Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hviezda budúcnosti sa chcela zabávať. Kližan bol proti

Nezľakol sa mladíckeho entuziazmu a drzosti. Naopak, neskúsenému tínedžerovi dal príučku. Po Magdaléne Rybárikovej zvládol vstup do druhého grandslamového turnaja sezóny aj Martin Kližan. Slovenská jednotka sa na postup do druhého kola príliš nenadrela a 17-ročného Američana Francesa Tiafoea zdolala v troch setoch.

25.05.2015 12:58 , aktualizované: 15:18
debata
Martin Kližan na Roland Garros 2015. Foto: SITA/AP, Francois Mori
Martin Kližan Martin Kližan na Roland Garros 2015.

Mladíkovi, ktorý sa nachádza na konci tretej stovky svetového rebríčka a v Paríži si užil debut v hlavnej súťaži niektorého z grandslamových turnajov, povolila sedem hier.

O jednoznačnej prevahe 25-ročného Slováka svedčia čísla. Na ceste za víťazstvom predviedol 28 víťazných úderov (Tiafoe 26), dopustil sa 25 nevynútených chýb (41), celkovo nazbieral 96 fiftínov (63) a využil 6 zo 14 brejkbalových možností (1 z 5). Po prvom podaní získal 83 percent lôpt (61 percent). Za súperom, o ktorom hovoria experti ako o hviezde budúcnosti, zaostal len v počte es – prehral na ne 5:11.

„Nebudem nervózny. Chcem si najmä užiť veľa zábavy,“ hovoril Američan pred úvodnou výmenou. Kližan mu jej však veľa nedoprial. Jediný kritický okamih zažil na začiatku tretieho setu, keď prehrával 0:3. Nespanikáril však, otočil na 4:3 a bezpečne doviedol zápas do víťazného konca.

„Oceňujem, že si zachoval chladnú hlavu. Za výkon by som mu dal jednotku s mínuskou. Aby som ho neprechválil,“ povedal v rozhovore pre STZ Martin Damm, tréner Kližana.

Jeho zverenec má na Roland Garros dobré spomienky z juniorských čias – pred deviatimi rokmi ovládol dvojhru. Medzi seniormi však čaká na veľký grandslamový výsledok zatiaľ márne. Kližanovým wimbledonským maximom je druhé kolo (2012), na Australian Open a Roland Garros (2014) nazrel do tretieho. Najvydarenejším je pre slovenského ľaváka US Open 2012, na ktorom si užil osemfinálovú atmosféru.

Súperom bratislavského rodáka v druhom kole bude domáci Gilles Simon, ktorý si poradil vo francúzskom derby s Lucasom Pouillem. Kližan sa stretol s trinástym hráčom sveta dva razy. V oboch dueloch uspel -aj za značného prispenia osudu – Francúz. Pred dvomi rokmi mu Kližan štvrťfinálový duel na tvrdom povrchu v Rotterdame za stavu 1:1 na sety vzdal, vlani postúpil do osemfinále antukového turnaja v Hamburgu bez boja.

„Simon bude o niečo tvrdší oriešok. Obľubuje však skôr tvrdé povrchy a tak má Martin aj proti nemu šancu. Ak bude hrať tak zodpovedne, ako v zápase s Tiafoem, môže sa v Paríži dostať ďaleko,“ odvážne predpovedá Damm.

Simon, ktorého v posledných dňoch sužovali bolesti chrbta, bol vo svetovom rebríčku dosiaľ najvyššie na šiestej priečke. Jeho kariérnym maximom na Roland Garros je štvrté kolo z rokov 2011 a 2013. Vlani sa tridsaťročný rodák z Nice lúčil s Parížom po treťom kole, keď nestačil v päťsetovej bitke na Taliana Fabia Fogniniho.

Okrem Kližana má v rukách miestenku do druhého kola aj Magdaléna Rybáriková, ktorá predviedla v nedeľu obrat. Po tom, ako v úvodnom sete súboja s austrálskou kvalifikantkou Oliviou Rogowskou inkasovala kanára, v ďalších dvoch dominovala a vybojovala víťazstvo.

O postup do druhého kola v utorok zabojuje zvyšná trojica Slovákov na Roland Garros. Najnáročnejší súper čaká na Lukáša Lacka, ktorý vyzve svetovú osmičku – Španiela Davida Ferrera (zápasová bilancia 0:3). Daniela Hantuchová sa pobije s talentovanou Švajčiarkou Belindou Bencicovou (1:1), Karolína Schmiedlová nastúpi na duel s Belgičankou Alison van Uytvanckovou (2:0).

Dvojhra mužov – 1. kolo:
Martin Kližan (SR) – Frances Tiafoe (USA) 6:2, 6:1, 6:4

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan