damm uviedol ešte jeden možný dôvod Kližanovej prehry: „Možno sa prejavil aj Maťov výpadok v tréningu. Pre zranenie po turnaji v Barcelone prakticky tri týždne riadne nehral. Na tri víťazné sety musí byť hráč kondične fit.“

„Som spokojný. Až na jeden moment v prvom sete, keď som stratil koncentráciu, som podal dobrý výkon. Súper mi však nakoniec v koncovke prvého setu pomohol zlou hrou. Bolo to občas dramatické, ale potom sa to otočilo v môj prospech. Mám dobrý dojem z toho, že som bol o čosi lepší ako môj súper,“ povedal Simon v prvej reakcii pre Eurosport.

zväčšiť Gilles Simon si poradil s Martinom Kližanom v... Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Gilles Simon Gilles Simon si poradil s Martinom Kližanom v troch setoch.

Kližan neobhájil v Paríži 3. kolo z vlaňajška, čo zostáva jeho najlepším výsledkom počas štyroch rokov v seniorskej súťaži na najcennejšej antuke (Kližan je juniorským šampiónom RG 2006). Z francúzskej metropoly si odnáša šek na 50 000 eur pred zdanením a 45 bodov do rebríčka.

Simon (13. v renkingu, bol aj šiesty) sa na Roland Garros dostal zatiaľ najďalej dvakrát do osemfinále, pričom v sezóne 2013 v piatich setoch prehral so Švajčiarom Rogerom Federerom. Súperom Simona v treťom kole ročníka 2015 bude víťaz súboja Ernests Gulbis (Lot.-24) – Nicolas Mahut (Fr.).

Kližan vstúpil do zápasu až príliš agresívne a z toho pramenili chyby. Simon poľahky prišiel k vedeniu 3:0, keď ťažil z nepresných úderov svojho súpera. Potom sa Kližan dostal úderovo do zápasu a znížil na 2:3, ale dvojchybou premenil ďalší súperov brejkbal – 2:4. Za stavu 5:2 mal Simon tri gemy na ukončenie setu, ale Kližan mu to nedovolil. Za stavu 4:5 slovenský tenista odvrátil aj dva setbaly francúzskeho súpera a takticky disciplinovanou hrou vyrovnal na 5:5. Psychickú výhodu však nepremenil na ďalšie body. Najprv nevyužil tri možnosti na brejk a potom pri svojom servise sériou chýb umožnil súperovi dostať sa k setbalom, štvrtý Simon zužitkoval na zisk I. setu – 7:5.

V druhom dejstve opäť ušiel slovenskému tenistovi úvod. Po zlom stave 0:3, bolo neskôr ešte horších 2:5, ale situácia so vzopätím Slováka z prvého setu sa už neopakovala. Očividne nervózny Kližan nezvládol svoje podanie v ôsmom geme. Simon parádnym obhodením premenil setbal a po necelej hodine a pol zvýšil na 2:0 na sety.

Slovenský hráč za tohto stavu už nemal čo stratiť a konečne mu vyšiel úvod setu. Súpera tretíkrát brejkol a vzápätí potvrdil na 2:0. Neskôr viedol aj 3:1, ale stratil koncentráciu a s ňou aj úderovú istotu najmä pri podaní. Tri dvojchyby v ôsmom geme boli predčasným koncom Kližanových nádejí na postup do 3. kola. Bez výkyvov hrajúci Simon si už potom postrážil víťazstvo pri svojom servise.

Dvojhra mužov – 2. kolo:
Gilles Simon (Fr.-12) – Martin Kližan (SR) 7:5, 6:2, 6:3 za 128 minút

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan #Roland Garros #Gilles Simon