Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Schmiedlová nevyužila 12 setbalov, vypadla aj Hantuchová

Slovenská tenistka Karolína Schmiedlová prehrala v utorkovom súboji 1. kola dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (24. mája - 7. júna, celková dotácia 28 028 600 eur, antuka) s rovnako nenasadenou Belgičankou Alison van Uytvanckovou za 127 minút 6:7 (4), 6:7 (7).

26.05.2015 16:50 , aktualizované: 22:06
Karolína Schmiedlová Foto: ,
Slovenská tenistka Karolína Schmiedlová.
debata

Schmiedlová v druhom sete viedla 4:0 na gemy a za stavu 5:4 mala pri podaní súperky 8 setbalov, v neskoršom tajbrejku ďalšie tri, ale napokon jej to nestačilo na to, aby si vynútila tretiu časť. Slovenka využila iba 3 zo 14 brejkových príležitostí a vo víťazných úderoch zaostala 29:43. Nepomohlo jej, že urobila o 21 nevynútených chýb menej ako belgická rivalka (26:47).

„Belgičanku som v tomto roku dva razy zdolala, no ona dnes hrala veľmi dobre – azda o tri triedy lepšie ako predtým. V predchádzajúcich zápasoch – na antuke aj ‚harde‘ – robila viac chýb, teraz jej tam všetko padalo. Výborne servovala, dala mi dosť es. Mala som však plno šancí, setbaly v oboch setoch. Mala som vyhrať druhý set, v ktorom som viedla 4:0… V dôležitých momentoch Belgičanka zahrala dobré lopty, ja som urobila pár chýb. Možno som chcela až príliš vyhrať, bola som zviazaná. Miestami som bola trochu ‚krátka‘, nechala som sa odtlačiť. Keď som hrala moju hru, viedla som v druhom sete 4:0. Potom ma súperka začala tlačiť. Prekvapila ma množstvom ‚kraťasov‘. Najviac ma asi mrzí osem nevyužitých setbalov za stavu 5:3…“ povzdychla si Schmiedlová podľa spravodajstva STZ.

Fedcupová reprezentantka SR uznala, že inkasovala najfrustrujúcejšiu grandslamovú prehru. Zároveň odhodlane dodala: „Verím, že o rok mi to vyjde. S trénerom sme ešte zápas neprebrali, iste aj jeho mrzí táto prehra a poukáže na chyby, ktoré som urobila. Ideme však ďalej, zamakáme na tréningoch.“ Schmiedlová priznala, že po prehre si chcela vybiť zlosť na rakete: „Mala som na to veľkú chuť, ale rakety sú celkom nové, bolo by ich škoda.“

Hantuchová prehrala siedmy zápas za sebou

Nedarilo sa ani Daniele Hantchovej, ktorá prehrala v 1. kole s takisto nenasadenou Švajčiarkou s koreňmi v SR Belindou Bencicovou 3:6, 3:6. Odnáša si 10 bodov do hodnotenia a štartovné 27 000 eur brutto. Ešte sa predstaví vo štvorhre po boku Austrálčanky Samanthy Stosurovej.

Daniela Hantuchová. Foto: SITA/AP, Francois Mori
Daniela Hantuchová Daniela Hantuchová.

Osemfinalistka medzinárodných otvorených majstrovstiev Francúzska 2002, 2006, 2010 a 2011 Hantuchová, 59. v renkingu, klesla v bilancii zo vzájomných duelov na 1:2. Viedla po tom, ako vlani na tráve v Birminghame triumfovala 6:1, 6:4, o štrnásť rokov mladšia Bencicová (35.) sa revanšovala už v marci na tvrdom povrchu v Miami (6:1, 7:6 /5/). Teraz teda premiérovo bojovali na najpomalšom podklade.

"Od aprílového Fed Cupu som poriadne nemohla trénovať, limituje ma lakeť. Mentálne je zložité zvládnuť, že nemôžem v tréningoch odviesť to, čo potrebujem. Ide o chronický zápal pravej ruky, chodím do Prahy k profesorovi Kolářovi. Posledný mesiac som poriadne neservovala. V zápase s Bencicovou, mladou hráčkou, bol rozdiel najmä v rýchlosti. Keď som ju zatlačila, lopty v rohoch veľmi dobre vybehala. Z mojej strany to bolo kostrbaté, veľa zápasov som nevyhrala. A keď som mala šance a chcela som ich využiť, buď som do toho išla priveľmi alebo vôbec. Mala som šance pri jej podaní a vtedy som stuhla,“ povedala Hantuchová pre spravodajský server Slovenského tenisového zväzu (STZ) a rezolútne odmieta prechod výlučne na štvorhru: "V žiadnom prípade. Celý život som hrala tenis kvôli dvojhre. Štvorhra a mix, to bol iba doplnok. Skôr sa smejem na tom, že by som cez druhý týždeň grandslamu mohla hrať turnaj legiend. Hráčky, ktoré ho hrajú – Dementievová, Myskinová, Davenportová, Bartoliová, Schettová – mi už hovoria, čo ešte hľadám medzi profíčkami, že by som už mohla prejsť tam. Koniec kariéry si ešte nepripúšťam, ale zdravie je prvoradé a musím sa sústrediť na to, aby som bola v kondícii, v ktorej môžem odovzdať maximum.“

Tridsaťdvaročná semifinalistka melbournských Australian Open 2008 a niekdajšia päťka hodnotenia Hantuchová prehrala siedmy zápas za sebou. Bencicová, pri Seine šampiónka zo súťaže junioriek na ročníku 2013, v 2. kole vyzve Američanku Madison Keysovú nasadenú ako šestnástu.

Dvojhra žien – 1. kolo:
Belinda Bencicová (Švaj.) – Daniela Hantuchová (SR) 6:3, 6:3
Alison van Uytvancková (Belg.) – Karolína Schmiedlová (SR) 7:6 (4), 7:6 (7)

debata chyba
Viac na túto tému: #Daniela Hantuchová #Karolína Schmiedlová #Roland Garros
Načítavajú sa športové výsledky...
Načítavajú sa športové výsledky...